Carantina provocată de Coronavirus: o necesitate? - Doza de Sănătate
 

Carantina provocată de Coronavirus: o necesitate?

Carantina este o măsură extrem de eficientă pentru a opri răspândirea coronavirusului. Oricine suspectează că a fost expus la virus ar trebui să intre în carantină, chiar dacă nu are simptome și crede că este perfect sănătos.
Carantina provocată de Coronavirus: o necesitate?

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Până în prezent, cea mai eficientă măsură pentru a controla răspândirea coronavirusului este carantina. Nu există medicamente specifice pentru a trata această infecție și nu există niciun vaccin împotriva COVID-19. Din această cauză, distanțarea socială este cea mai bună măsură pentru ca oamenii să ne se expună la pericole. În cele ce urmează, vom discuta despre carantina provocată de coronavirus și necesitatea impunerii acesteia prin reglementări legale.

Coronavirusul (COVID-19) este considerat un virus periculos deoarece este un microorganism despre care experții nu au suficiente informații. Este nou apărut și, prin urmare, nu știm cum se poate comporta. De fapt, nu există suficiente date nici despre modul în care acesta se răspândește. Așadar, carantina este măsura preventivă ideală.

Experții au descoperit faptul că COVID-19 este extrem de contagios, motiv pentru care se extinde rapid, așa cum s-a întâmplat în China, Coreea și Italia. Rata mortalității sale nu este clară deoarece, deși este cuprinsă între 2 și 4% în China, restul lumii nu arată aceleași cifre.

Izolarea la domiciliu în timpul pandemiei de coronavirus

Primul lucru care trebuie clarificat este faptul că izolarea nu este același lucru cu carantina. Izolarea este o măsură obligatorie aplicată atunci când o persoană este suspectă de infectare cu coronavirus. Atunci când se întâmplă acest lucru, persoana în cauză trebuie să evite imediat orice contact direct cu alți oameni.

O persoană infectată cu coronavirus va manifesta simptome în trei până la șase săptămâni de la contactul cu virusul, timp în care trebuie să fie complet izolată de cei din jur. Este ideal ca, dacă persoana posibil infectată locuiește cu alte persoane, să se izoleze în altă parte în această perioadă de timp.

Dacă acest lucru nu este posibil, este recomandat ca persoana suspectă de infectare să fie izolată într-o cameră, iar ceilalți locuitori ai gospodăriei să nu aibă niciun contact cu aceasta. Persoana suspectă trebuie să aibă la dispoziție o baie separată și să evite folosirea în comun a prosoapelor, a tacâmurilor, a lenjeriei de pat sau a oricărei ustensile. Persoanele din jur trebuie să folosească măști chirurgicale speciale. În cazurile grave, pacientul trebuie transferat la spital cu o ambulanță, nu cu un alt mijloc transport.

Materiale necesare în carantina provocată de coronavirus

Utilizarea de produse pentru dezinfectarea mâinilor și a unei măști de protecție completează măsurile de izolare în cazul pacienților care ar putea fi infectați.

Carantina provocată de Coronavirus

Carantina este o măsură care se aplică persoanelor care nu au deocamdată boala, dar care au intrat în contact cu o persoană infectată sau posibil infectată. Aceasta se aplică și celor care au călătorit în locuri în care există focare extinse de coronavirus.

Nu este necesar ca o persoană să prezinte simptome pentru a fi nevoită să intre în carantină. Simpla suspiciune de a fi luat contact cu o persoană bolnavă este suficientă pentru a intra în carantină, deoarece virusul are perioade diferite de incubație și nu produce întotdeauna simptome vizibile.

În aceste cazuri, a nu lua în serios virusul este o atitudine foarte periculoasă. Cel mai mare risc îl reprezintă cei care au fost expuși la COVID-19 și refuză să ia măsuri de precauție, deoarece se simt bine. Este posibil ca acești oameni să aibă virusul și să îl răspândească unor persoane foarte vulnerabile, punându-le în joc chiar viața.

Femeie care urcă în avion cu mască de protecție

Cei care au călătorit în zone geografice în care există focare confirmate de coronavirus trebuie să intre în autoizolare.

Carantina provocată de coronavirus: o necesitate?

Cuvântul „carantină” este folosit în mod generic, dar asta nu înseamnă că durata acesteia este întotdeauna aceiași. În cazul coronavirusului, este recomandat să ne autoizolăm timp de două săptămâni (14 zile) dacă suspectăm că am intrat în contact cu persoane infectate și nu avem simptome.

Marea majoritate a cazurilor de infectare manifestă simptome în această perioadă de timp. Deși uneori primele simptome apar în câteva ore, iar altele apar după două săptămâni, această situație reprezintă o minoritate. Așadar, 14 zile este o perioadă care asigură un risc minim de transmitere a virusului.

A te afla la o distanță mai mică de 3 metri de o persoană infectată cu coronavirus poate duce la îmbolnăvire. Așadar, nu este nevoie să fi călătorit în China sau Italia, ci pur și simplu să fi luat contact cu persoane care au fost acolo sau care manifestă simptome ale bolii.

Conform celor mai recente date oficiale, există peste 1.00.000 de cazuri în aproape toate țările din lume. Până în prezent, aproximativ 90.000 de persoane au murit din cauza infectării cu coronavirus. Potențialul de expansiune al virusului este foarte mare deoarece, chiar și în zonele în care există puține cazuri, precum America Latină, boala s-a răspândit rapid.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • IFLS Science. (2020). How Many People Are Currently Under Quarantine Because Of Coronavirus? Recuperado 10 marzo, 2020, de https://www.iflscience.com/health-and-medicine/people-currently-under-quarantine-coronavirus/
  • Zuñiga-Sosa, Evelyn Alexandra, et al. “Tipificación del antígeno Duffy como método indirecto para identificar individuos asintomáticos de malaria.” Acta Bioquímica Clínica Latinoamericana 53.1 (2019): 71-77.
  • Alpuche-Aranda, Celia M. “Infecciones emergentes el gran reto de la salud global: Covid-19.” salud pública de méxico 62.2, Mar-Abr (2020): 123-124.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.