Ce sunt hemoroizii trombozați și cum îi identifici - Doza de sănătate
 

Ce sunt hemoroizii trombozați și cum îi identifici

Hemoroizii trombozați sunt cea mai severă complicație a bolii hemoroidale. Pacientul are dureri continue și nu poate sta în picioare.
Ce sunt hemoroizii trombozați și cum îi identifici

Ultima actualizare: 26 martie, 2021

Boala hemoroidală este cea mai frecventă boală proctologică și unul dintre principalele motive pentru care oamenii merg la medic. 5% din populația mondială are simptome asociate cu aceasta și, după vârsta de 50 de ani, există o prevalență de 50%. Hemoroizii trombozați sunt cea mai gravă forma a bolii hemoroidale.

Deși hemoroizii sunt foarte frecvenți la vârsta adultă, forma trombozată necesită asistență medicală imediată. Durerea este atât de severă și înțepătoare, încât, în unele cazuri, pacientul nu poate nici măcar să se ridice. Dacă vrei să afli mai multe despre hemoroizii trombozați, citește mai departe.

Ce sunt hemoroizii trombozați?

Potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină din Statele Unite, hemoroizii sunt vene inflamate în jurul anusului sau părții inferioare a rectului. Pe baza localizării și simptomelor lor, aceștia sunt diferențiați în interni și externi.

În general, cei externi provoacă mai mult disconfort, dar ambele tipuri generează sângerări superficiale în timpul scaunelor. După cum indică Clinica Proctologică, există diferite grade de hemoroizi, de la ușori la trombozați. Caracteristicile acestora sunt următoarele:

  • Gradul I: Hemoroizii sunt complet interni. Dilatațiile varicoase situate sub mucoasa rectului cresc și ies în evidență. Aceasta este îngroșarea tipică a venelor.
  • Gradul II: Inflamația progresează și venele ies în afara canalului anal, aproape întotdeauna după mișcările intestinale, ducând la un prolaps vizibil. La scurt timp după eforturile de defecare, prolapsul dispare și structurile se întorc singure la locul lor.
  • Gradul III: Prolapsul este continuu, adică hemoroizii sunt vizibili în exterior în orice moment, dar pot fi împinși manual spre interior.
  • Gradul IV: Din cauza circulației slabe în vena prolapsată, apare un cheag. Acest lucru se întâmplă în cazul hemoroizilor trombozați. Prolapsul nu poate fi împins spre interior, nici măcar manual.

Așadar, un hemoroid trombozat este unul în care s-a format un cheag de sânge ce împiedică fluxul optim în zona afectată. Dacă te confrunți cu această afecțiune, singura opțiune este să soliciți rapid asistență medicală.

Cheag de sânge
Formarea cheagurilor în hemoroizi este cea mai gravă formă clinică, deoarece circulația este întreruptă.

Principalele simptome

Conform portalului de Chirurgie Colorectală, pacientul cu hemoroizi trombozați suferă dureri intense, continue, sub formă de junghi. Acest disconfort nu mai este legat de defecare, iar persoana afectată nu poate nici măcar să se ridice.

Înainte de a ajunge în acest punct, boala poate fi detectată pe baza altor semne clinice, în funcție de tipul hemoroizilor (interni sau externi). Câteva dintre simptome sunt următoarele:

  • Mâncărime sau iritații în zona anală (atunci când există hemoroizi externi)
  • Durere sau disconfort
  • Inflamație în jurul anusului (și la exterior)
  • Sângerare: roșu aprins, ca și cum ar fi o rană deschisă. Spre deosebire de ulcere și alte evenimente care apar în tractul gastric superior, apare defecarea scaunelor negricioase, deoarece sângele a fost parțial digerat.

Îți recomandăm să consulți un medic pentru oricare dintre aceste simptome, pentru a evita tromboza hemoroidală. Sângerarea rectală este cauzată de hemoroizi sau chiar de ceva mai grav.

Care sunt cauzele hemoroizilor trombozați?

Potrivit unor surse deja citate, hemoroizii apar atunci când există prea multă presiune pe venele din jurul anusului. Clinica Mayo afirmă faptul că unele dintre cauze sunt tensiunea generată de încercarea de a goli intestinele, perioadele lungi de timp petrecute la toaletă, obezitatea și dieta săracă în fibre.

În plus, evenimente relativ frecvente, cum ar fi hipertensiunea sau statul așezat prea mult timp la locul de muncă, pot fi factori declanșatori. Hemoroizii nu apar dintr-o cauză specifică; majoritatea sunt produși de un set de evenimente simultane.

Aportul de grăsimi, sedentarismul și obezitatea favorizează foarte mult apariția hemoroizilor.

Cum sunt diagnosticați hemoroizii trombozați?

După cum indică Biblioteca de sănătate, proctologul va examina anusul și rectul pacientului folosind un proctoscop. Acest dispozitiv este un tub metalic scurt (lung de 15 cm), care este lubrifiat și introdus în rect.

Datorită acestuia, medicul poate detecta hemoroizii ușori și trombozați și polipii anali. Pentru ca pacientul să nu simtă disconfort, medicul poate aplica anestezie locală în zona pe care o va analiza. Uneori, acest lucru nu este necesar. Examinarea manuală (introducerea unui deget în anus) este suficientă în multe cazuri.

Tratamente disponibile

Abordarea poate fi chirurgicală și non-chirurgicală. Vom revizui fiecare opțiuni în rândurile următoare.

Non-chirurgical

După cum indică portalurile menționate mai sus, cazurile mai ușoare necesită o abordare conservatoare. Dacă cheagul s-a format în urmă cu mai mult de 72 de ore, medicul va prescrie măsuri de îngrijire la domiciliu. Acestea constau în:

  • Utilizarea cremelor și a supozitoarelor antiinflamatoare pentru ameliorarea durerii
  • Băi cu apă călduță timp de 10 până la 15 minute, de 4-5 ori pe zi, pentru a evita episoadele acute
  • Analgezice pentru ameliorarea durerii
  • Modificarea dietei, în special la pacienții obezi sau la femeile însărcinate

Chirurgical

Abordarea chirurgicală este împărțită în două tipuri: trombectomie și hemoroidectomie. Prima dintre proceduri constă în drenarea trombului hemoroidului extern. Chirurgul va face acest lucru sub anestezie locală printr-o incizie, ambulator.

Șansele de recidivă sunt mari. În caz de hemoroidectomie, chirurgul va elimina hemoroizii. Procedura poate fi efectuată în ambulatoriu sau poate necesita internare în spital, întotdeauna sub anestezie locală și cu asistență medicală. Acesta este cel mai indicat și adecvat tratament în majoritatea cazurilor, deoarece pune capăt definitiv problemei.

Persoană care primește tratament pentru hemoroizii trombozați
Îndepărtarea hemoroizilor este procedura chirurgicală ideală în cazul trombilor.

Prevenirea

În multe cazuri, prevenirea hemoroizilor nu este posibilă. Ființele umane sunt tot mai sedentare în zilele noastre, deoarece multe locuri de muncă implică activități prelungite (mai mult de 7 ore) în aceeași poziție în fața unui calculator. Oricare ar fi cazul, poți respecta anumite sfaturi pentru a evita apariția hemoroizilor trombozați. Acestea sunt următoarele:

  • Consumă alimente bogate în fibre și ia suplimente alimentare, indicate întotdeauna de către un medic sau nutriționist. Conținutul de fibre al dietei ar trebui să se ridice la 30 g (1,2 oz) pe zi.
  • Bea multe lichide. Acestea pot înmuia scaunul și reduc tensiunea în timpul defecației.
  • Fă exerciți fizice și evită stilul de viață sedentar. Un stil de viață sănătos nu previne doar hemoroizii trombozați, ci și hipertensiunea arterială și diabetul.

Acordă atenție sângelui din scaune

Hemoroizii trombozați sunt o complicație rară, deoarece această afecțiune are adesea forme ușoare, cel mult deranjante. Însă, în cazul apariției oricăror simptome, cel mai bine este să consulți imediat un medic specialist. Dacă ai sânge roșiatic în scaun sau ai nevoie de mult efort pentru a defeca, atunci îți recomandăm să mergi la nutriționist. Doar așa poți evita complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.