Cum să previi durerile în timpul sexului - Doza de Sănătate
 

Cum să previi durerile în timpul sexului

Dacă simți durere în timpul sexului, în acest articol îți vom împărtăși câteva recomandări, astfel încât să poți începe să te bucuri de sex.
Cum să previi durerile în timpul sexului
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Multe femei caută cu disperare modalități de a preveni durerile în timpul sexului. Ele nu știu cum să amelioreze disconfortul care poate apărea în timpul actului sexual din diferite motive. Acesta este motivul pentru care, în acest articol, îți vom spune ce poți face în acest sens.

Potrivit mai multor studii, durerile în timpul sexului pot apărea din cauza bolii inflamatorii pelvine, prolapsului organelor pelvine, vaginismului sau dispareuniei, printre altele. Mai jos, descoperă ce poți face pentru a preveni durerile în timpul sexului și a te bucura de o viață sexuală împlinită.

Cum să previi durerile în timpul sexului

Identifică originea durerii

Acest lucru nu este deloc ușor. Prin urmare, înainte de a trage concluzii, trebuie să te adresezi medicului specialist. Acesta va solicita toate testele relevante care îi vor permit să descopere dacă ai probleme fizice. În unele cazuri, diagnosticul poate fi:

  • Defect din naștere. O membrană (care nu are legătură cu himenul) poate bloca deschiderea vaginală, ceea ce provoacă dureri intense în timpul penetrării. De asemenea, este posibil ca vaginul să nu se fi dezvoltat așa cum ar trebui.
  • Infecții sau iritații în zonă. O infecție urinară sau o iritație poate provoca durere în timpul sexului. Acest lucru este ușor de tratat. În plus, ar trebui să adopți anumite obiceiuri pentru a preveni aceste afecțiuni.
  • Probleme de lubrifiere. Din diferite motive, este posibil ca unele femei să nu lubrifieze cum ar trebui, experimentând durere în timpul sexului. În acest caz, experții recomandă utilizarea unui lubrifiant, pe lângă prelungirea duratei preludiului, ceea ce facilitează lubrifierea.

După ce medicul te va diagnostica, acesta îți va oferi câteva sfaturi pentru a preveni durerea în timpul sexului. Totuși, ce se întâmplă dacă îți spune că nu este nimic în neregulă cu tine? Ce se întâmplă dacă medicul nu știe de ce simți durere în timpul sexului? Dacă acesta este cazul tău, poate că ar trebui să cauți un alt tip de ajutor.

Mergi la psiholog

Specialist ce explică cum să previi durerile în timpul sexului
Terapia de cuplu poate ajuta ambii parteneri să înțeleagă problema și să fie tratați împreună.

Primul pas pentru a preveni durerea în timpul sexului și a găsi o cauză pentru aceasta este mersul la medic. Dar, dacă acesta nu reușește să găsească motivul acestei probleme, trebuie să te lași pe mâinile unui psiholog profesionist.

Anxietatea, fricile sau traumele care se manifestă fizic pot provoca disfuncții sexuale.

  • Stres sau anxietate. Stresul și anxietatea pe care le poți simți din cauza muncii, numeroaselor responsabilități sau diferitelor griji pot face mușchii vaginului să se strângă în timpul actului sexual, provocând durere.
  • Istoric de abuz. Aceasta este o situație delicată care trebuie abordată prin terapie. Abuzul sexual provoacă traume profunde și, chiar dacă episodul a avut loc cu mulți ani în urmă, poate continua să afecteze persoana și să se manifeste în timpul actului sexual.
  • Vaginism. Deși poate apărea din cauza unei probleme fizice, această afecțiune se manifestă adesea din cauza unor probleme psihologice. De exemplu, pot exista probleme în relație, frica de a rămâne însărcinată, relații sexuale traumatice anterioare sau sentimente de vinovăție.

În unele cazuri, poate fi de ajutor să optezi pentru terapia în cuplu. Motivul este faptul că partenerul neafectat nu înțelege uneori motivul din spatele durerii în timpul sexului. Terapia de cuplu poate fi utilă pentru că poate îmbunătăți înțelegerea problemei. Le permite ambilor parteneri să lucreze împreună pentru a preveni durerea în timpul sexului.

Ai suferit dureri în timpul sexului sau ai această problemă în mod regulat? Dacă da, sperăm că acest articol ți-a permis să înțelegi pașii necesari pentru găsirea unei soluții la această problemă. Sexul ar trebui să fie întotdeauna plăcut. Prin urmare, nu-ți refuza plăcerea și caută ajutor cât mai curând posibil.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Blümel M, Juan Enrique, Araya M, Hernán, Riquelme O, Ruth, Castro D, Gabriel, Sánchez E, Fabio, & Gramegna S, Gloria. (2002). Prevalencia de los trastornos de la sexualidad en mujeres climatéricas: Influencia de la menopausia y de la terapia de reemplazo hormonal. Revista médica de Chile130(10), 1131-1138. https://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872002001000007
  • Gallach, E., Juan, A. de, García-Blanco, A.M., Izquierdo, R.M., Robledo, R., Fenollosa, P., Desé, J., & Canos-Verdecho, M.A.. (2018). Sexo y dolor: la satisfacción sexual y la función sexual en una muestra de pacientes con dolor crónico benigno no pélvico. Revista de la Sociedad Española del Dolor25(3), 145-154. https://dx.doi.org/10.20986/resed.2018.3600/2017
  • Moltedo-Perfetti, Andrés, Nardi, Bernardo, & Arimatea, Emidio. (2014). Coherencia sistémica e identitaria en mujeres con vaginismo primario. Revista chilena de obstetricia y ginecología79(1), 56-63. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262014000100010
  • Muñoz D, Andrea Del Pilar, & Camacho L, Paul Anthony. (2016). Prevalencia y factores de riesgo de la disfunción sexual femenina: revisión sistemática. Revista chilena de obstetricia y ginecología81(3), 168-180. https://dx.doi.org/10.4067/S0717-75262016000300002

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.