Caracteristici și simptome ale polipilor colorectali - Doza de Sănătate
 

Caracteristici și simptome ale polipilor colorectali

Polipii colorectali provoacă rareori simptome, cu excepția cazurilor în care există sângerare după defecare. În general, medicii îi detectează întâmplător în timpul unei examinări a tractului digestiv.
Caracteristici și simptome ale polipilor colorectali

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Polipii colorectali sunt una dintre cele mai frecvente probleme în această zonă a corpului. Aceștia afectează aproximativ 15-20% din populație. Polipii sunt benigni în majoritatea cazurilor, deși unii sunt canceroși sau ar putea deveni maligni în timp. În cele ce urmează, vom discuta despre principalele caracteristici și simptome ale polipilor colorectali.

Oricine poate avea polipi pe colon, dar aceștia sunt mai frecvenți la cei care au mai avut această problemă înainte sau la cei care au peste 50 de ani. De asemenea, polipii apar și în cazul celor cu antecedente familiale de polipi sau cancer de colon.

De cele mai multe ori, polipii colorectali sunt asimptomatici și, în general, pot fi detectați prin colonoscopie. Este important să te supui periodic acestui test de diagnostic, deoarece eliminarea polipilor în fazele inițiale ale dezvoltării acestora este mult mai simplă și mai sigură.

Caracteristici ale polipilor colorectali

Polipii colorectali sunt bucăți de țesut excesiv care cresc în interiorul intestinului gros. Apar ca urmare a grupării unui set mic de celule care cresc mai mult în mucoasa intestinală. Polipii sunt tumori benigne și pot crește și în alte zone ale sistemului digestiv.

Dimensiunea polipilor colorectali variază de la 2.5 cm până la câțiva centimetri în diametru. Arată ca niște mici denivelări care cresc uneori pe un fel de „tulpină”, având aspectul de ciuperci. Însă polipii de colon pot fi și plani. De obicei, sunt dispuși sporadic în peretele intestinului gros.

Există două tipuri de polip: neoplastic și neoplazic. Primul tip poate deveni canceros și poate fi vorba despre polipi seroși sau adenoame. Tipul din urmă este, în general, benign și include polipi hiperplastici, polipi inflamatori și polipi hamartomatoși. De regulă, cu cât polipul este mai mare, cu atât este mai mare riscul ca acesta să devină canceros.

Colonul la femei

Cauzele apariției polipilor de colon

Motivul pentru care polipii cresc în colon nu este deocamdată clar. Cercetătorii din domeniul medical au stabilit faptul că mutațiile diferitelor gene modifică procesul de divizare a celulelor. Acest lucru continuă să aibă loc chiar și atunci când nu este necesar. Drept urmare, se formează polipii.

Unele persoane prezintă un risc mai mare de a dezvolta polipi de colon, și anume cei care au peste 50 de ani și au un istoric personal sau familial de polipi sau cancer de colon. De asemenea, fumătorii, consumatorii de alcool, persoanele obeze și cele cu diabet zaharat de tip 2 au un risc mai mare de a dezvolta cancer de colon.

Un alt grup de risc sunt cei care suferă de colită ulceroasă sau boala Crohn. În anumite cazuri, există boli moștenite care predispun o persoană la dezvoltarea polipilor. Aceste boli sunt:

  • Sindromul Lynch
  • Polipoza adenomatoasă familială
  • Sindromul Gardner
  • Polipoza asociată MYH
  • Sindromul Peutz-Jeghers
  • Sindromul polipozei seroase

Simptome ale polipilor colorectali și metoda de diagnostic

Simptome ale polipilor colorectali

Așa cum am menționat mai sus, majoritatea polipilor colorectali nu prezintă simptome. Unele persoane pot avea sângerări anale pe care le detectează adesea, deoarece pătează lenjeria intimă sau hârtia igienică după o mișcare intestinală. Poate exista sânge și în scaune.

În plus, constipația sau diareea care durează peste o săptămână poate sugera prezența polipilor. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, medicii detectează polipii prin teste specifice, cum ar fi colonoscopia, colonografia, sigmoidoscopia flexibilă și/sau analiza de scaun.

Colonoscopia este cel mai potrivit test pentru identificarea polipilor colorectali, deoarece permite medicilor să detecteze rapid afecțiunea. De asemenea, le permite să o elimine atunci când o detectează. Este o procedură foarte eficientă.

Alte date importante

Există mai multe moduri de a elimina polipii în timpul unei colonoscopii. Medicii îi pot tăia cu un fir sau cu forcepsul pentru biopsie. De asemenea, tulpina polipilor poate fi arsă cu un element electric. Aceste proceduri nu sunt dureroase, deoarece mucoasa intestinului este insensibilă la astfel de stimuli.

După îndepărtare, medicul va trimite țesutul la laborator pentru analize. Specialiștii vor stabili acolo dacă polipii colorectali sunt sau nu canceroși. Există situații în care medicii nu pot îndepărta polipii în timpul unei colonoscopii, dar îi pot marca sau tatua endoscopic. Acest lucru face ca polipii să fie mai ușor de detectat în timpul intervenției chirurgicale.

Îndepărtarea polipilor poartă numele de polipectomie și este o procedură ambulatorie cu puține complicații. Doar în foarte puține cazuri duce la sângerare sau mici perforații, pe care medicul trebuie să le trateze imediat. În orice caz, aceștia recomandă efectuarea de colonoscopii periodice în anii următori.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Barreda, F., Combe, J., Valdez, L. A., & Sánchez, J. (2007). Aspectos clínicos de los pólipos colónicos. Revista de Gastroenterología del Perú, 27(2), 131-147.
  • Rivero, M., Castro, B., & Fernández Gil, P. L. (2012). Pólipos y poliposis cólica. Medicine. https://doi.org/10.1016/S0304-5412(12)70324-4
  • Falconi, L. M. (1976). POLIPOS DEL COLON. Cirugia Del Uruguay.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.