Tratament pentru molluscum contagiosum
 

Tratament pentru molluscum contagiosum

Molluscum contagiosum este o infecție virală benignă a pielii. Nu este periculos și poate dispărea de la sine.
Tratament pentru molluscum contagiosum
Maria del Carmen Hernandez

Scris și verificat de medicul dermatolog Maria del Carmen Hernandez.

Ultima actualizare: 05 octombrie, 2022

Leziunile produse de molluscum contagiosum apar frecvent la copiii cu vârste cuprinse între 2 și 5 ani. În cazul adulților, este considerată o boală cu transmitere sexuală. Contaminarea este variabilă, deoarece este produsă prin contact direct cu leziunea sau cu un obiect care a avut contact cu aceasta, cum ar fi prosoapele, hainele, jucăriile, etc. Ce opțiuni de tratament pentru molluscum contagiosum există?

Perioada de incubație este de 2 până la 7 săptămâni după expunerea la virus. Boala apare mai des la copii, la adulții activi sexual și la persoanele cu modificări ale imunității celulare. Incidența este mai mare vara, deoarece pielea este mai expusă la mediu, dar boala poate apărea pe tot parcursul anului.

Ce este molluscum contagiosum și cum se manifestă?

Molluscum contagiosum este o infecție virală benignă a pielii. Nu este periculoasă și poate dispărea de la sine. Este cauzată de un poxvirus.

După perioada de incubație, pe piele apar papule sau noduli cu diametrul de 1 până la 2 milimetri. Leziunile pot apărea oriunde pe corp, cu excepția palmelor și tălpilor. Acestea sunt cele mai afectate zone:

  • Fața
  • Gâtul
  • Trunchiul
  • Brațele și mâinile

Leziunile sunt în relief, cu aspect sidefat și ombilicație centrală. Deși aceste leziuni nu provoacă niciun simptom, pot prezenta complicații. Se pot irita și suprainfecta sau pot apărea în zone mai sensibile, precum organele genitale și pleoapele.

Diagnosticul de molluscum contagiosum

Diagnostic de molluscum contagiosum

 

Această patologie este diagnosticată în principal după examinarea vizuală a leziunilor de către medic. De fapt, leziunile sunt adesea descoperite întâmplător la examenele fizice.

Utilizarea unui dermatoscop poate ajuta la vizualizarea mai bună a veziculelor și găurilor caracteristice. Uneori se efectuează o răzuire sau se ia o probă sau o biopsie pentru a confirma diagnosticul prin studiu histopatologic.

Prognostic

Leziunile se manifestă între o săptămână și un an și jumătate. În această perioadă, unele leziuni pot dispărea de la sine și se pot dezvolta altele noi. Virusul molluscum contagiosum afectează doar suprafața corpului și nu se răspândește niciodată dincolo de ea.

În marea majoritate a cazurilor, leziunile se vindecă fără a lăsa niciun tip de cicatrice sau urmă, cu excepția cazurilor cu multă inflamație sau o infecție secundară.

Tratament pentru molluscum contagiosum

Tratamentul nu este necesar dacă leziunile nu sunt deranjante, deoarece dispar de la sine în câteva luni sau ani. Cu toate acestea, leziunile trebuie acoperite pentru a reduce riscul de contaminare.

Dacă este necesar, opțiunile de tratament depind de vârsta pacientului, de amploarea leziunilor și de alte patologii ale pielii. Cele mai folosite tratamente sunt următoarele:

  • Răzuire sau chiuretaj cu aplicare prealabilă de cremă anestezică: procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea leziunilor.
  • Crioterapie sau răcire: distruge leziunile prin înghețare cu azot lichid și necroză ulterioară. Este o metodă rapidă și eficientă.
  • Tratament farmacologic sau imunoterapie: prescrierea de medicamente care modifică răspunsul imun al organismului și acționează împotriva virusului care a provocat infecția. Creme se aplică săptămâni sau luni întregi.
  • Terapie fotodinamică: se aplică o cremă fotosensibilizantă și o sursă de lumină roșie.
  • Electrocauterizare sau laser: provoacă durere și lasă adesea cicatrici.

 

Tratament pentru molluscum contagiosum la copii

Recomandări pentru prevenirea contaminării

Câteva recomandări pentru a evita răspândirea bolii sunt următoarele:

  • Evitați contactul direct cu leziunile pielii.
  • Nu folosiți în comun cu bolnavii prosoape sau obiecte personale.
  • Aveți grijă la actul sexual. Evitați contactul direct până când leziunile dispar complet.
  • Spălați-vă mâinile frecvent.
  • Aveți grijă de piele folosind produse de igienă care nu sunt iritante.
  • Utilizați creme hidratante.
  • Folosiți îmbrăcăminte care să acopere zonele afectate sau un pansament.
  • Alegeți dușul în loc de baie.
  • Evitați zgârierea sau epilarea pielii afectate, deoarece puteți răspândi leziunile în alte părți ale corpului.
  • Evitați să folosiți lama de ras deoarece puteți răspândi infecția.

Concluzie

Deși leziunile cauzate de molluscum contagiosum nu sunt periculoase pentru sănătate, ele pot provoca probleme emoționale și psihologice grave. De asemenea, nu uitați că sunt contagioase.

Prin urmare, este esențial să acționați rapid și să folosiți tratamentul adecvat, fără a vă pune sănătatea în pericol. În cazul depistării oricărei anomalii la nivelul pielii, trebuie să consultați un dermatolog.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barba, R. R. (2011). Molusco Contagioso Revisión y opciones de tratamiento. Archivos Médicos de Actualización en Tracto Genital Inferior3(5), 32-35.
  • Badri, T., & Gandhi, G. R. (2019). Molluscum Contagiosum.
  • Hanson, D., & Diven, D. G. (2003). Molluscum contagiosum. Dermatology online journal9(2), 2-2.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.