Se poate transmite coronavirusul pe cale sexuală? - Doza de Sănătate
 

Se poate transmite coronavirusul pe cale sexuală?

Coronavirusul SARS-CoV-2 este transmis în principal prin picături de lichide provenite din sistemul respirator și nu este prezent în lichidele sexuale. Contactul sexual implică însă intimitate și apropiere, ceea ce poate reprezenta într-adevăr un risc. Îți prezentăm în cele ce urmează măsurile de precauție pe care trebuie să le adopți în cuplu.
Se poate transmite coronavirusul pe cale sexuală?

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Din cauza actualei pandemii ce a cuprins aproape întreaga planetă, toată lumea vorbește despre coronavirus. Există o mulțime de informații despre aceasta, cele mai multe fiind anecdotice. Dar un lucru pe care vrem să-l cunoaștem cu toții este: se poate transmite coronavirusul pe cale sexuală sau nu?

COVID-19 este un virus nou despre care nu știm deocamdată prea multe detalii. Oamenii de știință din întreaga lume cercetează zilnic acest microorganism pentru a-i descoperi comportamentul și caracteristicile.

Știm deja cum se transmite coronavirusul. Prin urmare, în acest articol vom dezbate pe larg acest subiect și vom stabili dacă sexul este o activitate sigură în timpul acestei pandemii.

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile reprezintă o familie de virusuri. Tulpina de coronavirus denumită SARS-COV-2 a apărut în China în decembrie 2019.

În primul rând, multe persoane infectate cu COVID-19 sunt asimptomatice, în special copiii și tinerii. Însă virusul poate provoca simptome de răceală sau gripă, iar în cazurile severe insuficiență respiratorie și chiar moarte.

Persoanele cu risc ridicat de apariție a complicațiilor din cauza infecției sunt vârstnicii și cele cu un sistem imunitar slăbit. Dar, așa cum am menționat deja, există multe persoane asimptomatice, care riscă să transmită mai departe infecția fără să știe.

Molecula de COVID-19

Tulpina SARS-CoV-2 circulă printre multe persoane asimptomatice, care o pot transmite mai departe.

Cum se transmite coronavirusul?

Oamenii de știință au descoperit faptul că această tulpină de coronavirus se răspândește prin picăturile de lichid expulzate din tractul respirator al persoanelor infectate. Oamenii elimină aceste picături atunci când tușesc, strănută sau pur și simplu vorbesc.

Virusul se răspândește de la o persoană la alta. Pentru a evita infectarea, trebuie să păstrăm o distanță de 3 metri între noi și cei din jur, deoarece, după această distanță, picăturile se dezintegrează. Virusul nu poate supraviețui mult timp în aer.

În plus, se pare că ne putem infecta cu coronavirus prin atingerea obiectelor contaminate. De aceea. Este important să ne spălăm cât mai des pe mâini.

Se poate transmite coronavirusul pe cale sexuală?

Nu există nicio dovadă care să ateste faptul că această tulpină de coronavirus ar putea fi prezentă în lichidele sexuale. Prin urmare, din punct de vedere tehnic, nu putem transmite coronavirusul pe cale sexuală partenerilor noștri.

Cu toate acestea, sexul este un act intim care implică apropiere între parteneri. Majoritatea oamenilor se sărută în timpul sexului. Virusul se răspândește prin picături respiratorii, așadar ne putem infecta atunci când ne sărutăm partenerii.

De asemenea, orice contact intim reprezintă un risc, deoarece nu putem ști cu certitudine dacă persoana din fața noastră este sau nu infectată. În prezent, majoritatea țărilor au impus populației o perioadă de carantină. Guvernele i-au sfătuit pe oameni să nu viziteze alte persoane și cu atât mai puțin să aibă o relație intimă cu o persoană cu care nu trăiesc în aceeași locuință.

Dacă partenerii locuiesc în aceeași casă, lucrurile stau diferit. Nu există limite în ceea ce privește actul sexual în timpul carantinei pentru cei care locuiesc împreună. Dacă nu ai simptome sau un istoric de expunere recentă, nu există niciun motiv să fi îngrijorat.

Cum se transmite coronavirusul pe cale sexuală

Dacă un cuplu locuiește împreună, nu există niciun motiv pentru a nu face sex în timpul carantinei, cu excepția cazului în care unul dintre parteneri manifestă simptome ale infectării cu coronavirus.

Ce trebuie să reținem despre sex și coronavirus

Nu putem contracta coronavirusul prin contactul cu lichidele sexuale. Cu toate acestea, actul sexual implică apropierea dintre persoane, care poate fi riscantă. Dacă te-ai izolat la domiciliu împreună cu partenerul tău și nici unul dintre voi nu prezintă simptome ale infectării cu coronavirus, puteți să vă bucurați de sex fără riscuri.

De asemenea, să nu uităm faptul că multe activități sexuale nu implică contact fizic sau penetrare. Așadar, putem explora și alte modalități de a ne bucura de intimitate. Unii oameni încearcă să fie activi sexual prin apeluri video, sexting sau masturbare. Important este să încerci să previi infecția cât mai mult posibil, astfel încât să nu-ți pui în pericol sănătatea și să-i protejezi și pe cei din jur.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • ¿Hay que dejar de tener sexo por el coronavirus? (n.d.). Retrieved March 26, 2020, from https://theobjective.com/further/hay-que-dejar-de-tener-sexo-por-el-coronavirus/
  • Hussein, Julia. “COVID-19: What implications for sexual and reproductive health and rights globally?.” (2020): 1-4.
  • Tian, Huaiyu, et al. “Early evaluation of transmission control measures in response to the 2019 novel coronavirus outbreak in China.” medRxiv (2020).
  • Li, Long‐quan, et al. “2019 novel coronavirus patients’ clinical characteristics, discharge rate and fatality rate of meta‐analysis.” Journal of Medical Virology (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.