Incontinența urinară postpartum: de ce apare și cum o tratăm?
 

Incontinența urinară postpartum: de ce apare și cum o tratăm?

Incontinența urinară postpartum poate schimba complet viața unei femei. Deci, cel mai bun lucru este prevenția. Cum?
Incontinența urinară postpartum: de ce apare și cum o tratăm?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Incontinența urinară postpartum este o problemă care afectează foarte mult calitatea vieții. Se estimează că afectează între 36 și 58% dintre femeile care nasc. În plus, se poate manifesta cu diferite grade de severitate.

Cel mai îngrijorător lucru este că, fără un tratament în timp util și eficient, poate evolua într-o stare cronică. Ajunge să afecteze viața socială, psihologică și sexuală a femeilor. De ce apare?

Există o corelație puternică între nașterea vaginală și apariția incontinenței urinare. Cu toate acestea, există posibilitatea reducerii riscurilor folosind măsuri preventive. În continuare, vă spunem mai multe despre asta.

Incontinența urinară postpartum: ce trebuie să știți

Incontinența urinară postpartum se referă la o scurgere involuntară de urină după naștere. Deși este o problemă frecventă, uneori nu este abordată corespunzător. În general, pot apărea următoarele tipuri:

  • De efort. Este cel mai frecvent tip de incontinență urinară postpartum. Există scurgeri de urină atunci când femeia face efort, cum ar fi strănutul, tusea, râsul sau exercițiile fizice.
  • De urgență. Apare atunci când există hiperactivitatea mușchilor vezicii urinare. Aceasta generează o dorință urgentă de a urina, dar apar pierderi de urină înainte de a ajunge la baie.
  • Mixtă. Este o combinație a celor de mai sus.
  • Prin preaplin. Musculatura vezicii urinare este slăbită și, prin urmare, nu se contractă în mod normal. Acest lucru cauzează scurgeri de urină.
Incontinența urinară postpartum

Principalele cauze ale incontinenței urinare postpartum

Incontinența urinară postpartum este mai frecventă la femeile care au pierderi involuntare de urină în timpul sarcinii. Principalele cauze ale acestei afecțiuni sunt următoarele:

Cauze mecanice

În timpul sarcinii, are loc o producție crescută de relaxină, un hormon produs de ovar și placentă pentru a facilita nașterea. Se constată și o scădere a colagenului, cu același scop.

Acest lucru produce modificări semnificative în țesuturile planșeului pelvin, determinând slăbirea acestuia. Rezultatul este o disfuncție mecanică în acea zonă, care duce adesea la incontinență urinară postpartum.

Cauze traumatice

Uneori, travaliul provoacă leziuni la nivelul podelei pelvine. Cu cât femeia împinge mai mult, cu atât este mai mare riscul de rănire. În mod similar, cu cât durata fazei de expulzare este mai lungă, cu atât există mai mult risc.

Dacă mușchii pelvieni nu sunt protejați în timpul acestui proces, probabilitatea de a afecta această zonă și de a suferi consecințe precum incontinența crește.

Naştere

Nașterea vaginală crește riscul de incontinență urinară postpartum. Acest lucru se întâmplă și atunci când apar rupturi sau răni la nivelul podelei pelvine în timpul nașterii ca efect al utilizării instrumentelor. Cezariana scade doar parțial acest risc, deoarece crește șansa de lezare a vezicii urinare.

Alte variabile

Există și alți factori care cresc riscul de incontinență urinară postpartum. Printre ei se numără următoarele:

  • Numărul de nașteri. Cu cât este mai mare numărul de nașteri, cu atât este mai mare riscul.
  • Greutatea bebelușului. Cu cât copilul este mai mare, cu atât este mai mare șansa de rănire a podelei pelvine și de deteriorare ce duce la incontinență.
  • Indicele de masă corporală. Excesul de greutate și obezitatea maternă cresc riscul.
  • Vârsta mamei. Femeile sub 25 de ani și peste 30 de ani au acest tip de problemă mai des.
  • Diabetul gestațional. Incontinența urinară postpartum este detectată mai frecvent la femeile care au avut această boală.
  • Consumul de tutun. Acest tip de incontinență afectează mai mult femeile care fumează.
  • Sporturile de impact. Femeile care practică aceste sporturi tind să aibă podeaua pelvină compromisă în momentul nașterii. Acest lucru crește riscul.

Tratamentul incontinenței urinare postpartum

Uneori, incontinența urinară postpartum dispare spontan la cinci până la șase săptămâni după naștere. Dacă acest lucru nu se întâmplă, cel mai indicat este să mergeți la medic pentru a începe un tratament precoce. Alternativele sunt următoarele:

  • Kinetoterapie. Este un program de reabilitare cu exerciții de întărire a planșeului pelvin, bazat pe contracții și relaxări ale mușchilor din zonă. Durează între trei și șase luni. Este eficient în proporție de până la 50%.
  • Biofeedback. Constă în obișnuirea conștientă cu efectuarea exercițiilor Kegel, care întăresc podeaua pelvină. Acestea trebuie efectuate de mai multe ori pe zi.
  • Stimulare electrică. Se face prin sonda vaginală sau anală. Aceasta are electrozi care transmit impulsuri electrice și provoacă o contracție pasivă a mușchilor planșeului pelvin.
  • Tratament chirurgical. Se face atunci când niciuna dintre celelalte opțiuni nu este eficientă și cazul este grav.
Exerciții pentru incontinența urinară postpartum

Prevenție

Adoptarea măsurilor preventive este indicată pentru a evita consecințele acestui tip de incontinență. Recomandările sunt următoarele:

  • Practicați exerciții Kegel. Acestea permit întărirea podelei pelvine, dar nu trebuie efectuate fără a avea aprobarea medicului. În unele cazuri, pot fi contraproductive pentru sarcină.
  • Urmăriți starea podelei pelvine. Aceasta trebuie verificată înainte, în timpul și după sarcină. Acest lucru va permite detectarea oricărei anomalii la timp.
  • Întăriți mușchii oblici abdominali. Această zonă susține greutatea uterului și joacă un rol foarte important în prevenirea incontinenței urinare postpartum. Medicul este cel care ar trebui să indice procedura corectă.
  • Aveți grijă de postură. Se aplică pentru sarcină și postpartum.
  • Păstrați-vă greutatea. Aveți grijă de greutate în timpul sarcinii și, după naștere, reveniți la greutatea normală cât mai rapid posibil.
  • Actul sexual. Cel mai bine este să așteptați șase săptămâni după naștere pentru a face sex.
  • Mergeți la doctor. Dacă apare vreun disconfort, nu trebuie să așteptați.

Recomandări finale

Incontinența urinară postpartum este o problemă comună la femei. De fapt, sarcina și nașterea sunt doi factori de risc majori pentru dezvoltarea acestei probleme. Prin urmare, ideal ar fi să pregătiți podeaua pelvină înainte de a concepe.

În orice caz, dacă această problemă apare după naștere, consultați în timp util medicul sau ginecologul. Profesionistul va determina cel mai bun tratament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cohen-Quintana, C., Carrasco-Portiño, M., Manríquez-Vidal, C., & Bascur-Castillo, C. (2017). Fortalecimiento de la musculatura del piso pélvico en gestantes en control en un centro de salud familiar: Un estudio experimental. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 82(5), 471-479.
  • Subak LL, Richter HE, Hunskaar S. Obesity and urinary incontinence: epidemiology and clinical research update. J Urol. 2009;182(6 Suppl):S2-S7. doi:10.1016/j.juro.2009.08.071
  • Huang YC, Chang KV. Kegel Exercises. [Updated 2021 May 9]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK555898/
  • Sánchez Guisado, M. D. M., González Segura, R., & Hernández Llorente, E. (2014). Importancia de las técnicas hipopresivas en la prevención de la incontinencia urinaria postparto.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.