Ce este herpesul vaginal și cum poate fi prevenit - Doza de Sănătate
 

Ce este herpesul vaginal și cum poate fi prevenit

Herpesul vaginal este o infecție comună cu transmitere sexuală. Astăzi, vom discuta despre câteva modalități de prevenire.
Ce este herpesul vaginal și cum poate fi prevenit
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este herpesul vaginal? Acesta reprezintă o infecție cu transmitere sexuală. În prezent, herpesul vaginal este o problemă majoră de sănătate publică. Însă aceasta este o infecție cu transmitere sexuală, care este ușor de prevenit dacă adopți o serie de măsuri în timpul actului sexual. În acest articol, vei afla mai multe despre herpesul vaginal și modalitățile de a evita contractarea acestuia.

Ce este herpesul vaginal?

Femeie care simte pe propria piele ce este herpesul vaginal
Herpesul vaginal este o infecție cu transmitere sexuală care se manifestă prin apariția rănilor genitale. De asemenea, acesta poate fi însoțit și de durere sau mâncărime.

Herpesul genital nu este o BTS (boală cu transmitere sexuală). Acest termen este corect doar atunci când o ITS (infecție cu transmitere sexuală) evoluează (adică atunci când devine o boală). De exemplu, acest lucru apare atunci când papilomavirusul uman duce la apariția cancerului uterin.

În lucrarea Infecțiile cu transmitere sexuală: epidemiologie și control cercetătorii au aruncat o privire mai atentă asupra acestei infecții. Principala caracteristică a herpesului vaginal este prezența unei răni dureroase deschise sau a unui ulcer dureros. De asemenea, pot apărea scurgeri de lichid.

Însă acest tip de ITS este, în general, asimptomatic. Acest lucru înseamnă că unii oameni pot avea herpes fără a fi conștienți de acest lucru. Prin urmare, este posibil să nu ia măsuri adecvate pentru a-și proteja partenerii sexuali de infecții. De fapt, oamenii pot experimenta o durere ușoară și pot crede că este doar o rană banală.

Ce poți face în această situație este să mergi la medic pentru a fi testată în mod regulat. Specialistul poate exclude prezența unei infecții cu transmitere sexuală. De asemenea, acesta poate confirma prezența unei boli. Lipsa de conștientizare te poate face să răspândești virusul.

Nu există tratament pentru herpesul vaginal

Herpesul vaginal nu poate fi vindecat. Acest lucru este foarte important și ar trebui să-ți sporească motivația atunci când vine vorba de a te proteja împotriva infecțiilor cu transmitere sexuală. Cu toate acestea, poți ține sub control simptomele cu anumite tratamente medicamentoase.

Acestea fiind spuse, reține faptul că herpesul poate reveni oricând.

Motivul pentru care herpesul nu are leac este faptul că este un virus. Așadar, nu trebuie să crezi că te-ai vindecat odată ce simptomele se ameliorează grație administrării unui tratament adecvat. Evită contactul sexual atunci când ai răni sau fă acest lucru numai după ce iei măsurile de precauție corespunzătoare.

Prevenirea infectării cu herpesul vaginal

Bărbat care desface un prezervativ
Prezervativele sunt întotdeauna cea mai bună formă de protecție împotriva infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală.

Pentru a preveni răspândirea herpesului vaginal, respectă întotdeauna o serie de măsuri de protecție. Iată câteva dintre aspectele de care trebuie să ții cont:

  • Utilizează întotdeauna un prezervativ în timpul penetrării vaginale, anale și orale.
  • Nu atinge răni deschise. Dacă prezervativul nu acoperă o rană în zona genitală, atunci evită relațiile sexuale cu acea persoană. Șansele de a contracta herpesul sunt foarte mari în această situație.
  • Spală-te pe mâini și fă acest lucru des.

Dacă ești deja infectată, discută cu medicul specialist despre aciclovir și valaciclovir. Aceste medicamente ajută la vindecarea ulcerelor și la ameliorarea durerii.

Recomandări pentru a evita apariția herpesului vaginal

Prezervativele sunt metode foarte eficiente pentru a te proteja împotriva infecțiilor și bolilor cu transmitere sexuală. Prin urmare, sunt esențiale chiar și atunci când iei pilule contraceptive pentru a evita sarcinile nedorite. Este important să știi că păstrarea corectă a prezervativelor și utilizarea lor este esențială în cazul oricărui tip de sex (oral, vaginal și anal). Acest lucru este necesar mai ales dacă ai mai mulți parteneri sexuali.

În plus, ia măsurile adecvate atunci când știi că ai deja herpes vaginal. Informează-ți partenerii sexuali despre faptul că ai o ITS. Fă acest lucru înainte de a avea contact sexual cu aceștia.

Cel mai eficient mod de a nu răspândi herpesul vaginal este de a evita orice contact sexual în timp ce ai erupții pe piele. Dacă urmezi tratamentul adecvat, aceste erupții vor dispărea rapid.

Nu uita că nu există niciun leac pentru ITS, cum ar fi herpesul vaginal. Așadar, este posibil să ai o erupție în orice moment. Este foarte important să te protejezi în timpul oricărui act sexual.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hernández Cortina, Abdul. (2008). INFECCION POR HERPES SIMPLE GENITAL: REVISION GLOBAL. Revista Habanera de Ciencias Médicas7(4) Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-519X2008000400019&lng=es&tlng=es.
  • Navarro, D., Navalpotro, D., & Fraile, O. (2005). Actualización en el diagnóstico del herpes genital.
  • Sánchez-Crespo Bolaños, José Ramón, & González Hernando, Carolina. (2010). Herpes Genital. Revista Clínica de Medicina de Familia3(2), 124-126. Recuperado en 19 de abril de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1699-695X2010000200013&lng=es&tlng=es.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.