5 remedii naturale pentru herpes - Doza de Sănătate
 

5 remedii naturale pentru herpes

De îndată ce observi primele simptome ale herpesului, vei putea să iei măsuri. Practic, ai deja aceste remedii la tine în casă!
5 remedii naturale pentru herpes
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Herpesul este o problemă imprevizibilă și supărătoare. Deși nu prezintă un risc pentru sănătate, nimănui nu îi place să fie văzut cu această leziune pe buze. Din fericire, există mai multe remedii naturale pentru herpes, pe care le poți descoperi în rândurile de mai jos.

În special la debutul erupției, herpesul provoacă usturimi și dureri care te împiedică să vorbești și să mănânci cu lejeritate. Dacă mai aplici și creme sau unguente care scot și mai mult leziunea în evidență, este de înțeles de ce o problemă atât de nesemnificativă și benignă poate cauza un disconfort major.

Există diverse teorii cu privire la cauzele herpesului. Din păcate, singura certitudine este faptul că acest virus rămâne în corp toată viața. Asta nu înseamnă că te confrunți permanent cu erupții inestetice. Este posibil să ai virusul în corp și acesta să nu provoace niciun simptom.

Dacă l-ai avut deja o dată, puseul de herpes va reapărea de mai multe ori de-a lungul vieții. Factorii declanșatori sunt:

 • Stresul
 • Un sistem imunitar scăzut
 • Schimbările bruște de temperatură
 • Febra

În această situație, majoritatea persoanelor aplică diverse unguente pe bază de chimicale. Însă, așa cum am menționat mai sus, există și remedii naturale pentru herpes la care poți apela de îndată ce observi apariția leziunii:

Cele mai bune remedii naturale pentru herpes

1. Freacă zona afectată cu usturoi

Usturoiul este printre cele mai bune remedii naturale pentru herpes

Poate părea ciudat, dar nu este așa. Usturoiul are proprietăți antibiotice și antivirale impresionante. Prin urmare, acesta este un remediu naturist excelent pentru herpes.

Nu îți face griji dacă te ustură la început. Senzația neplăcută nu va dura mult, însă herpesul se va vindeca în cel mai scurt timp.

2. Lapte

Herpesul este cauzat de virusul herpes simplex, iar unul dintre factorii declanșatori ar putea fi o dietă necorespunzătoare.

Din alimentație obții doi aminoacizi esențiali: lizină și argininăLizina previne formarea herpesului, în timp ce arginina hrănește virusul și duce la „reactivarea” sa. Laptele este bogat în lizină, drept pentru care ajută la ameliorarea și prevenirea puseului de herpes. 

Instrucțiuni

 • Înmoaie o bucată de vată în lapte și aplică pe zona afectată în mod regulat, până la dispariția leziunii.
 • Aceasta poate fi o metodă mai atrăgătoare de a elimina herpesul, având în vedere că nu este însoțită de un miros neplăcut.

În orice caz, atât usturoiul, cât și laptele, sunt printre cele mai bune remedii naturale pentru herpes.

3. Aloe vera

Aloe vera este printre cele mai bune remedii naturale pentru herpes

Gelul de aloe vera usucă și vindecă herpesul. Pentru a obține acest efect, ai la dispoziție două variante. Una dintre ele este să cumperi acest produs din magazinul naturist și să îl aplici pe leziune cu un bețișor de urechi.

În schimb, dacă ai o plantă de aloe la tine acasă, nu trebuie decât să desfaci o frunză și să pui gelul din interior pe herpes. În scurt timp, acest remediu va elimina herpesul, fără chimicale, mirosuri neplăcute sau durere.

4. Apă cu sare

Această metodă necesită un efort suplimentar, însă este foarte eficientă. După cum știi deja, sarea ajută la vindecare, așa că nu ezita să o folosești!

Instrucțiuni

 • Pune un praf de sare pe vârful unui deget umezit.
 • Ține degetul pe zona afectată de herpes timp de două minute.
 • Umezește o bucată de vată în apă caldă cu sare și apas-o buze pentru câteva minute.
 • Repetă procedeul până la vindecarea herpesului.

5. Mărește aportul de vitamina C și E

Vitamina C este printre cele mai bune remedii naturale pentru herpes

Pentru un tratament eficient, este indicat să combini remediile naturale pentru herpes prezentate mai sus cu o alimentație corespunzătoare.

Pentru a grăbi vindecarea și a-ți întări sistemul imunitar, trebuie să mărești consumul de:

 • Broccoli
 • Kiwi
 • Portocale
 • Avocado

Din magazinele de specialitate, poți cumpăra vitamina E în stare pură pe care o poți aplica direct pe buză. Chiar și așa, îți recomandăm să adopți o dietă bogată în vitaminele C și E pentru a preveni herpesul, în special la schimbarea anotimpurilor.

Dacă urmezi aceste sfaturi simple, tratarea herpesului va fi un proces mult mai ușor pentru organism. În plus, nu va fi nevoie să aștepți până ajungi la farmacie pentru a începe tratamentul.

De cum observi primele simptome, vei putea să iei măsuri deoarece toate aceste remedii naturale pentru herpes prezentate mai sus se află probabil în orice moment în locuința ta.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Weber, N. D., Andersen, D. O., North, J. A., Murray, B. K., Lawson, L. D., & Hughes, B. G. (1992). In vitro virucidal effects of Allium sativum (garlic) extract and compounds. Planta Medica. https://doi.org/10.1055/s-2006-961504
 • Snoussi, M., Trabelsi, N., Dehmeni, A., Benzekri, R., Bouslama, L., Hajlaoui, B., … Papetti, A. (2016). Phytochemical analysis, antimicrobial and antioxidant activities of Allium roseum var. odoratissimum (Desf.) Coss extracts. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2016.05.048
 • Das, S. (2011). Exploitation of antiviral activity of traditionally used medicinal plants. Journal of Antivirals and Antiretrovirals.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.