Ce este Molluscum contagiosum? - Doza de Sănătate
 

Ce este Molluscum contagiosum?

Molluscum contagiosum este o infecție cutanată provocată de un poxvirus. Acest tip de virus se răspândește cu ușurință și poate fi contractat atât de copii, cât și de adulți.
Ce este Molluscum contagiosum?
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Ce este Molluscum contagiosum? Molluscum contagiosum reprezintă o infecție virală contagioasă, provocată de poxvirus. Această infecție este din ce în ce mai răspândită în rândul persoanelor cu o viață sexuală activă și al pacienților seropozitivi.

Infecția cu acest virus produce mici excrescențe la nivelul pielii, cu aspect de leziune. Molluscum contagiosum se transmite cu ușurință. Se poate contracta prin contact direct cu regiunea infectată sau în timpul actului sexual. Însă această infecție nu este periculoasă și poate să dispară în mod spontan.

Există și tratamente pentru Molluscum contagiosum, pe care le vom discuta în cele ce urmează. Infecția survine mai frecvent la copii, la adulții activi sexual și la pacienții cu un sistem imunitar slăbit, precum cei seropozitivi.

Ce este Molluscum contagiosum?

Așa cum am menționat anterior, Molluscum contagiosum are la bază un poxvirus. Acest se poate răspândi foarte ușor, afectând copiii și adulții.

Poți contracta virusul în urma contactului sexual, dar și prin alte tipuri de contact, cum ar fi folosirea comună a hainelor sau a prosoapelor. Oricine îl poate contracta, indiferent de vârstă sau sex.

Leziunile survin, în general, la nivelul feței, al gâtului, al axilelor și al părții superioare a mâinilor. Însă, dacă infecția s-a transmis pe cale sexuală, acestea se pot forma și pe organele genitale, pe abdomenul inferior sau pe interioarul coapselor.

Leziunile au aspectul unor noduli sau umflături. În general, nu sunt însoțițe de durere, dar pot fi deranjante. Iată și alte trăsături ale acestor excrescențe virale:

  • Sunt ridicate, rotunde și de culoarea pielii;
  • Se pot înroși și inflama, provocând mâncărimi;
  • Pot cădea atunci când pacientul se scarpină, ceea ce facilitează răspândirea virusului pe alte porțiuni ale pielii.
Virus care provoacă Molluscum contagiosum privit la microscop
Molluscum contagiosum este provocat de un virus.

Cum se previne?

Asemenea altor infecții virale, poți evita Molluscum contagiosum în mai multe moduri, inclusiv:

  • Evitarea contactului cu porțiunile de piele afectate, indiferent dacă este vorba despre o altă persoană infectată sau noi înșine, infecția putând fi transmisă spre alte părți ale corpului;
  • Spălarea mâinilor în mod regulat;
  • Luarea unor măsuri de precauție în timpul actului sexual. Așa cum am menționat anterior, acesta reprezintă unul dintre modurile în care virusul poate fi transmis. Drept consecință, dacă știm că suntem afectați sau că partenerul nostru a contractat această infecție, trebuie să evităm actul sexual până când leziunile s-au vindecat complet sau să luăm măsurile necesare pentru a preveni contactul direct.
  • Refuzul de a împrumuta obiecte personale, cum ar fi hainele, prosoapele sau periile de păr.

Acoperirea leziunilor cu tifon constituie o soluție pentru a preveni răspândirea virusului. Astfel, vei preveni alte infecții prin evitarea contactului direct cu leziunile deja existente.

Excrescențe pe abdomen inferior
Leziunile cutanate provocate de Molluscum contagiosum se pot răspândi cu ușurință.

Ce tratament este recomandat pentru Molluscum contagiosum?

După cum știm deja, această infecție poate să dispară fără tratament. Însă putem lua diferite măsuri pentru a accelera procesul de vindecare. Tratamentul depinde de caracteristicile pacientului (mai exact, de sistemul său imunitar), precum și de modul în care boala se manifestă.

Așadar, când boala nu se vindecă de la sine, putem opta pentru unul din următoarele tratamente:

  • Excizia prin răzuire (se va apela la diferite tehnici dermatologice);
  • Crioterapia;
  • Tratamentele farmaceutice;
  • Excizia cu laser.

Concluzii

Molluscum contagiosum este o infecție virală care se poate răspândi foarte ușor. Este esențial să urmăm instrucțiuni adecvate de prevenire.

Însă această infecție nu este gravă și, în cele mai multe cazuri, dispare de la sine, deși pacienții au la dispoziție mai multe tipuri de tratament. Nu ezita să consulți un medic dacă ai nelămuriri.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.