Probleme sexuale feminine și tratamente - Doza de Sănătate
 

Probleme sexuale feminine și tratamente

Multe probleme sexuale feminine sunt legate de stres, anxietate sau chiar tabuuri. Este important să analizezi situația, să descoperi cauzele și să înveți să te relaxezi și să te bucuri de sex plăcut.
Probleme sexuale feminine și tratamente
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Deși problemele sexuale sunt foarte frecvente, ele sunt în continuare tabu. De fapt, pot afecta atât bărbații, cât și femeile. În acest articol, ne vom concentra asupra a 3 probleme sexuale feminine.

Important este să descoperi cauzele problemelor sexuale, să le înfrunți și să le depășești în mod corect. Mai jos, îți vom împărtăși cele mai frecvente 3 probleme sexuale feminine și soluțiile aferente acestora.

Probleme sexuale feminine și tratamente

Multe dintre cele mai frecvente probleme sexuale feminine sunt legate de afecțiuni psihologice. În acest sens, persoana afectată poate fi implicată într-un cerc vicios de negativitate, deoarece se poate simți vinovată pentru că nu poate să se bucure de relațiile sexuale sau își face griji că își poate „dezamăgi” partenerul.

Din acest motiv, majoritatea tratamentelor includ terapia sexuală. Într-adevăr, incapacitatea sau dificultatea sexuală poate face ca femeile să se simtă vinovate, ceea ce înseamnă că starea lor de anxietate se va înrăutăți semnificativ, agravând astfel problema.

Mai mult, implicarea partenerului esențială. De fapt, atitudinea sa față de problemele sexuale este esențială pentru abordarea situației. În acest sens, partenerul nu ar trebui niciodată să ceară sau să forțeze acte sexuale. În schimb, ar trebui să fie înțelegător și răbdător. Acesta este motivul pentru care colaborarea și participarea ambilor parteneri la terapie sunt esențiale, deoarece previn stresul suplimentar și le permit să învețe împreună, să se relaxeze și să se bucure de sex.

Acestea fiind spuse, să aruncăm o privire asupra celor mai frecvente trei probleme sexuale cu care se confruntă femeile.

Vaginismul

Tânără care are probleme sexuale feminine
Consecințele acestor probleme pot duce la un ciclu negativ care afectează sănătatea sexuală a femeie.

Vaginismul se caracterizează prin contracții involuntare ale mușchilor pelvieni care înconjoară vaginul. Astfel, vaginul se închide sau este prea îngust, provocând durere în timpul actului sexual sau incapacitatea de a avea orgasm. Când există durere, medicii o numesc dispareunie.

Cauzele vaginismului pot fi atât fizice, cât și psihologice și includ (printre altele):

  • Endometrioza
  • Himenul rigid
  • Stenoza vaginală
  • Anxietatea cu privire la penetrare
  • Violul sau abuzul sexual
  • Depresia

În orice caz, ginecologul îți va spune ce să faci și ce tratament să urmezi. De fapt, îți va spune și dacă trebuie să mergi la psiholog. Mai mult, exercițiile Kegel sunt întotdeauna recomandate, astfel încât să ai un control mai mare și să îți întărești podeaua pelvină.

Anorgasmia

După cum sugerează și numele, anorgasmia este incapacitatea de a ajunge la orgasm. Anorgasmia poate apărea chiar și atunci când există o stimulare adecvată și o dorință sexuală puternică. Din acest motiv, este asociată adesea cu afecțiuni mintale, cum ar fi depresia, anxietatea, prejudecățile sexuale și tabuurile, printre altele.

În general, tratamentul anorgasmiei include anumite sarcini de autocunoaștere (de exemplu, cunoașterea propriului corp, tehnici de excitare sexuală și utilizarea vibratoarelor, printre altele). Mai mult, terapia sexuală de cuplu poate ajuta, de asemenea, la depășirea acestei probleme.

Uneori anorgasmia este legată de alte cauze, precum menopauza. În acest caz, medicul îți poate prescrie creme cu estrogen.

Tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale

Cuplu care face sex
Spre deosebire de alte tulburări, în acest caz nu există nicio cauză aparentă pentru a nu putea să te bucuri de sex.

Tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale este lipsa prelungită a dorinței sexuale și lipsa de interes pentru contactul sexual. În multe cazuri, persoanele afectate evită complet sexul. Cauzele sunt în mare parte psihologice. De asemenea, dat fiind faptul că, în majoritatea cazurilor, nu pare să existe un motiv evident pentru lipsa dorinței sexuale, multe femei se simt cu adevărat frustrate.

Unele dintre cauzele acestei tulburări includ (printre altele):

  • Stres
  • Anxietate
  • Depresie
  • Probleme în relație
  • Dezechilibre hormonale
  • Probleme cu alcoolul sau drogurile
  • Menopauză

Deoarece multe cauze pot duce la apariția acestei tulburări, pacientul trebuie evaluat în mod corespunzător pentru a le identifica și a trece la soluționarea problemei. Atunci când cauza este psihologică, terapia cognitiv comportamentală se poate dovedi utilă. Mai mult, terapia sexuală de cuplu poate ajuta, de asemenea, la depășirea situației.

Evadează, relaxează-te și descoperă

Cuplu fericit în pat după sex
Terapia sexuală este o modalitate excelentă de a aborda problemele în relație.

Pe scurt, cu excepția perioadelor caracterizate de modificări hormonale, cum ar fi menopauza sau sarcina, majoritatea problemelor sexuale ale femeilor sunt legate de stres, anxietate sau alte afecțiuni psihologice. Cel mai bine este să consulți un specialist și, mai presus de toate, să ai ajutorul și sprijinul partenerului.

De fapt, femeile nu trebuie niciodată învinovățite pentru problemele lor sexuale. În mod similar, nu ar trebui niciodată obligate să facă nimic. Acest lucru va cauza și mai mult stres și, prin urmare, va exacerba problemele.

Ideea este să încerci să descoperi cauzele și să mergi cu răbdare pe calea autocunoașterii și a eliberării sexuale până când te vei putea bucura cu adevărat de o viață sexuală plăcută.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Bodenmann G et al. “The association between daily stress and sexual activity”, J Fam Psychol. 2010 Jun;24(3):271-9. doi: 10.1037/a0019365.
    • Andrea Bradford y Cindy M. Meston, “The impact of anxiety on sexual arousal in women”, Behav Res Ther. 2006 Aug; 44(8): 1067–1077.
    • Endocrinol Metab Clin North Am. “Menopause and Sexuality”, Endocrinol Metab Clin North Am. 2015 Sep; 44(3): 649–661, doi: 10.1016/j.ecl.2015.05.009

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.