Tipurile, beneficiile și riscurile pesarului vaginal
 

Tipurile, beneficiile și riscurile pesarului vaginal

Pesarul vaginal este utilizat în tratamentul prolapsului organelor pelvine. Care este funcția lui? Ce riscuri presupune?
Tipurile, beneficiile și riscurile pesarului vaginal
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 ianuarie, 2023

Pesarul vaginal este un dispozitiv folosit de multă vreme în ginecologie. Este conceput pentru a trata prolapsul organelor pelvine prin vagin: de exemplu, prolapsul uterin, de vezică urinară, rectal, etc. Care sunt tipurile, beneficiile și riscurile pesarului vaginal?

Aceste afecțiuni apar atunci când mușchii și ligamentele care susțin aceste organe se slăbesc. Acest lucru se întâmplă adesea după nașterea mai multor copii sau după intervenții chirurgicale pelvine. Deși pesarul vaginal este o formă de tratament foarte utilă, necesită anumite măsuri de precauție înainte de a fi utilizat.

Ce este pesarul vaginal?

Un pesar vaginal este un dispozitiv care este plasat în vagin. Funcția sa este de a sprijini organele pelvine care prolapsează. Este important să explicăm ce este podeaua pelvină.

Planșeul pelvin este format din trei compartimente. Partea superioară cuprinde vezica urinară și uretra. Ambele organe pot prolapsa în vagin, afecțiuni numite „cistocel” și „uretrocel”.

Compartimentul central este format din vagin și uter. În acest caz, poate apărea un prolaps al uterului sau chiar al bolții vaginale. Și rectul poate prolapsa în vagin, dând naștere unui „rectocel”.

Prolapsul este foarte frecvent la femei. Podeaua pelviană poate fi slăbită din mai multe motive, cum ar fi nașterile simple sau multiple, intervențiile chirurgicale pelvine, etc.

Alți factori sunt obezitatea, vârsta sau chiar predispoziția genetică. Pesarul vaginal nu presupune vindecarea, dar ajută la control și încetinește progresia.

Pesarul vaginal funcționează ca un suport pentru vagin. Acesta crește fermitatea mușchilor și țesuturilor planșeului pelvin. Dacă este utilizat corespunzător, poate fi o opțiune bună de tratament pentru multe femei. Cu toate acestea, poate provoca și complicații.

Pentru ce se folosește pesarul vaginal?

Femeie care cunoaște riscurile pesarului vaginal
Dacă simptomele prolapsului vă scad calitatea vieții, folosiți un pesar vaginal.

După cum explică un articol din Trials, pesarul este utilizat atunci când simptomele prolapsului sunt ușoare. Se folosește și în timpul sarcinii.

Scopul utilizării pesarului în sarcină este de a menține uterul într-o poziție adecvată. Uneori, mărirea acestui organ îl face să se deplaseze spre vagin. Acest lucru poate duce la blocare și poate complica sarcina.

Pesarul este recomandat femeilor care prezintă risc crescut pentru orice procedură chirurgicală: de exemplu, suferă de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă. Pe de altă parte, poate fi folosit și pentru a verifica dacă intervenția chirurgicală este indicată sau nu. Prolapsul duce adesea la incontinență urinară. După montarea pesarului, aceasta ar trebui să dispară.

Incontinența poate avea și alte cauze, așadar pesarul poate fi ineficient.

Tipuri de pesar vaginal

Majoritatea pesarelor sunt fabricate din silicon. Mărimea variază în funcție de vârstă și lungimea vaginală. De obicei, femeile tinere au nevoie de dispozitive mai mari decât cele mai în vârstă.

După cum au explicat specialiștii de la Clinica Mayo, există diferite tipuri de pesar în funcție de formă și caracteristici. În primul rând, există pesarul vaginal în formă de inel. Este cel mai folosit tip la femeile care suferă de prolaps ușor.

Pesarul sferic este indicat atunci când prolapsul este mai sever. Există și pesarul pentru incontinență, care se folosește atunci când există incontinență urinară de efort (la tuse, la râs sau la aplecare).

Cum se introduce un pesar vaginal?

Înainte de a introduce un pesar vaginal, trebuie efectuat un examen fizic. După cum se explică într-un articol al Asociației Internaționale de Uroginecologie, este esențial să se efectueze un examen ginecologic în care se evaluează tipul de prolaps. Vaginul trebuie măsurat pentru a decide care este dimensiunea potrivită.

Pentru a-l introduce, se folosesc mănuși sau mâinile curate și dezinfectate. Același lucru este valabil și pentru dispozitiv. În plus, acesta trebuie schimbat și întreținut frecvent. O dată la trei sau șase luni, femeia trebuie să meargă la un control ginecologic. Uneori, înlocuirea pesarului poate fi efectuată chiar de femeie.

Riscurile pesarului vaginal

Medic care explică riscurile pesarului vaginal
Este important să consultați medicul ginecolog pentru a obține informațiile necesare despre pesarul vaginal.

În ciuda beneficiilor, aceste dispozitive nu sunt lipsite de riscuri și complicații. După cum explică un studiu publicat în Clinic and Research in Obstetrics and Gynecology, pesarele pot provoca răni în peretele vaginal.

Acest lucru poate duce la durere și sângerare. Peretele vaginal se poate uza progresiv, determinând formarea unei comunicări anormale între vagin și rect. Este așa-numita „fistulă rectovaginală”. Poate apărea chiar și între vezică și vagin (fistulă vezicovaginală).

Secreția vaginală poate deveni abundentă. Așadar, crește riscul de a suferi infecții (de exemplu, cu Actinomyces). Procesul inflamator poate da naștere la modificări celulare cu potențial de malignitate.

În unele cazuri, deși foarte rar, pesarul vaginal a fost asociat cu peritonita și alte complicații intestinale. 

Îngrijire și recomandări

Purtarea unui pesar vaginal necesită luarea în considerare a anumitor aspecte. Femeia poate fi nevoită să încerce mai multe tipuri și dimensiuni până când găsește dispozitivul potrivit. În plus, trebuie să se ocupe de scoaterea, curățarea și repunerea dispozitivului.

Dacă există dificultăți în efectuarea acestor manevre, poate merge în cabinetul medicului. De asemenea, în funcție de tipul de pesar vaginal utilizat, acesta poate fi lăsat pe loc în timpul actului sexual.

Acest lucru poate interfera cu confortul și metoda contraceptivă. Dacă apar complicații, cum ar fi rănile sau uzura peretelui vaginal, este necesară îndepărtarea dispozitivului pentru două sau trei săptămâni.

Estrogenii și lubrifianții sunt adesea prescriși de medic. Estrogenii ajută epiteliul vaginal să rămână puternic și să se refacă. Pot fi administrați sub formă de creme, inele sau tablete.

Beneficiile și riscurile pesarului vaginal: concluzie

Pesarul vaginal este un dispozitiv folosit pentru a trata prolapsul organelor pelvine. De exemplu, uterul, vezica urinară sau rectul prolapsează în vagin. Este o opțiune bună de tratament pentru femeile la care intervenția chirurgicală este contraindicată. Există diferite dimensiuni și tipuri.

Cu toate acestea, pesarele pot provoca răni vaginale, disconfort și alte complicații. Prin urmare, respectați întotdeauna instrucțiunile medicului. De asemenea, este important să mergeți frecvent la controale ginecologice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.