Tratamentul atrofiei vaginale la menopauză
 

Tratamentul atrofiei vaginale la menopauză

Tratamentele pentru atrofia vaginală care apare în menopauză urmăresc restabilirea fiziologiei acestei zone a corpului și ameliorarea simptomelor.
Tratamentul atrofiei vaginale la menopauză
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Atrofia vaginală apare ca un set de simptome și semne asociate cu o scădere a estrogenului și a altor steroizi sexuali. Este o boală cronică, frecventă în timpul menopauzei. Care este tratamentul atrofiei vaginale la menopauză?

Atrofia vaginală rămâne adesea nediagnosticată, așa că are un impact uriaș asupra sănătății sexuale a pacientei, precum și asupra calității vieții acesteia. Nivelurile scăzute de estrogen și alți hormoni sunt legate de modificări ale labiilor mari și mici, ale clitorisului, ale vaginului, ale uretrei și ale vezicii urinare.

Estrogenii sunt necesari pentru a menține structura și funcția vaginului. Nivelurile scăzute ale acestor hormoni au fost asociate cu modificări ale fiziologiei vaginului, care stau la baza simptomelor ce definesc atrofia vaginală.

Simptome de atrofie vaginală

Atrofie vaginală la menopauză

 

Menopauza este un proces fiziologic și natural care constă în încetarea definitiva a menstruației. Acest proces este asociat cu o serie de schimbări, unele temporare, altele permanente, în corpul femeii.

Atrofia vaginală produce următoarele simptome:

  • Uscăciunea vaginală
  • Arsuri vaginale
  • Mâncărime genitală
  • Senzație de arsură la urinare
  • Disconfort în timpul actului sexual
  • Sângerare ușoară după sex
  • Îngustarea și scurtarea canalului vaginal

Cu toate acestea, uscăciunea vaginală, deși este mai frecventă la menopauză, este o problemă care poate afecta femeile în orice etapă a vieții lor din cauza utilizării contraceptivelor, alăptării și nașterii. De fapt, mai mult de jumătate dintre femeile cu această tulburare au sub 50 de ani.

Factori de risc pentru atrofia vaginală

Anumiți factori contribuie la dezvoltarea atrofiei vaginale. Unii dintre ei sunt:

  • Fumatul: afectează circulația sângelui, ducând la deficiență de oxigen în vagin și alte țesuturi. Tutunul scade efectele estrogenilor naturali ai organismului.
  • Lipsa unei nașteri naturale: cercetătorii au dedus că femeile care nu au născut niciodată pe cale vaginală au mai multe șanse de a avea acest sindrom decât cele care au născut.
  • Lipsa activității sexuale: activitatea sexuală, cu sau fără partener, crește circulația sângelui și favorizează elasticitatea țesuturilor vaginale.

Tratamentul atrofiei vaginale la menopauză

Tratamentul atrofiei vaginale la menopauză nu este simplu

 

Tratamentele pentru atrofia vaginală au ca scop restabilirea fiziologiei acestei zone a corpului și ameliorarea simptomelor. Atunci când simptomele sunt ușoare, terapiile de primă linie includ utilizarea de creme și lubrifianți vaginali non-hormonali în momentul actului sexual pentru a reduce uscăciunea, arsurile sau usturimea.

În plus, cremele hidratante îmbogățesc colagenul din vagin și oferă o ameliorare a simptomelor, deși nu îmbunătățesc grosimea epiteliului vaginal.

Dacă pacienta suferă de o afecțiune moderat-severă, se recomandă tratamentul cu estrogen. Dacă există doar atrofie vaginală, opțiunea terapeutică este administrarea de estrogen local. Cu toate acestea, dacă există și simptome vasomotorii care afectează calitatea vieții, alegerea va fi terapia hormonală sistemică.

Deși prevenirea atrofiei vaginale la menopauză este foarte dificilă, putem atenua simptomele cât mai mult posibil. Cel mai simplu este să începem prin a adopta un stil de viață sănătos, eliminând factorii de risc, precum tutunul.

Alte tratamente pentru atrofia vaginală la menopauză

În afară de măsurile menționate mai sus, există și alte metode pentru ameliorarea acestei boli, precum tratamentul cu laser.

Este o tehnică minim invazivă care folosește căldura pentru a stimula producția de colagen în zona vaginală. Laserul înlocuiește cele mai uscate straturi ale pielii cu celule noi, reorganizează și echilibrează componentele mucoasei vaginale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ernesto Pérez Md Ginecólogo Obstetra, L. A., & Rojas Md, I. C. (2011). Menopausia: panorama actual de manejo M. rev. fac. med.
  • D. W. Sturdee, & Panay, N. (2010). Recomendaciones para el manejo de la atrofia vaginal postmenopáusica. International Menopause Society.
  • Palacios, S., Jesús Cancelo, M., Castelo-Branco, C., González, S., & Olalla, M. Á. (2012). Recomendaciones de la Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia sobre la prevención y el tratamiento de la atrofia vaginal. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2012.06.001

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.