Ce este dispozitivul intrauterin și pentru ce este?
 

Ce este dispozitivul intrauterin și pentru ce este?

Aveți îndoieli cu privire la utilizarea dispozitivului intrauterin? Vă explicăm cum funcționează, care sunt tipurile și la ce să vă așteptați după implantare.
Ce este dispozitivul intrauterin și pentru ce este?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În prezent, există zeci de alternative și proceduri de contracepție. Unele dintre ele sunt reversibile, în timp ce altele sunt permanente. Fiecare alternativă oferă un nivel diferit de securitate, precum și confort și caracteristici care se potrivesc gusturilor fiecăruia. Astăzi vă arătăm ce este și cum funcționează dispozitivul intrauterin sau steriletul.

Dispozitivul intrauterin, cunoscut și sub denumirea de dispozitiv contraceptiv intrauterin sau DIU, este considerat un contraceptiv reversibil cu acțiune prelungită. Este una dintre cele mai utilizate metode de contracepție.

Ce este dispozitivul intrauterin (DIU) sau steriletul?

Un DIU este un dispozitiv mic care funcționează ca metodă de contracepție pentru femei. Este introdus în uter și efectul său este reversibil. Poate fi îndepărtat în orice moment, fără a afecta fertilitatea purtătoarei. Există multe tipuri de dispozitive intrauterine, deși în general se disting două:

  • Dispozitive de cupru: Acesta este un dispozitiv în formă de T care conține cupru solid în fiecare dintre brațele sale și un fir de cupru care înconjoară axa verticală. Cercetătorii îl consideră una dintre cele mai sigure metode de contracepție din lume.
  • Dispozitive hormonale: Acesta este un dispozitiv (de obicei în formă de T) care eliberează o cantitate mică de hormon sintetic identic cu progesteronul uman. Mai exact, eliberează levonorgestrel sau alți hormoni. Experții susțin că este o opțiune sigură și eficientă pentru a evita sarcinile nedorite.

Există și alte tipuri de DIU, cum ar fi dispozitivele intrauterine inerte. Există diverse modele, mărimi și mărci, în funcție legislația regională sau națională. Potrivit experților, eficacitatea și timpul de utilizare variază în funcție de tipul utilizat.

Pentru ce este folosit dispozitivul intrauterin (DIU)?

Ce este dispozitivul intrauterin

DIU-urile sunt utilizate în principal pentru contracepție. Este o metodă care se adaptează nevoilor și confortului a milioane de femei din întreaga lume. Rata de eșec este mai mică de 1%, iar rata cumulativă pe termen lung variază de la 1% la 5% (pe o perioadă de 10 ani).

DIU are unele efecte secundare pozitive care pot fi benefice pentru anumite paciente. De exemplu, dovezile sugereazăsteriletele hormonale pot aborda parțial endometrioza, durerea pelvină și dismenoreea.

De asemenea, pot reduce și chiar preveni sângerările menstruale. În consecință, sunt utile pentru tratarea menoragiei.

În afară de aceasta, DIU este folosit în primul rând pentru prevenirea sarcinilor. Este folosit ca substitut sau alternativă la metode precum pilulele contraceptive, prezervativele, inelul vaginal sau injecția contraceptivă (printre altele).

Cum funcționează steriletul?

Modul în care funcționează variază în funcție de tipul pe care l-ați ales. Steriletul de cupru funcționează prin modificarea motilității spermatozoizilor, pentru a-i împiedica să ajungă la ovul (afectează și motilitatea ovulului). Când este introdus, corpul „simte” că există un dispozitiv extern blocat în uter. În consecință, pune în mișcare o serie de reacții care afectează direct spermatozoizii și ovulele.

De exemplu, crește prezența globulelor albe, a ionilor de cupru și a prostaglandinelor. Aceste schimbări modifică mucusul cervical și lichidele uterine, ceea ce afectează mobilitatea spermatozoizilor și pH-ul. Aceștia mor înainte de a ajunge la ovul. De asemenea, schimbă căptușeala endometrului, ceea ce împiedică implantarea ovulului după concepție.

Datorită celor de mai sus, dispozitivul intrauterin din cupru poate fi utilizat și pe post contracepție de urgență atât timp cât ovulul fecundat nu s-a implantat în peretele uterului.

La rândul lor, steriletele hormonale funcționează prin îngroșarea mucusului cervical. Dacă este mai gros, spermatozoizii nu pot ajunge la destinație. În consecință, nu există concepție și, prin urmare, sarcina nu poate apărea.

Aceste dispozitive pot împiedica desprinderea ovulelor din ovare sau implantarea lor în peretele uterului. Deși acțiunea este diferită, în ambele cazuri rezultatul este același: nu există concepție sau, dacă există, nu se dezvoltă. Acesta este mecanismul din spatele dispozitivului intrauterin.

Întrebări frecvente despre sterilet

Cât timp acționează DIU?

Depinde de tipul pe care îl folosiți. Poate acționa între 3 și 10 ani.

Amplasarea lui este dureroasă?

În timpul implantării acestuia, puteți simți o ușoară durere, furnicături sau disconfort. Pentru a contracara acest lucru, experții recomandă medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), agenții de dilatare a colului uterin sau anestezicele cervicale locale.

Există riscul de infecție?

Medic ce explică ce este dispozitivul intrauterin

Ca orice tip de intervenție medicală, pot apărea procese infecțioase după procedură. Această situație poate fi ușor controlată de specialist.

Partenerii pot simți prezența steriletului?

De obicei, nu, deși pot simți bucla care permite extragerea. Aceasta se înmoaie la ceva timp după implantare. Nu provoacă inconveniente majore.

Există riscul expulzării?

În unele contexte, DIU poate fi expulzat, fie pentru că a fost prost plasat, fie pentru că contracțiile uterului din timpul menstruației facilitează eliminarea.

Îl puteți scoate oricând?

Da, puteți îndepărta oricând DIU. Cercetătorii subliniază că nu va afecta deloc fertilitatea, așa că puteți rămâne însărcinată la câteva săptămâni de la procedură.

Cine nu poate folosi DIU?

DIU nu este recomandat femeilor cu cancer ovarian, SIDA, sarcină, boală inflamatorie pelvină, tuberculoză pelvină, anomalii anatomice ale uterului sau ale colului uterin și așa mai departe. Consultați specialistul.

Amintiți-vă că DIU nu vă protejează împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS). Trebuie să luați măsurile corespunzătoare pentru a le evita. În general, dispozitivul intrauterin este o alternativă eficientă și sigură de contracepție.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Allen, R. H., Bartz, D., Grimes, D. A., Hubacher, D., & O’Brien, P. Interventions for pain with intrauterine device insertion. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2009; (3).
  • Arrowsmith, M. E., Aicken, C. R., Saxena, S., & Majeed, A. Strategies for improving the acceptability and acceptance of the copper intrauterine device. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012; (3).
  • Grimes, D. A. Intrauterine device and upper-genital-tract infection. The Lancet. 2000; 356(9234): 1013-1019.
  • McNicholas, C., Maddipati, R., Zhao, Q., Swor, E., & Peipert, J. F. Use of the etonogestrel implant and levonorgestrel intrauterine device beyond the US Food and Drug Administration–approved duration. Obstetrics and gynecology. 2015; 125(3): 599.
  • Nelson, A. L., & Massoudi, N. New developments in intrauterine device use: focus on the US. Open access journal of contraception. 2016; 7: 127
  • Vercellini, P., Viganò, P., & Somigliana, E. (2005). The role of the levonorgestrel-releasing intrauterine device in the management of symptomatic endometriosis. Current Opinion in Obstetrics and Gynecology. 2005; 17(4): 359-365.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.