14 boli care provoacă noduli vaginali
Nodulii vaginali pot fi alarmanți la început. Sunt mai frecvenți decât credeți și prima reacție este să vă gândiți la cancer. Deși acest lucru nu poate fi exclus, de cele mai multe ori cauzele sunt benigne. Descoperiți cele 14 boli care provoacă noduli vaginali!
De cele mai multe ori, nodulii vaginali sunt chisturi mici, benigne. Este foarte frecvent ca aceștia să corespundă unei glande blocate. Dacă nu dispar, consultați medicul.
Câteva precizări
Înainte de discuta despre motivele pentru care nodulii apar, trebuie să facem câteva precizări. Atunci când vorbim despre noduli vaginali, ne referim atât la vagin, cât și la vulvă, care corespunde organelor genitale externe.
Vaginul este un tub muscular care se conectează la uter. Este acoperit de o membrană mucoasă și are pliuri. Acestea permit extinderea vaginului în timpul actului sexual și la naștere.
Vulva este formată din labiile exterioare sau mari. În pliul interior al acestora se află glande sebacee. În interior sunt labiile mici, care înconjoară deschiderea vaginului. Glandele Skene și glandele Bartholin produc lubrifianți.
14 boli care provoacă noduli vaginali
1. Chisturi vulvare
Acest tip de chisturi se formează atunci când există o obstrucție a glandelor Skene sau a glandelor Bartholin. Sunt aproape întotdeauna duri și mici. Nu provoacă durere dacă nu se infectează. De obicei, dispar de la sine.
2. Chisturi vaginale
Aceste tipuri de chisturi se formează pe peretele vaginal. Corespund unei leziuni sau apar după naștere. Nu sunt mai mari decât un bob de mazăre. Nu au nevoie de tratament dacă nu provoacă disconfort, caz în care sunt drenate sau excizate.
3. Pete Fordyce
Petele Fordyce, cunoscute și sub numele de coșuri Fordyce, sunt mici umflături care pot apărea pe vulvă și în alte părți ale corpului . Sunt albicioase, benigne și neinfecțioase. Nu provoacă durere și nu necesită tratament.
4. Vene varicoase
Acestea sunt vene umflate ce apar în jurul vulvei. Arată ca niște sau umflături albastre. Uneori provoacă mâncărime sau sângerează. Este posibil să nu necesite tratament.
5. Fire de păr încarnate
Firele de păr pubian încarnate pot provoca noduli vaginali. Arată ca o umflătură mică, rotundă și uneori dureroasă. Se poate umple cu puroi și pielea din jur se poate închide la culoare. De obicei, acești noduli dispar fără tratament.
6. Negi
Negii genitali sunt cauzați de virusul papiloma uman (HPV). Se transmit pe cale sexuală și generează umflături mici, de culoarea pielii. Uneori sunt asemănători cu o conopidă.
7. Lichen scleros
Lichenul scleros este o afecțiune rară care apare pe vulvă și în jurul anusului. Poate provoca mâncărime severă, pete albe, vânătăi sau sângerări, vezicule și durere la urinare sau în timpul sexului. Necesită tratament cu creme care conțin corticosteroizi.
8. Acnee vaginală
Un alt motiv comun este acneea vaginală. Aceasta generează umflături mici, roșii, adesea pline de puroi. Noduli devin foarte incomozi, dar dispar de la sine. Nu trebuie storși.
9. Foliculită
Foliculita este inflamația unui folicul de păr. Foliculul este deteriorat prin frecare sau blocat de epilarea necorespunzătoare. Apoi, apare o infecție cu bacterii stafilococi. Pot fi prescrise antibiotice.
10. Glandă sudoripară blocată
Blocarea glandelor sudoripare se poate întâmpla oriunde pe corp, iar vaginul nu face excepție. Apare o afecțiune numită hidradenită supurativă, care provoacă durere și lasă cicatrici. Se tratează cu medicamente antiinflamatoare și antibiotice.
11. Molluscum contagiosum
Aceasta este o altă boală ce generează noduli vaginali, care în acest caz sunt sidefați, duri și contagioși. Este o problemă a pielii cauzată de un virus cu același nume.
Uneori, umflăturile cresc și se umplu cu lichid. Ele se pot răspândi în alte părți ale corpului. De obicei, dispar fără tratament.
12. Sifilis
Sifilisul este o boală cu transmitere sexuală care a reapărut cu o prevalență mai mare în ultimii ani. Unul dintre simptomele sale este apariția unor mici noduli în vagin, care sunt nedureroși.
Nodulii dispar după aproximativ 3 săptămâni, dar asta nu înseamnă că infecția a fost eliminată. Sifilisul necesită tratament și pune în pericol viața pacientului.
13. Acrocordoane
Acestea sunt lambouri de piele mici, proeminente, care sunt vizibile cu ochiul liber. Nu sunt periculoase și nici nu provoacă disconfort. Pot fi îndepărtate cu laser sau prin intervenție chirurgicală.
14. Cancer
Cazurile de cancer vulvar sau vaginal sunt foarte rare. Ele se caracterizează prin apariția unor răni plate sau denivelări pe vulvă, care nu se vindecă după câteva săptămâni. Pot să provoace durere, mâncărime sau arsuri. De asemenea, există scurgeri sau sângerări neobișnuite. Diagnosticul necesită biopsie.
Boli care provoacă noduli vaginali: prevenire și tratament
Majoritatea nodulilor vaginali pot fi tratați acasă fără probleme. În cazul chisturilor, care sunt cele mai frecvente excrescențe, este suficient să faceți băi cu apă caldă de mai multe ori pe zi. Acest lucru ajută la drenare.
Folosiți lenjerie din bumbac care nu este foarte strâmtă. Acest tip de material textil este mai respirabil și ajută la menținerea condițiilor potrivite pentru organele genitale. De asemenea, este recomandat să nu purtați pantaloni foarte strâmți.
Dacă nodulii din vagin nu dispar după câteva săptămâni sau sunt însoțiți de simptome ciudate, consultați medicul. De asemenea, cereți ajutor specializat dacă prezentați durere, secreții sau sângerare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Adams, T. S., & Cuello, M. A. (2018). Cancer of the vagina. International Journal of Gynecology & Obstetrics, 143, 14-21.Adams, T. S., & Cuello, M. A. (2018). Cancer of the vagina. International Journal of Gynecology & Obstetrics, 143, 14-21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30306589/
- Caputo, G., Simón, C., Alonso, G., Puche, M., Campagna, C., Sansone, F. & Porcel, M. (2022). Epidemiología y frecuencia de enfermedades de transmisión sexual y su repercusión en la mucosa bucal. Una revisión narrativa. Revista de la Asociación Odontológica Argentina, 110(1), 48-55. http://www.scielo.org.ar/scielo.php?pid=S2683-72262022000100048&script=sci_arttext&tlng=es#:~:text=Sin%20embargo%2C%20en%20los%20%C3%BAltimos,5%20casos%20por%201000%20hombres.
- De Aguinaga Inurriaga, A. E., López, P. R., & Padilla, M. R. (2020). Virus del papiloma humano y condilomatosis anogenital. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 18(3), 215-228. https://dcmq.com.mx/edici%C3%B3n-julio-septiembre-2020-volumen-18-n%C3%BAmero-3/814-%20virus-del-papiloma-humano-y-condilomatosis-anogenital.html
- De Gregorio, M., Guirola, J., Serrano-Casorrán, C., Urbano, J., Sánchez-Ballestin, M., Álvarez-Arranz, E., Guerrero, J., Sierre, S. (2020). Desórdenes venosos pélvicos en la mujer debidos a varices pélvicas. Tratamiento mediante embolización. Intervencionismo, 20(1), 44-53. http://revistaintervencionismo.com/intervencionismo/desordenes-venosos-pelvicos-en-la-mujer-debidos-a-varices-pelvicas-tratamiento-mediante-embolizacion-breve-revision/
- Hernández Villeda, D., Dalton Ceballos, K., Argüello Ramírez, V., Hernández Dehesa, A., & Gómez Pérez, M. D. G. (2020). Quiste de Gartner. Hallazgos por resonancia magnética. Acta médica Grupo Ángeles, 18(2), 206-207. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1870-72032020000200206
- Poizeau, F., Plantier, F., Bell, H., & Moyal-Barracco, M. (2021). Vulvar Fordyce adenitis: A cohort of 45 women. Annales de dermatologie et de venereologie, 148(4), 221–227. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34217527/
- Santiago, E. R. R., Hernandez, J. E. C., & Falcón, Y. D. (2021). Quiste de la glándula de Skene en una recién nacida. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río, 25(1), 1-5. https://revcmpinar.sld.cu/index.php/publicaciones/article/view/4344
- Tadeo, M. T. S., & Solórzano, G. R. M. (2018). Vulvar Gigant Fibroepithelial Polyp. A Case Report. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica, 16(1), 32-35. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumenI.cgi?IDARTICULO=78293
- Toscano, I. H., Alanís, B. Z., & Maestre, M. Á. M. (2021). Revisión del tratamiento actual del liquen escleroso vulvar. Archivos de Investigación Materno Infantil, 11(2), 82-90. https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=101555
- Verdugo, V. S., Quintana, C. L., Antuña, E. G., Sariñena, C. M., Seoane, M. R., & Suarez, Y. L. (2012). Bultos y bultitos: Diagnóstico ecográfico de la Patología del proceso vaginal. European Congress of Radiology-SERAM 2012. https://epos.myesr.org/poster/esr/seram2012/S-0148/revisi%C3%B3n%20del%20tema
- Vergeldt, T. F. M., Driessen, R. J. B., Bulten, J., Nijhuis, T. H. J., & de Hullu, J. A. (2022). Vulvar cancer in hidradenitis suppurativa. Gynecologic oncology reports, 39, 100929. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8784320/