Secrețiile vaginale groase: de ce apar?
 

Secrețiile vaginale groase: de ce apar?

Secrețiile vaginale groase indică faptul că există o problemă în zona genitală. Este un simptom care nu trebuie trecut niciodată cu vederea.
Secrețiile vaginale groase: de ce apar?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Secrețiile vaginale groase nu sunt normale. De fapt, orice modificare semnificativă a culorii, mirosului sau texturii indică o anumită anomalie. Cel mai frecvent, acestea sunt cauzate de o infecție care necesită tratament medical.

Este normal ca aceste tipuri de secreții să se modifice în funcție de ciclul menstrual. Cu toate acestea, astfel de modificări sunt subtile și nu modifică foarte mult aspectul secrețiilor.

Secreția normală este limpede sau albicioasă, are un miros subtil și o textură asemănătoare cu cea a albușului de ou. Prezintă modificări în funcție de fiecare fază a ciclului menstrual, dar își păstrează caracteristicile de bază. De ce apar secrețiile vaginale groase?

Secreții vaginale și modificările acestora

Vaginul secretă lichide în fiecare zi. Funcția acestor fluide este de a crea un mediu cu un pH acid. Acest lucru este important pentru a menține echilibrul florei vaginale și pentru a proteja zona de infecții. De asemenea, ajută la curățarea și eliminarea celulelor moarte.

Înainte de începerea menstruației, această secreție conține celule și lichide care ies din vagin. De aceea, capătă o culoare galben deschis. Nu este un semn al vreunei anomalii dacă nu există și alte simptome, cum ar fi mâncărimea sau durerea.

La mijlocul ciclului, în timpul ovulației, secrețiile vaginale devin mai elastice, apoase și limpezi. Este etapa cu cea mai mare fertilitate. După această fază, este normal ca aspectul să se schimbe, iar scurgerea să pară mai groasă și mai albă. Alte modificări, cum ar fi scurgerile vaginale foarte dense, sunt anormale.

Secrețiile vaginale groase: de ce apar?

Secrețiile vaginale groase arată ca laptele acru sau cremos. De asemenea, au un miros diferit și pot fi însoțite de mâncărime, arsură sau durere. Pot apărea umflături, roșeață și disconfort în timpul actului sexual.

Infecție fungică

Infecția vaginală fungică este o infecție cauzată de ciuperca Candida albicans. Este o problemă foarte frecventă, care, pe lângă scurgerile vaginale groase, provoacă mâncărime și roșeață în zona genitală. Există durere la urinare sau în timpul actului sexual.

Vaginoză bacteriană

Vaginoza bacteriană apare atunci când există o proliferare anormală a bacteriei Gardnerella vaginalis. Acest lucru perturbă echilibrul și duce la scurgeri vaginale groase, care pot fi albe, gri sau galbene. Mirosul este neplăcut și există arsuri în regiunea genitală.

Femeie cu secrețiile vaginale groase

Vaginită

Vaginita este o inflamație a vaginului și a colului uterin. Este cauzată de ciuperci, bacterii sau protozoare. Simptomul său principal sunt scurgerile vaginale dense. De asemenea, poate exista un miros urât, umflarea colului uterin și pete sau puncte roșii în acea zonă.

Trichomonază

Trichomonaza este o boală cu transmitere sexuală care afectează bărbații și femeile. Este cauzată de parazitul Trichomonas vaginalis.

Mulți dintre cei afectați nu prezintă simptome. Uneori, secrețiile vaginale se prezintă sub formă de bulgări cu miros urât. Există și mâncărime, arsuri și dureri la nivelul organelor genitale sau disconfort la urinare.

Chlamydia

Chlamydia este o boală cu transmitere sexuală. Multe femei au simptome ce apar după contactul sexual care a provocat infecția.

Uneori, provoacă secreții vaginale groase și o senzație de arsură la urinare. De asemenea, pot apărea dureri rectale și sângerări.

Gonoree

O altă BTS care ar putea duce la scurgeri vaginale foarte dense. Pot exista, sângerări vaginale între menstruații și urinare cu dureri. Atât această patologie, cât și chlamydia pot provoca daune permanente sistemului reproducător.

Când să mergem la medic?

Prezența secrețiilor vaginale dense este un motiv suficient de puternic pentru a consulta medicul, mai ales mult dacă sunt însoțite de următoarele:

  • Mâncărime
  • Sângerare
  • Arsuri la urinare
  • Lipsa menstruației
  • Erupții cutanate sau răni în zonă
  • Durere în timpul actului sexual
  • Miros puternic care vine din vagin

Medicul va analiza simptomele și istoricul medical. De asemenea, va face un examen fizic.

Dacă este necesar, el sau ea va cere câteva teste pentru a confirma cauza secreției vaginale groase. Medicul poate lua o mostră de secreție din vagin sau colul uterin.

Medic ce examinează secrețiile vaginale groase

Tratamente și prevenție

Tratamentul va depinde de cauza secreției vaginale dense. De obicei, se folosesc tablete antifungice sau antibiotice, supozitoare sau unguente. Durata tratamentului variază de la 5 zile la 6 luni.

Chiar dacă problema nu este cauzată de o BTS, se recomandă ca pacienta să se abțină de la actul sexual în timpul tratamentului. Și partenerul trebuie să fie examinat.

Pentru a evita noile infecții, respectați câteva măsuri preventive de bază, cum ar fi următoarele:

  • Păstrați o bună igienă în zona intimă.
  • Evitați dușurile vaginale.
  • Schimbați frecvent tampoanele.
  • Evitați utilizarea spray-urilor sau a produselor parfumate în zona vaginală.
  • Alegeți lenjerie de corp din bumbac.
  • Curățați întotdeauna zona din față în spate.

Există scurgeri groase și la menopauză

Secrețiile vaginale groase apar și la femeile în vârstă după menopauză. Mucoasa vaginului devine mai subțire din cauza producției mai mici de estrogen. Deși nu mai pot concepe, dacă sunt active sexual, femeile la menopauză trebuie să folosească prezervative în timpul actului sexual. Acest lucru va reduce riscul de BTS.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • López, E. C., Rodríguez, J. G., Ocampo, A. H., Guzmán, K. H., Padilla, M. L., Díaz, M. R., & Murillo, P. A. (2021). Conociendo a la tricomoniasis. JÓVENES EN LA CIENCIA, 10.
  • Araya, V., Pezoa, K., Saavedra, M., & Aravena, J. (2019). Conocimiento y creencias sobre infección por Clamidia en población joven. Revisión narrativa. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 84(5), 403-415.
  • Zelaya Herrera, E. D. (2019). Desequilibrio de flora vaginal e higiene personal relacionados a leucorrea patológica en mujeres asistentes al puesto de salud Santa Ana León, enero-agosto 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.