Simptomele bolilor cu transmitere sexuală - Doza de Sănătate
 

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală

Există simptome cheie care te avertizează că ai contractat o boală cu transmitere sexuală. Învață să le recunoști și solicită asistență medicală.
Simptomele bolilor cu transmitere sexuală

Ultima actualizare: 25 martie, 2021

Cunoști simptomele bolilor cu transmitere sexuală? Aceste boli se transmit prin actul sexual, inclusiv prin contactul cu sânge, material seminal, lichide vaginale sau alte fluide corporale.

Uneori, aceste infecții sunt transmise pe căi non-sexuale, cum ar fi de la mamă la copil în timpul sarcinii sau al nașterii, prin ace nesterilizate (o cale de transmisie în rândul persoanelor dependente de droguri) sau prin transfuzii de sânge.

Problema este faptul că mulți oameni nu știu că au contractat o BTS, deoarece afecțiunile nu au întotdeauna manifestări clinice evidente. Prin urmare, este important să cunoști posibilele simptomele bolilor cu transmitere sexuală și, bineînțeles, să consulți un medic specialist dacă este nevoie.

Informații despre bolile cu transmitere sexuală (BTS)

Organismele care cauzează aceste infecții sunt viruși, bacterii, ciuperci sau paraziți. Cele mai frecvente sunt chlamydia, gonoreea, HIV/SIDA și herpesul genital. Antibioticele, medicamentele antifungice și medicamentele antiparazitare pot trata și vindeca bolile cauzate de bacterii, ciuperci și paraziți.

În prezent, niciun medicament nu poate vindeca bolile cu transmitere sexuală cauzate de viruși. Cu toate acestea, unele medicamente pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la menținerea sub control a bolii. Din acest motiv, utilizarea prezervativelor, atât pentru bărbați, cât și pentru femei, este foarte importantă pentru a reduce riscul de contaminare. Evitarea în întregime a contactului sexual este singura modalitate pentru a avea zero risc de îmbolnăvire.

Patogeni ce provoacă boli
Virușii, bacteriile, ciupercile și alte tipuri de microorganisme pot provoca boli cu transmitere sexuală (BTS). Cel mai bun mod de a le preveni este folosirea prezervativelor.

Simptomele bolilor cu transmitere sexuală

Există o serie de simptome comune tuturor bolilor cu transmitere sexuală, cum ar fi mâncărimea sau arsurile genitale, modificarea secrețiilor vaginale, durerea în timpul contactului sexual, mirosurile neplăcute sau senzația de rău. Cu toate acestea, diferențierea simptomelor va facilita detectarea lor și tratamentul ulterior.

1. Simptomele chlamydiei

Chlamydia este o infecție bacteriană a tractului genital. Dacă nu este tratată corespunzător, poate duce la infecții mai grave, precum și la cicatrici ale trompelor uterine la femei și la prostatită și epididimită la bărbați. Este ușor de vindecat dacă este detectată la timp.

Uneori, chlamydia nu are simptome detectabile sau poate fi confundată cu mai multe boli comune. Prin urmare, dacă ai avut un contact sexual cu risc ridicat, adică fără protecție, este important să mergi la medic pentru a te supune unor analize.

Printre simptomele caracteristice ale acestei boli, conform acestui raport al Bibliotecii Naționale de Medicină a Statelor Unite (NLM), trebuie să menționăm următoarele:

  • Urinare dureroasă
  • La femei, secreție vaginală atipică
  • Sângerări între menstruații
  • Secreție anormală a penisului
  • Dureri în abdomenul inferior
  • Dureri în piept
  • Sensibilitate sau inflamație a testiculelor
  • Scurgere sau sângerare în jurul anusului

2. Simptomele gonoreei

Ca și chlamydia, gonoreea este cauzată de o bacterie. Astfel, profesioniștii din domeniul medical prescriu antibiotice pentru tratarea acesteia, potrivit acestui studiu realizat de Universitatea Publică din Bruxelles (Belgia). Deși este o boală a aparatului genital, se poate manifesta și în gură, anus, gât și ochi.

În general, primele semne ale bolii apar la zece zile după ce o persoană se infectează. Cu toate acestea, simptomele pot lipsi. Așadar, poate dura câteva săptămâni sau luni până când persoană bolnavă devine conștientă de infecție.

Printre semnele cheie pentru detectarea gonoreei, subliniem următoarele:

  • Scurgere peniană sau vaginală groasă sau cu sânge
  • Inflamație și durere de testicule
  • Dureri în abdomenul inferior
  • Urinare frecventă și dureroasă
Femeie care manifestă simptomele bolilor cu transmitere sexuală
Unele dintre simptomele BTS pot fi confundate cu cele ale infecțiilor urinare sau ale sistemului reproducător. Prin urmare, este important să primești un diagnostic medical exact.

3. Simptomele HIV

HIV este virusul imunodeficienței umane. Infecția face ca virusul să se înmulțească în organism, deteriorând ulterior sistemul imunitar.

La rândul său, SIDA este o boală cronică cauzată de HIV, care se manifestă atunci când sistemul imunitar este prea slab și nu primește tratament pentru a suprima infecția, precum și atunci când este contractată o infecție oportunistă, ca urmare a scăderii nivelului celulelor CD4 (limfocite T ).

O persoană poate fi purtătoare a acestui virus și fără a suferi de boală sau de simptomele asociate acesteia. În acest sens, vom diferenția simptomele în funcție de timpul scurs de la infectare:

Simptomele inițiale ale infecției cu HIV

Aceste simptome dispar în câteva săptămâni și pot fi confundate cu semnele tipice ale oricărei boli virale, cum ar fi gripa sau răceala. Aceste semne includ:

  • Febră
  • Durere de cap
  • Durere de gât
  • Diaree
  • Iritații ale pielii
  • Umflarea ganglionilor limfatici
  • Tuse și dificultăți de respirație

Simptomele tardive ale infecției cu HIV

Cele mai persistente simptome se pot manifesta ani de zile după infecția inițială. Pe măsură ce virusul se înmulțește și deteriorează sistemul imunitar, vor apărea simptome ale infecției cu HIV în stadiu tardiv:

  • Oboseală persistentă
  • Transpirații nocturne și frisoane cu tremurături
  • Umflarea ganglionilor limfatici pentru o perioadă lungă de timp
  • Diaree cronică
  • Dureri de cap persistente
  • Infecții oportuniste și neobișnuite

Mergi la medicul specialist la primele simptome de BTS

Pe scurt, este important să reții faptul că simptomele unei BTS pot varia de la pacient la pacient, în funcție de tipul de infecție și de nivelul de răspuns al corpului. Pe lângă bolile cu transmitere sexuală menționate mai sus, care sunt cele mai frecvente, o persoană poate suferi și de alte tipuri de infecții.

Prin urmare, pentru a te trata în modul cel mai adecvat și în timp util, trebuie să mergi la medic la apariția primelor simptome de boli cu transmitere sexuală. În acest fel, medicul va putea să te evalueze și să solicite testele pertinente pentru a-ți pune un diagnostic precis.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.