Cauze și tratamente pentru dispareunie (coitalgie) - Doza de Sănătate
 

Cauze și tratamente pentru dispareunie (coitalgie)

Dispareunia este un termen folosit pentru durerea ce apare în timpul sexului. Această patologie poate apărea din cauza unui dezechilibru fizic, dar este asociată și cu procesele psihologice.
Cauze și tratamente pentru dispareunie (coitalgie)

Ultima actualizare: 29 noiembrie, 2020

Dispareunia sau coitalgia este o afecțiune care provoacă diverse simptome neplăcute legate de actul sexual, atât la bărbați, cât și la femei. Această tulburare, în starea sa cea mai puțin gravă, poate implica o ușoară iritație genitală sau chiar durere extremă înainte, în timpul sau după actul sexual. În acest articol, vom discuta despre cauze și tratamente pentru dispareunie.

Mai multe studii medicale indică faptul că această afecțiune este mult mai frecventă la femei, dar poate apărea și la bărbați, mai ales din cauza infecțiilor uretrale sau fimozei. Dacă vrei să afli mai multe despre posibilele tratamente și cauze ale dispareuniei, citește în continuare!

Dispareunia pe glob

Actul sexual este tabu în multe domenii și culturi. Prin urmare, este important să înțelegi faptul că dispareunia este mult mai frecventă decât crezi. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și diferite studii epidemiologice oferă următoarele date cu privire la actul sexual dureros:

  • La femeile de vârstă reproductivă, dispareunia apare între 10 și 15% din cazuri.
  • În stadiul de premenopauză, această boală devine mai frecventă, afectând până la 30% dintre femei.
  • Vârsta medie a persoanelor care suferă de această afecțiune este de 36,5 ani.
  • În cazul bărbaților, nu au existat atât de multe cercetări, dar prevalența bolii fluctuează între 0,1 și 5%.

După cum poți vedea, relațiile sexuale dureroase sunt frecvente, în special la femei.

Nu este normal să nu simți plăcere în timp ce faci sex. Așadar, a merge la medic din cauza acestei lipse a plăcerii este complet legitim și necesar.

Semn cu sex rupt în două
Sexul poate fi întrerupt de dispareunia incomodă.

Dispareunia: cauze

După cum am spus deja, dispareunia este durerea experimentată la nivelul organelor genitale sau pelvine, asociată cu practicile sexuale. Aceasta poate apărea chiar și până la 24 de ore după sex. Unele dintre cele mai frecvente simptome raportate de organizațiile medicale sunt următoarele:

  • Durere când are loc penetrarea inițială
  • Durere la fiecare penetrare sau după introducerea unui element extern în vagin, cum ar fi un tampon
  • Senzație de arsură și disconfort în timpul sexului
  • Disconfort acut de tip junghi care se poate manifesta timp de câteva ore după actul sexual

Majoritatea simptomelor sunt asociate cu experiențele femeilor. La bărbați, așa cum am spus deja, boala este mult mai puțin frecventă. Chiar și așa, atunci când apare, se manifestă, de obicei, doar în momentul ejaculării.

Pentru a aborda cauzele acestei afecțiuni, trebuie să o împărțim în două categorii: fizică și psihologică. Îți vom explica mai jos ambele aspecte.

Cauze fizice

Cauzele fizice ale dispareuniei sunt multiple și variate. De exemplu, studiile clinice au arătat faptul că această afecțiune este foarte frecventă după naștere, atunci când apare ruperea musculaturii pelvine. Presiunea la care a fost expus vaginul îi va crește sensibilitatea.

Deși poate părea surprinzător, la mamele care alăptează, cercetătorii au observat faptul că dispareunia este legată de scăderea nivelului de estrogen din sânge. Acest lucru se întâmplă deoarece dezechilibrele hormonale duc la uscăciune vaginală.

Alte cauze fizice ale dispareuniei la femei sunt următoarele:

  • Vaginita infecțioasă: cea mai frecventă cauză este o infecție produsă de ciuperca Candida albicans. Ciuperca provoacă iritații și inflamații ale pereților vaginali, ceea ce poate face ca relațiile sexuale să fie dificile și dureroase.
  • Lubrifierea insuficientă: lipsa secreției vaginale din cauza modificărilor hormonale, lipsei dorinței sau excitării și altor patologii asociate.
  • Anomaliile congenitale: un vagin format necorespunzător sau imperfecțiunile himenului pot fi factori care îngreunează actul sexual.

Din nou, trebuie să reiterăm faptul că majoritatea acestor cazuri au fost studiate la femei. Alte cercetări afirmă faptul că dispareunia sau coitalgia masculină este adesea asociată cu o obstrucție a canalului ejaculator. Patologii precum prostatita cronică pot produce disconfort pelvian la bărbați.

Cauze psihologice

Această afecțiune nu are legătură doar cu corpul. Cercetările menționate deja estimează faptul că peste 70% din cazurile de dispareunie nu prezintă niciun fel de cauză fizică. Acest aspect evidențiază componenta psihosexuală a acestei tulburări. Unii dintre parametrii psihologici care pot juca un rol esențial sunt următorii:

  • Anxietatea și depresia: Problemele legate de stima de sine sau lipsa de încredere în partener pot declanșa apariția coitalgiei.
  • Stresul: Stresul continuu provoacă tensiune în mușchii pelvieni.
  • Abuzul sexual: Recenziile medicale evidențiază faptul că, uneori, dispareunia este legată de un istoric de violență și abuz sexual.
Terapeut care prescrie tratamente pentru dispareunie
Abordarea psihologică a dispareuniei este un aspect complementar tratamentului medical.

Ce tratamente pentru dispareunie există?

Din fericire, există tratamente medicale disponibile pentru a trata dispareunia sau coitalgia. De exemplu, dacă durerea apare din cauza unei infecții fungice sau bacteriene, pacientul va trebui să aplice medicamente antifungice sau antibiotice. Medicii pot prescrie estrogen local femeilor aflate la postmenopauză sau celor care alăptează pentru a promova lubrifierea vaginală.

Cauzele sunt atât de variate, încât medicii trebuie să adapteze tratamentul la situația fiecărui pacient. Un ajutor comun pentru toți bolnavii este terapia de cuplu și un anumit tip de educație sexuală.

După cum am văzut, dispareunia este legată de latura psihologică a pacientului. În acest sens, confortul, siguranța și excitarea anterioară sunt esențiale pentru a evita durerea în timpul actului sexual.

Să vrei să simți plăcere nu este un motiv pentru a simți jenă sau vulnerabilitate. Îți recomandăm să discuți cu partenerul tău ca prim pas esențial pentru îmbunătățirea situației.

Durerea în timpul sexului și tratamente pentru dispareunie: câteva concluzii

Durerea în timpul sexului este destul de frecventă, în special la femei, unde poate apărea la 30% din populație la anumite vârste. Prin urmare, comunicarea cu partenerul este vitală. Schimbarea pozițiilor sexuale, utilizarea lubrifianților și evitarea stresului sunt opțiuni eficiente pentru a evita dispareunia.

Chiar și așa, nu toate cazurile corespund unor probleme psihologice. Coitalgia poate fi un semn al obstrucției canalului ejaculator la bărbați sau al infecțiilor fungice la femei. Din această cauză, este clar că această afecțiune necesită atât o abordare medicală, cât și una psihologică.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • López-Olmos, J. (2008). Dispareunia: investigación de causa física y de causa infecciosa crónica (estudio prospectivo de 4 años). Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia35(5), 152-159.
  • García-Pérez, H., & Harlow, S. D. (2010). Cuando el coito produce dolor: una exploración de la sexualidad femenina en el noroeste de México. Salud pública de México52(2), 148-155.
  • Relaciones sexuales dolorosas (dispareunia), Mayoclinic.org . Recogido a 22 de agosto en https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/painful-intercourse/symptoms-causes/syc-20375967
  • Solana-Arellano, E., Villegas-Arrizón, A., Legorreta-Soberanis, J., Cárdenas-Turanzas, M., de la Cruz, J. E., & Andersson, N. (2008). Dispareunia en mujeres después del parto: estudio de casos y controles en un hospital de Acapulco, México. Revista Panamericana de Salud Pública23, 44-51.
  • Valerio, V., & Anibal, J. (2019, January). Dispareunia masculina. In Anales de la Facultad de Medicina (Vol. 80, No. 1, pp. 79-85). UNMSM. Facultad de Medicina.
  • Sánchez Bravo, C., Carreño Meléndez, J., Corres Ayala, N. P., & Taracena Ruiz, B. E. (2010). Perfiles e indicadores psicológicos relacionados con la dispareunia y el vaginismo: Estudio cualitativo. Segunda parte. Salud mental33(5), 437-449.
  • Orozco-Gallego, H. “Estriol vs estrógenos conjugados de origen equino en el tratamiento del síndrome genitourinario de la menopausia.” Ginecología y obstetricia de México 86.2 (2018): 117-126.
  • Franco, Erick Hugo Zambrano, et al. “Etiología y tratamiento de la dispareumia.” RECIMUNDO 3.3 ESP (2019): 643-658.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.