Ce este anoscopia? Informații importante - Doza de Sănătate
 

Ce este anoscopia? Informații importante

Anoscopia este o tehnică utilizată pentru vizualizarea structurilor care alcătuiesc anusul. Este important să afli dacă există fisuri, hemoroizi, etc.
Ce este anoscopia? Informații importante

Ultima actualizare: 17 decembrie, 2020

Știi ce este anoscopia? Anoscopia este o tehnică utilizată pentru a privi în interiorul unui sfincter uman. De asemenea, medicul poate examina canalul și chiar partea exterioară a rectului (secțiunea finală a intestinului gros).

Medicul va avea nevoie de un anoscop pentru a realiza această procedură. Un tub subțire și flexibil intră în sfincterul unei persoane. Acest instrument dispune de o lampă cu halogen care luminează zona pentru o vizibilitate adecvată. De asemenea, poate fi atașat un cablu cu fibră optică, deoarece acesta oferă o imagine mai bună a pereților rectali.

În anumite cazuri clinice, medicul va aplica, de asemenea, un compus chimic pe acești pereți. Apoi, va lumina zona cu o lampă fluorescentă cu ajutorul căreia poate identifica regiunile afectate de boală. Aceasta este cunoscută sub numele de „anoscopie de înaltă rezoluție”.

Medicii folosesc această procedură și în alte scopuri, cum ar fi biopsiile și plasarea ligaturilor elastice. Cu toate acestea, funcția sa principală este diagnosticarea tumorilor rectale și a altor patologii similare.

Ce este anoscopia și cum se realizează procedura?

Anatomia rectului
Anoscopiile le permit medicilor să observe ultima porțiune a tractului digestiv.

În primul rând, medicul va informa pacientul despre necesitatea de a fi supus acestei proceduri. Dar, înainte de a face acest lucru, pacientul trebuie să raporteze orice alergie pe care ar putea să o aibă și medicamentele pe care le ia, printre altele. De asemenea, medicul poate recomanda o clismă sau un laxativ pentru a curăța tractul rectal, astfel încât să poată privi mai bine în interior.

De îndată ce pacientul se află pe poziție, medicul va trece la verificarea stării sfincterului. De obicei, acesta verifică mai întâi zona externă pentru a identifica orice posibile leziuni.

Apoi, specialistul va curăța zona și va introduce ușor anoscopul. De regulă, medicul nu utilizează anestezie, deoarece intervenția nu este deloc dureroasă, doar incomodă.

Biopsia poate provoca disconfort minor și sângerări la anumiți pacienți. Însă acest lucru este doar temporar; sângerarea dispare, de obicei, în câteva zile. Pacientul se poate întoarce imediat acasă fără complicații majore.

La final, medicul va dezvălui pacientului rezultatele anoscopiei. După cum poți vedea, aceasta este o modalitate excelentă pentru a identifica sursa oricăror probleme care ar putea afecta tractul rectal.

Apoi, medicul va programa o vizită ulterioară dacă trebuie să urmărească evoluția problemei. Rezultatele finale ale biopsiilor pot fi disponibile la câteva săptămâni după intervenție.

Cine are nevoie de o anoscopie?

Ce este anoscopia utilizată pentru a studia rectul
Această tehnică este utilizată adesea pentru a descoperi hemoroizi și tumori, printre altele.

După cum am spus mai sus, anoscopia îi permite medicului să examineze interiorul rectului pacientului. Așadar, va face acest lucru dacă pacientul se plânge de disconfort în această zonă. Cele mai frecvente tulburări pentru care această tehnică este foarte utilă sunt:

  • Polipii
  • Abcesele
  • Cancerul
  • Virusul papilomului uman (HPV)
  • Orice răni
  • Fisurile care cauzează disconfort și sângerări
  • Hemoroizii (pot duce la disconfort și sângerări; această metodă este utilizată numai atunci când hemoroizii nu sunt vizibili din exterior)

Specialistul poate folosi anoscopia și dacă are nevoie de o biopsie a zonei. De asemenea, o poate folosi pentru a plasa o ligatură elastică pentru tratarea hemoroizilor. Cu toate acestea, există diverse afecțiuni medicale în care nu este o idee bună să se solicite o anoscopie, cum ar fi criza hemoroidală sau în timpul dezvoltării unei infecții.

Aspecte de luat în considerare

Pacientul poate prezenta dureri și sângerări severe, precum și febră, frisoane și chiar o infecție dacă medicul face o greșeală în timpul procedurii. Așadar, pacientul trebuie să consulte medicul cât mai curând posibil dacă experimentează unul dintre simptomele menționate anterior. Evită automedicația sau orice altă măsură, cu excepția cazului în care medicamentele ți-au fost prescrise anterior de medic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.