Durerile la defecare: posibile cauze și tratamente la domiciliu
Durerile la defecare produc îngrijorare, pe lângă disconfort. Ne întrebăm care este cauza lor și dacă este necesar un anumit tratament.
Cauzele sunt diverse. Unele nu sunt grave, cum ar fi constipația sau hemoroizii netrombozați. În acest caz, ne putem trata acasă. În alte situații, acest simptom poate fi cauzat de o patologie gravă. Așadar, este necesar să mergem la medic pentru un diagnostic corect și un tratament în timp util.
Durerile la defecare: cauze
Dacă aveți o durere ușoară cu mișcări intestinale ocazionale, acest lucru poate fi oarecum normal. Dacă acest lucru se întâmplă frecvent, ar putea exista o afecțiune. Să vedem care sunt posibilitățile!
Constipație
În cazul constipației, scaunele sunt adesea dure. De asemenea, este nevoie de mai mult efort. Toate acestea provoacă durere la defecare.
Pot apărea chiar și alte simptome. De exemplu, sângerarea este evidentă pe hârtia igienică.
Există diverse cauze ale constipației. Acestea includ o dietă săracă în fibre, hidratare deficitară, sedentarism, reacții la medicamente, stres și tulburări gastrointestinale.
Hemoroizi
Hemoroizi este termenul folosit pentru a face referire la venele umflate din anus, care pot fi interne sau externe. În orice caz, această afecțiune provoacă durere la defecare.
Hemoroizii sunt însoțiți de sângerare ocazională, mâncărime sau inflamație. Atunci când există hemoroizi trombozați, disconfortul și durerea sunt foarte puternice, iar pacientul nu poate să stea jos.
Diaree
Diareea persistentă poate provoca arsuri, mâncărime și durere la defecare, chiar și atunci când mișcările intestinale sunt apoase.
Alergii la mâncare
O altă posibilă cauză a durerii la defecare sunt alergiile alimentare, mai ales dacă persoana în cauză consumă alimentele la care prezintă sensibilitate și care îi provoacă reacții. Acest lucru se poate întâmpla atunci când există intoleranță la lactoză sau gluten, de exemplu.
Boala inflamatorie intestinală (IBD)
Există mai multe forme de boală inflamatorie intestinală (IBD). Colita ulcerativă și boala Crohn sunt cele mai cunoscute. Simptomele includ următoarele:
- Nevoia urgentă de defecare
- Diaree cu sânge
- Scaune mucoase
- Durere abdominală
- Pierdere în greutate
În timpul crizelor de diaree, durerea poate fi resimțită la defecare.
Fisură anală
O fisură este o rană mică. Durerea este persistentă, dar este mai intensă la toaletă. Există și riscul de infecție.
Poate exista o traumă (de exemplu, în timpul penetrării sexuale) sau o îngrijire excesivă. De asemenea, potrivit experților, fisura poate fi cauzată și de o boală cu transmitere sexuală, de nașterea vaginală, de cancer sau de o problemă intestinală, inclusiv boala Crohn.
Abces anal
În abcesul anal, apare o inflamație cu acumulare de puroi în zonă. În plus, poate fi însoțit de febră.
Provoacă mult disconfort, în special durere la toaletă. Afectează activitățile zilnice care implică efort sau nevoia de a sta mult timp așezat.
Endometrioză
În endometrioză, există țesut care în mod normal căptușește uterul în alte zone ale corpului. De exemplu, în ovare.
Acest lucru poate provoca umflături dureroase în timpul menstruației, care se pot agrava la defecare. Potrivit cercetărilor, intestinele sunt și ele afectate într-un procent semnificativ de cazuri.
Simptomele sunt:
- Diaree sau constipație
- Distensie abdominală
- Sângerare anală
- Mucus în scaun
- Colică
Descoperiți: Cauzele, simptomele și tratamentul endometriozei
Prostatită
Simptomele care pot indica prostatita acută includ următoarele:
- Durere în penis, scrot sau perineu
- Durere în partea de jos a spatelui
- Durere la defecare sau ejaculare
- Probleme la urinare
Cancer
Cancerul de rect sau anus provoacă apariția unor tumori în zonă, care pot suferi leziuni la defecare. Alte simptome sunt sângerarea, pierderea în greutate, incontinența și constipația.
Cum să reduceți sau să evitați durerile la defecare?
Există diverse cauze ale durerii la defecare. În unele cazuri, inclusiv cele legate de constipație, diaree sau hemoroizi, se pot lua măsuri acasă. Cu toate acestea, în alte situații este necesară îngrijirea medicală.
Tratamente la domiciliu
Dacă este vorba despre o posibilă reacție alergică, trebuie evitate alimentele care o provoacă. La persoanele la care nu există nicio afecțiune diagnosticată în acest sens, ar trebui să se țină seama de potențialii agenți alergeni.
Atunci când există constipație, sunt necesare hidratarea, efectuarea de exerciții fizice regulat și consumul mai multor alimente bogate în fibre:
- Napi
- Mangold
- Broccoli
- Dovleac
- Salată verde
- Spanac
- Anghinare.
- Sparanghel
- Morcovi
- Sfeclă
Deși necesită tratament medical, persoanele cu hemoroizi pot lua măsuri acasă pentru a atenua problema ( cu acordul medicului). Băile de șezut și remedii precum castanul sălbatic și hamamelisul sunt folosite în acest scop.
Recomandăm: Cele mai bune 5 remedii pentru constipație
Femeile care suferă de endometrioză pot face unele modificări în alimentație, reducând aportul de grăsimi. Pot consuma nuci, semințe de floarea soarelui, avocado, semințe de in și pește. De asemenea, pot ameliora simptomele punând comprese pe abdomen și consumând ceai de mușețel sau ghimbir.
În caz de colită ulceroasă, sucul de aloe vera poate ameliora inflamația, ajutând la vindecarea mucoasei colonului. Alte alimente recomandate sunt semințele de in și morcovii, precum și merele și papaya.
Dacă există o fisură anală, deși nu trebuie exclus tratamentul medical, este necesară menținerea unei bune igiene în zonă (spălarea cu apă pentru a preveni infecțiile).
Tratamente medicale
După ce diagnostichează boala, medicul va indica tratamentul. Opțiunile posibile includ următoarele:
- Antibiotice: când vine vorba de diaree cauzată de o infecție.
- Laxative și balsam: când constipația persistă, dar numai la autorizarea medicului și pentru o perioadă limitată de timp.
- Opioide: loperamida este utilizată pe scară largă ca antidiareic.
- Corticosteroizi: pentru a calma inflamația în colita ulceroasă.
- Tratament hormonal: în endometrioză, pilula contraceptivă este folosită pentru reglarea nivelului hormonal.
- Unguente analgezice: sunt aplicate în tratamentul hemoroizilor, ajutând la calmarea durerii; majoritatea conțin hidrocortizon.
- Unguente curative: pentru a ajuta în caz de fisuri anale.
- Injectarea cu toxină botulinică: botoxul este o altă opțiune de tratament pentru cazurile severe de fisuri anale cronice.
- Radioterapie și chimioterapie: pentru cancerul colorectal.
- Chirurgie: poate fi necesară atunci când hemoroizii sunt gravi sau există probleme de prostată, precum și fistule și abcese anale, endometrioză sau cancer.
Când să mergeți la medic dacă experimentați durerile la defecare?
Durerile la defecare nu indică întotdeauna o problemă de sănătate gravă. Cu toate acestea, simptomul poate fi asociat și cu o patologie severă.
Prin urmare, aveți grijă la semne precum febra mai mare de 38 °C, sângerarea, scăderea în greutate, incontinența și constipația cronică. De asemenea, dacă durerea devine mai intensă, mergeți imediat la medic.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ferrero S, Camerini G, Leone U, Venturini P, Biscaldi E, Remorgida V. Bowel endometriosis: Recent insights and unsolved problems. World J Gastrointest Surg. 2011; 3(3): 31-38.
- Galindo A. Bottox o esfinterotomia para el tratamiento de la fisura anal crónica. 2017. 17(3): https://doi.org/10.25176/RFMH.v17.n3.1191
- Jahnny B, Ashurst J. Anal Fissures. National Library of Medicine. 2021 [Inernet]. Disponible: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK526063. Fecha de consulta: 11-08-2022.
- Ortega Moreno D, Buller Viqueira E, Gutiérrez Alonso C. Cómo tratar las hemorroides: Tratamiento conservador e intervencionista. FMC – Formación Médica Continuada en Atención Primaria. 2021; 28(10): 560-562.
- Pinos Y, Ruiz M, Corsi O, Rada G. ¿Vale la pena agregar loperamida al tratamiento antibiótico de la diarrea del viajero? 2017. http://doi.org/10.5867/medwave.2017.6958
- Sepúlveda S, Beltrán J, Peralta A, et al . Inflammatory bowel diseases: An immunological approach. Rev. méd. Chile. 2008; 136(3): 367-375.
- Villalba AJ, Rodas JH. Los abscesos anales ¿originan fístulas?. Rev Mex Coloproctol. 2005; 11(3): 106-109.