Durerea vaginală: ce este și de ce apare? - Doza de Sănătate
 

Durerea vaginală: ce este și de ce apare?

Durerea vaginală poate apărea ca simptom al anumitor infecții, cum ar fi herpesul simplex sau gonoreea. Este, de asemenea, frecventă în timpul sarcinii și la unele femei cu o afecțiune numită dispareunie. Trebuie să obții întotdeauna un diagnostic adecvat pentru a te putea trata.
Durerea vaginală: ce este și de ce apare?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Durerea vaginală este un simptom foarte neplăcut care afectează multe femei. Este o durere care apare în vagin, în mod normal sub formă de junghiuri și înțepături.

Vaginul este o zonă foarte sensibilă, susceptibilă la infecții. Nu vorbim doar despre bolile cu transmitere sexuală, ci și despre infecțiile cauzate de scăderea imunității sau igiena necorespunzătoare. Pe lângă infecții, există și alte situații care pot provoca modificări și dureri în acea zonă, cum ar fi sarcina. Ar trebui să investighezi orice simptom sau disconfort și să afli cauza acestuia.

Din acest motiv, în acest articol îți vom explica cele mai frecvente motive care duc la apariția durerii vaginale. Este important să reții faptul că nu ar trebui să îți fie rușine, deoarece durerea vaginală este un simptom perfect normal la femei.

Durerea vaginală în timpul sarcinii

Sarcina este o etapă în care apar multe schimbări în corpul unei femei. Cel mai evident și logic este faptul că uterul crește în dimensiuni pentru a se adapta fătului. Uterul este un organ înconjurat de ligamente și fibre musculare.

Tot sistemul reproducător feminin este în contact direct cu uterul. Prin urmare, atunci când aceste fibre se întind pentru a crește dimensiunea uterului, vei experimenta disconfort în zonele inferioare, cum ar fi vaginul. De fapt, sarcina poate provoca dureri care se pot răspândi chiar și la nivelul șoldurilor.

Este normal ca durerea vaginală să apară mai ales la începutul sarcinii. Este un simptom foarte frecvent. Chiar și așa, ar trebui să consulți un ginecolog pentru a te supune unui control complet și a exclude alte cauze.

Gravidă care experimentează durerea vaginală
Este posibil să simți durere în timpul sarcinii în zonele inferioare, cum ar fi regiunea vaginului.

Durerea vaginală din cauza sexului

În această secțiune, nu vorbim despre bolile cu transmitere sexuală. În afară de infecții, durerile vaginale pot apărea și din cauza altor motive sexuale. În primul rând, pot apărea leziuni în timpul sexului.

Orice leziune vaginală poate provoca dureri. În plus, este important să menționăm faptul că durerea poate apărea ca urmare a dispareuniei. Dispareunia este termenul medical folosit pentru a vorbi despre disconfort și durere în timpul relațiilor sexuale.

Deși această durere apare de multe ori din cauza lipsei excitării și lubrifierii, ea poate fi, de asemenea, o consecință a unei probleme psihologice. Multe femei suferă de un tip de „blocaj mintal” atunci când au relații sexuale.

În plus, multe femei care au suferit abuzuri sexuale au dispareunie. Este o afecțiune care poate fi tratată, dar necesită multă înțelegere și sprijin din partea partenerului.

Femeie care are o durere vaginală
Durerea vaginală poate apărea sub formă de junghiuri sau crampe.

Boli care pot provoca dureri vaginale

Durerea vaginală poate fi un simptom al mai multor boli. Cel mai frecvent apare ca o consecință a unei infecții (de exemplu, o infecție cu o ciupercă, chlamydia sau gonoree). În plus, unele dintre aceste infecții pot declanșa boli inflamatorii pelvine cronice. Acestea reprezintă un proces inflamator care se întinde de la vagin la trompele uterine. Durerea sub formă de junghi este adesea unul dintre simptomele sale.

Și endometrioza poate provoca durerea vaginală. Aceasta este o afecțiune în care țesutul endometrial crește în afara uterului, fiind stimulat la fiecare menstruație. Același lucru se întâmplă și cu chisturile ovariene.

În cele din urmă, durerea vaginală ar putea fi un simptom al unei sarcini ectopice. Acesta este momentul în care embrionul, în loc să se implanteze în uter, o face într-o altă parte a sistemului reproducător feminin.

Ce trebuie să faci când ai dureri vaginale?

Din cauza a tot ceea ce am menționat, nu poți ignora acest simptom și spera să dispară. Este important să mergi la medic, cu atât mai mult dacă ai o durere ascuțită repetitivă în vagin. În mod cert, ceva nu este în regulă în corpul tău.

Un profesionist în domeniul sănătății îți va recomanda testele adecvate și va diagnostica cauza. După obținerea unui diagnostic, este mai ușor să începi tratamentul adecvat pentru situația ta particulară.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tipos De Dolor Vaginal Y Cómo Reconocerlos. (n.d.). Retrieved February 25, 2020, from https://aesopspain.org/tipos-de-dolor-vaginal-y-como-reconocerlos/
  • López-Olmos, J. “Dispareunia: investigación de causa física y de causa infecciosa crónica (estudio prospectivo de 4 años).” Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia 35.5 (2008): 152-159.
  • Fall, M., et al. “Dolor pélvico crónico.” Eur Urol 57.1 (2010): 35-48.
  • Ezcurra, R., N. Lamberto, and V. Peñas. “Dolor abdomino-pélvico en ginecología.” Anales del Sistema Sanitario de Navarra. Vol. 32. Gobierno de Navarra. Departamento de Salud, 2009.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.