Nodulii anali: 10 cauze și tratamente
 

Nodulii anali: 10 cauze și tratamente

Nodulii anali sunt deranjanți. Din fericire, de cele mai multe ori sunt leziuni benigne.
Nodulii anali: 10 cauze și tratamente
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 16 februarie, 2023

Anusul este una dintre cele mai delicate și sensibile zone ale corpului. Din acest motiv, rănile și nodulii la acest nivel provoacă un mare disconfort. Ce cauze au și ce tratamente există pentru nodulii anali?

Există mai multe motive care pot explica prezența nodulilor în anus. De obicei, pot fi palpați în jurul sfincterului anal și sunt însoțiți de disconfort la defecare. Prezența durerii, a mâncărimii și chiar a sângerării este frecventă.

Întârzierea diagnosticului afecțiunilor anale este frecventă, fiind motivată de rușinea și frica multor oameni. Cu toate acestea, majoritatea nodulilor care apar în regiunea anală pot fi vindecați în mod eficient.

Nodulii anali: 10 cauze și tratamente

Nodulii perianali sunt clasificați ca benigni și maligni. De obicei, aceste leziuni sunt un semn evident că ceva nu este în regulă cu organismul.

1. Hemoroizi

Hemoroizii sunt cea mai frecventă cauză a nodulilor anali. Sunt rezultatul dilatării patologice a venelor situate în anus și în partea inferioară a rectului. Studiile estimează că peste 50% dintre adulții cu vârsta peste 40 de ani suferă de hemoroizi.

Hemoroizii pot fi interni sau externi. Cei externi apar pe pielea care înconjoară anusul și sunt însoțiți de mâncărime, durere și sângerare la defecare. Cei interne sunt rareori palpabili.

Antecedentele familiale și constipația cronică sunt principalii factori de risc pentru hemoroizi. Profesioniștii recomandă creșterea aportului de alimente bogate în fibre și consumul mare de apă. În plus, sunt utile și băile de șezut cu apă caldă.

Terapia medicală se bazează pe utilizarea de creme sau unguente cu cortizon și lidocaină pentru ameliorarea simptomelor. În cazurile avansate, sunt necesare măsuri chirurgicale.

Nodulii anali necesită diverse tratamente
Hemoroizii externi sunt ușor palpabili și prezintă sângerare evidentă atunci când se rup.

2. Abces anorectal

Abcesele anorectale sunt cavități care conțin lichid purulent în zona anală. Cea mai frecventă cauză este invazia bacteriană a glandelor din zonă.

Obstrucția glandelor anale este responsabilă de acumularea de puroi și apariția simptomelor. De obicei, abcesul este situat în apropierea deschiderii anale și se simte ca un mic nodul.

Alte simptome asociate sunt următoarele:

  • Durere anală care se agravează odată cu defecarea
  • Iritație și roșeață a zonei
  • Senzație de defecare
  • Eliminare de puroi
  • Dificultate la defecare
  • Febră

American Society of Colon and Rectal Surgeons recomandă incizia și drenajul puroiului. Unii oameni au nevoie de o abordare chirurgicală pentru un drenaj mai sigur. Antibioticele sunt utilizate la pacienții cu abcese profunde și un sistem imunitar deprimat.

3. Fisuri anale

O fisura anale este o ruptura a pielii si a mucoasei care înconjoară anusul . Sunt adesea rezultatul evacuării scaunelor dure din cauza constipației cronice. Și traumatismele și sexul anal fără lubrifiere adecvată sunt cauze comune. Aceste fisuri sau crăpături sunt vizibile și sunt însoțite de un nodul în apropierea anusului.

Persoanele afectate manifestă dureri anale în timpul și după defecare. În plus, prezența sângelui roșu aprins în fecale și pe hârtia igienică este frecventă. Fisurile anale dispar după câteva săptămâni prin modificări ale dietei și băi de șezut.

Tratamentul medical include utilizarea de creme cu nitroglicerină pentru a accelera vindecarea, precum și de unguente cu lidocaină pentru a calma durerea. Medicii recomandă adesea abordarea chirurgicală pentru fisurile cronice care sunt rezistente la tratament.

4. Fistulă perianală

O fistulă perianală este o conexiune anormală care se formează între pielea din jurul anusului și suprafața interioară a rectului. De obicei, cauza este o leziune chirurgicală sau un proces infecțios.

Prezența unui nodul în apropierea anusului este frecventă. În plus, Societatea Spaniolă de Medicină Internă indică prezența următoarelor simptome:

  • Defecare continuă sau intermitentă
  • Durere în timpul defecării
  • Pete pe lenjerie
  • Mâncărime în jurul anusului

Pacientul poate prezenta febră în cazul unei infecții asociate. Tratamentul are loc chirurgical prin fistulotomie și utilizarea de dopuri biologice sau adezivi cu fibrină. Intervenția chirurgicală nu este recomandată la pacienții cu boala Crohn și diaree cronică.

5. Negi anali

Negii anali sau condiloamele acuminate sunt noduli umezi mici, de culoare roz deschis sau maro, care apar în și în jurul anusului. Această afecțiune este rezultatul infectării cu virusul papiloma uman (HPV) prin contact sexual neprotejat.

Aceste leziuni apar ca mici pete punctiforme, care ulterior se măresc. În cazuri avansate, acestea pot acoperi întreaga regiune anală și se pot extinde până la organele genitale. Alte simptome includ înțepăturile, sângerările, senzația de plinătate rectală și secreția de mucus.

Negii anali trebuie tratați prompt, deoarece se pot înmulți rapid. În general, tratamentul se bazează pe medicamente topice cu cidofovir și podofilină. Unele veruci sunt îndepărtate prin crioterapie.

6. Molluscum contagiosum

Aceasta este o boală contagioasă care afectează pielea, cauzată de un agent din familia poxvirusurilor. Se caracterizează prin prezența unor bile mici sau papule de culoare sidefată, rotunjite, ferme și nedureroase. Boala se transmite prin contact direct cu persoanele infectate și prin atingerea obiectelor contaminate.

Cercetările sugerează că, la adulți, această tulburare apare în regiunea genitală și în jurul anusului, ca o boală cu transmitere sexuală. La majoritatea oamenilor, această afecțiune poate dispărea fără tratament după câteva luni.

Abordarea medicală include aplicarea topică a medicamentelor, precum cantaridina, podofilina, podofilotoxina sau hidroxidul de potasiu. Se poate apela și la criochirurgie, chiuretaj, electrocauterizare și laser.

7. Chist pilonidal

Un chist pilonidal este un mic nodul în pielea din jurul anusului, care conține păr și particule de piele. Se poate infecta, formând noduli dureroși.

Aceste leziuni sunt mai frecvente la bărbați și la persoanele care petrec perioade lungi de timp stând pe scaun. Sunt îndepărtate prin intervenție chirurgicală pentru drenarea leziunii.

8. Polipi anorectali

Polipii anorectali sunt formațiuni anormale care cresc în interiorul anusului și rectului. De obicei, aceste leziuni sunt benigne, deși uneori sunt precanceroase.

De obicei, polipii sunt asimptomatici, mai ales în stadiile incipiente. Dacă leziunile sunt mari, pot fi simțite în interiorul rectului. Unele sunt capabile să genereze sângerări în scaun și disconfort abdominal.

Consultați un proctolog cât mai curând posibil. Majoritatea polipilor sunt îndepărtați complet în timpul colonoscopiei.

Medici care tratează nodulii anali
Colonoscopia permite îndepărtarea leziunilor din tractul digestiv inferior.

9. Prolaps rectal

O parte a rectului iese prin orificiul anal. La adulți, prolapsul apare după efort fizic excesiv sau efort în timpul defecării. Este mai frecvent la femeile în vârstă cu antecedente de nașteri multiple.

Cele mai frecvente simptome sunt senzația de tensiune rectală, defecare involuntară și sângerare. Tratamentul medical impune o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta excesul de mucoasă sau pentru a fixa rectul de sacrum. În caz de suspiciune, nu ezitați să consultați medicul.

10. Cancer anal

Cancerul anal este un tip rar de cancer care apare în canalul anorectal. De obicei, nu prezintă simptome sau se manifestă prin sângerare rectală, dificultăți de defecare, durere și mâncărime anale. În unele cazuri, un nodul mic iese din orificiul anusului.

Această boală trebuie tratată cât mai curând posibil de către un medic specialist. Tratamentul depinde de tipul tumorii și de severitatea tabloului clinic. Opțiunile de tratament includ îndepărtarea chirurgicală, radioterapia și chimioterapia.

Când să solicitați asistență medicală ți tratamente pentru nodulii anali?

Există o mare varietate de boli și tulburări care pot provoca apariția nodulilor anali. Cele mai multe dintre aceste afecțiuni sunt tratabile. Prin urmare, este esențial să solicitați asistență medicală pentru a primi tratamente potrivite pentru nodulii anali.

Dacă manifestările se agravează sau apar simptome noi, mergeți imediat la medic. Sângerările persistente, febra peste 40 °C și leșinul sunt simptome care nu trebuie lăsate să evolueze.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.