Sfaturi pentru cuplurile cu frustrări sexuale - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru cuplurile cu frustrări sexuale

Stresul, oboseala, epuizarea, momentele dificile și unele disfuncții sexuale pot provoca frustrări sexuale într-o relație. Cel mai bun lucru pe care poți să-l faci este să vorbești și să ceri ajutor dacă ai nevoie.
Sfaturi pentru cuplurile cu frustrări sexuale
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sexul poate fi afectat în mai multe moduri din mai multe motive. De exemplu, stresul, problemele, oboseala sau chiar anumite disfuncții pot provoca frustrări sexuale în relație. În acest articol, vom oferi câteva sfaturi pentru cuplurile cu frustrări sexuale.

Frustarea sexuală

Cuplu ce stă în pat
Cauzele frustrării sexuale sunt numeroase. A vorbi despre acest lucru este un instrument puternic pentru a depăși situația.

Frustrarea sexuală poate apărea din cauza lipsei de sex sau din cauza faptului că sexul nu mai este satisfăcător. În ambele cazuri, frustrarea sexuală poate provoca anumite consecințe, cum ar fi:

  • Scăderea stimei de sine
  • Stres și nervozitate
  • Distanțarea emoțională în relație
  • Certuri
  • Schimbări de dispoziție
  • Obsesia sexului sau a infidelității

Există multe cauze diferite ale acestei nemulțumiri. Poți să treci printr-un moment dificil și stresant (probleme personale sau etape precum menopauza), în care sexul te atrage mai puțin. Poate exista o lipsă de comunicare cu partenerul în ceea ce privește sexul.

De asemenea, poate fi vorba despre certuri în cuplu sau disfuncții care vă împiedică să aveți o viață sexuală satisfăcătoare. În orice caz, întrebarea este: ce poți face dacă te simți frustrat sexual?

Sfaturi pentru cuplurile cu frustrări sexuale

Cunoaște-ți corpul

Femeie care se masturbează
Masturbarea te poate ajuta să-ți cunoști mai bine propriul corp și să-ți dai seama de ceea ce îți oferă plăcere.

În primul rând, ar trebui să te cunoști pe tine însuți când vine vorba de sex. Multe frustrări provin din faptul că membrii cuplului nu știu exact ce vor sau ce îi satisface. Prejudecățile culturale, tabuurile sau educația sexuală primită pot juca un rol negativ și pot provoca nemulțumiri și frustrări sexuale.

Prin urmare, trebuie să-ți dai seama ce te satisface, cunoscându-ți mai bine propria sexualitate și corpul. În acest scop, masturbarea poate fi o metodă perfectă de a te descoperi.

Discută

Nu are sens să aștepți ca partenerul tău să ghicească ce te satisface sau ce vrei. Prin urmare, ar trebui să vorbești clar despre ceea ce îți place cel mai mult în relațiile intime.

Dacă există probleme, este mai bine să vorbești despre ele. S-ar putea ca ceva ce faci să fie satisfăcător pentru unul dintre voi, dar nu și pentru celălalt. Ar trebui să fii sincer cu partenerul tău. Încurajează comunicarea și exprimarea dorințelor și a nevoilor.

S-ar putea să fie o idee bună să încercați împreună ceva nou, după ce ați discutat despre asta. Poate că jocurile cu roluri sau noile poziții sexuale vă vor face să experimentați noi senzații care vă vor ajută să depășiți frustrarea sexuală.

Nu transforma orgasmul într-o obsesie

Cuplurile cu frustrări sexuale
Sexul nu este doar un orgasm. A te bucura de fiecare atingere și sentiment este o parte fundamentală a sexului.

De multe ori a avea orgasm se poate transforma într-o obsesie. Însă sexul poate oferi mai multe plăceri decât orgasmul în sine. Mângâierea și afecțiunea pot fi la fel de plăcute.

Ar trebui să înțelegi că, de multe ori, stilul tău de viață te împiedică să te simți relaxat atunci când faci sex. Stresul acumulat sau oboseala pot face ca orgasmul să fie mai dificil sau chiar imposibil.

Acest lucru se poate transforma într-un cerc vicios dacă ai în minte doar orgasmul și dacă crezi că sexul este satisfăcător doar dacă se termină astfel. Stresul și frustrarea te pot împiedica să ai un orgasm, ceea ce te va stresa și mai mult. În acest fel, vei acumula frustrare sexuală.

Prin urmare, cel mai bun lucru este să te concentrezi și să te bucuri de etapele de contact: de la preludiu, la mângâieri și afecțiune. Orgasmul va veni și el în cele din urmă.

Cere ajutor dacă ai disfuncții sexuale

În multe cazuri, există probleme sexuale legate de anumite disfuncții.

  • Pe de o parte, în cazul bărbaților, cele mai frecvente probleme sunt disfuncția erectilă și ejacularea prematură.
  • Pe de altă parte, în cazul femeilor, cele mai frecvente sunt vaginismul, anorgasmia și tulburarea hipoactivă a dorinței sexuale (HSDD).

Deși aceste disfuncții pot avea o cauză fizică, toate sunt legate de stres, anxietate și dispoziție. Din acest motiv, dacă există și alte probleme, ar trebui să consulți mai întâi un specialist și, ulterior, să încerci terapia sexuală în cuplu.

Beneficiile terapiei te pot ajuta să-ți rezolvi problemele. Îți vei îmbunătăți viața sexuală și chiar îți vei trata problemele individuale. Ideea este să te bucuri de partener, atât în momentele intime, cât și în afara lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.