Spălatul pe mâini – de ce este atât de important?
Încă din copilărie, ni se spune că e important să ne păstrăm igiena personală și că spălatul pe mâini este o practică pe care trebuie să o adoptăm cu toții.
În timpul zilei, atingem o mare varietate de obiecte acoperite cu bacterii. Dacă nu ne spălăm pe mâini în mod regulat, bacteriile acumulate ne pot compromite sănătatea.
Te-ai întrebat vreodată care sunt părțile corpului pe care nu trebuie să le atingem cu mâinile murdare? În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre spălatul pe mâini.
De ce este spălatul pe mâini atât de important?
UNICEF a desemnat ziua de 15 octombrie drept „Ziua mondială a spălatului pe mâini”. Această inițiativă are drept scop atragerea atenției asupra importanței spălatului pe mâini.
Conform UNICEF, atunci când igiena noastră este deficitară, riscăm să contactăm diverse boli prin atingerea anumitor părți ale corpului nostru. Poate ai impresia că igiena ta este adecvată deoarece nu iei contact cu produse toxice. Dar oare chiar tot ceea ce atingi este curat?
Dacă tastezi la calculator toată ziua, este posibil să transmiți microbii de pe tastele și ecranul acestui dispozitiv către gura ta. Nu trebuie să neglijezi pericolele posibile doar pentru că ai impresia că biroul tău este „curat”. De asemenea, majoritatea microbilor pot fi transmiși prin aer, un factor pe care nu îl putem controla.
4 părți ale corpului pe care nu trebuie să le atingem cu mâinile murdare
1. Ochii
Vederea reprezintă probabil cel mai important simț pe care îl avem, drept pentru care infecțiile oculare ne provoacă mult disconfort. Mulți dintre noi avem tendința să ne atingem ochii pentru a îndepărta o geană ruptă sau un alt corp străin care ne incomodează.
Însă, dacă mâinile noastre sunt murdare, riscăm să dezvoltăm o infecție oculară. Din păcate, de multe ori ne atingem ochii fără să ne dăm seama.
Iată câteva sfaturi utile care te vor ajuta să îți protejezi ochii:
- Spălatul pe mâini înainte de a ne atinge ochii nu este facultativ!
- Dacă vrem să ne ștergem lacrimile sau să îndepărtăm o geană ruptă, este indicat să utilizăm un șervețel.
- Nu introduce niciun obiect străin în ochi.
Cum să îngrijești lentilele de contact
- Este foarte important spălatul pe mâini cu un săpun cu pH neutru și apă înainte de folosirea lentilelor de contact.
- Îndepărtează lentilele de contact cu grijă. Roagă un oftalmolog să îți explice cum să aplici și să scoți lentilele de contact în mod corect.
- Nu-ți freca ochii, această parte a corpului fiind foarte sensibilă și putând fi lezată ușor.
Chiar dacă te simți obosit când ajungi acasă și vrei să îți scoți lentilele de contact cât mai repede, ține seama de faptul că spălatul pe mâini nu este facultativ! Acest aspect este esențial deoarece lichidul din cutiile în care ținem lentilele de contact nu elimină decât o parte din microbii care le acoperă.
Vezi și acest articol:
Când te speli pe mâini înainte de a îndepărta lentilele de contact, utilizează un săpun solid cu pH neutru și apă caldă. Săpunurile lichide lasă un strat de chimicale pe mâini, iar resturi din aceste substanțe se pot lipi de lentilele de contact. În timp, aceste reziduuri se vor acumula, alterând lentilele.
2. Zonele intime
Spălatul pe mâini este esențial înainte de a ne atinge zonele intime. În caz contrar, riscăm să dezvoltăm diverse infecții. Zonele intime tind să fie umede și posedă un ecosistem propriu, drept pentru care contactul cu bacterii străine poate cauza reacții nedorite.
O greșeală frecventă în rândul femeilor este spălarea zonelor intime cu săpun agresiv și produse de curățare vaginală. Te sfătuim să nu utilizezi apă și săpun în exces și să eviți cu totul produsele de curățare vaginală.
3. Urechile
O regiune a corpului pe care nu trebuie niciodată să o atingi (sau să o scarpini) este reprezentată de interiorul urechilor. Acest obicei nociv poate cauza leziuni și, în timp, infecții.
Urechile conțin cerumen, al cărui rol este să împiedice bacteriile să pătrundă în canalul auditiv. Nu este indicat să îndepărtăm tot cerumenul din interiorul urechilor noastre. Dacă ni se pare că acesta s-a acumulat în exces, putem consulta un ORL-ist.
4. Fața
Evită să îți atingi fața. Cu toții atingem această parte a corpului involuntar, dar trebuie să învățăm să ne controlăm impulsurile. Atingerea feței este un obicei nociv din mai multe motive. În primul rând, mâinile sunt acoperite deseori cu reziduuri și substanțe nocive, care vor lua contact cu fața noastră când o atingem.
Dacă nu avem o igienă adecvată, porii feței noastre se pot înfunda. Drept consecință, vom avea acnee și pete roșii. Singurul moment în care avem voie să ne atingem fața este atunci când vrem să o spălăm. Spălatul pe mâini în prealabil este important și în această situație.
Citește și:
După cum bine vezi, atingerea anumitor părți ale corpului cu mâinile murdare poate cauza numeroase probleme de sănătate. Ține seama de sfaturile din acest articol și nu uita: spălatul pe mâini e important pentru că îți protejează sănătatea!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.
- Jimenez Sesma M L, & Pardo Villacastillo, V. (2008). El impacto actual del lavado de manos.
- Lacasa Maseri, S., Lacasa Maseri, A., Gutiérrez Olid, M., Ledesma Albarrán, J. M., Núñez Cuadros, E., & Urda Cardona, A. (2012). El lavado de manos: ¿una recomendación atendida? Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/S1139-76322012000400007
- Unicef. Unicef promueve la higiene de manos para que se convierta en un pilar de los programa de salud pública. (2020). Recuperado el 21 de mayo de 2021.
- Health University of Utah. Stop touching or rubbing your eyes to reduce risk of coronavirus infection. (2020). Recuperado el 21 de mayo de 2021. https://healthcare.utah.edu/healthfeed/postings/2020/04/rubbing-eye.php
- National Health Services. Keeping your vagina clean and healthy. (2018). Recuperado el 21 de mayo de 2021. https://www.nhs.uk/live-well/sexual-health/keeping-your-vagina-clean-and-healthy/#:~:text=Washing%20your%20vagina,the%20vulva)%20gently%20every%20day.