Când devin gazele intestinale îngrijorătoare?
Când devin gazele intestinale îngrijorătoare ? Acumularea lor excesivă la nivelul intestinelor provoacă distensie abdominală. Bacteriile provenite din alimente produc aceste gaze. Dacă nu urmăm o dietă adecvată, nu facem suficientă mișcare și nu ne satisfacem necesarul zilnic de vitamine, flatulența devine o problemă constantă.
Printre posibilele cauze ale acumulării excesive a acestora se numără mâncatul în grabă sau în exces, precum și înghițirea excesivă a aerului (de pildă, atunci când vorbim în timpul mesei).
Gazele intestinale nu reprezintă o boală în sine. Însă ele intră în categoria de semnale de alarmă care survin dacă există o problemă la nivelul tractului intestinal.
Poate cauza problemei este un consum exagerat de zaharuri și celuloză. Acești carbohidrați nu pot fi digerați și absorbiți cu ușurință. Drept consecință, ei pătrund în intestine și părăsesc corpul prin intermediul anusului.
Dar există numeroase alte alimente, printre care conopida, lintea, stafidele și broccoli, care au un efect similar. În aceste cazuri, acumularea de gaze intestinale este firească.
Citește în continuare pentru a descoperi când devin gazele intestinale îngrijorătoare!
Când ar trebui să-ți faci griji?
Din punct de vedere medical, gazele intestinale nu tind să indice existența unei boli grave. Cu toate acestea, nu strică să-ți faci programare la medic, mai ales dacă problema este greu de controlat și îți afectează rutina zilnică. În funcție de simptomele experimentate, specialistul îți va recomanda un tratament adecvat.
De ce suferi mereu de flatulență?
Există anumite obiceiuri care fac ca intestinele să elibereze mai multe gaze. Așa cum am menționat anterior, cele mai frecvente cauze ale flatulenței sunt:
- Mâncatul în grabă
- Guma de mestecat
- Bomboanele tari
- Folosirea protezelor dentare
Dar și dispoziția poate influența prezența gazelor intestinale. De ce? Atunci când avem emoții, fără să ne dăm seama, tindem să înghițim mai mult aer.
Când devin gazele intestinale îngrijorătoare?
Fă-ți griji dacă:
- Gazele intestinale survin în urma administrării anumitor medicamente.
- Experimentezi dureri abdominale constante și intense, în special dacă ești o persoană vârstnică.
- Îți pierzi pofta de mâncare, vomiți, te simți amețit sau suferi de diaree.
- Experimentezi constipație sau pierdere în greutate.
- Culoarea scaunelor tale se modifică.
- Simți un disconfort în timpul digestiei.
- Observi prezența unui nodul în stomac.
- Flatulența este însoțită de hiperaciditate gastrică.
Așadar, ce indică gazele intestinale despre sănătate?
- Dacă nu mestecăm în mod corespunzător, alimentele ingerate întâmpină dificultăți în a ajunge la colon.
- De îndată ce alimentele respective reușesc să ajungă la destinație, acestea trebuie digerate de un număr foarte mare de bacterii. Cu cât procesul este mai îngreunat, cu atât vor fi produse mai multe gaze intestinale.
- Îndulcitorii (precum fructoza) și conservanții necesită, de asemenea, mult timp pentru a fi digerați.
- Flatulența poate surveni și atunci când organismul nu dispune de suficientă lactază pentru a descompune produsele lactate.
- Stilurile de viață agitate provoacă stres și anxietate, ceea ce alterează în mod inevitabil funcția intestinală. Astfel, intestinele ajungă să producă gaze în exces.
- Dacă suferi de constipație, gazele intestinale sunt provocate de scaunele blocate.
Prevenire
Indiferent dacă experimentezi eructații sau flatulență, este esențial să reduci nivelul de gaze intestinale acumulate în corpul tău. În acest scop, este important să-ți modifici obiceiurile dietetice. Iată câteva sfaturi utile:
- Evită bomboanele tari care trebuie supte.
- Nu consuma paste mai frecvent de o dată pe săptămână.
- Pe cât posibil, servește fructe coapte.
- Redu-ți aportul de brânză și iaurt.
- Limitează-ți consumul de roșii, morcovi și țelină.
- Când gătești, în locul prăjelilor, optează pentru preparatele gătite la grătar sau fierte.
- Evită alimentele bogate în zahăr.
Produse alimentare de evitat
- Leguminoasele (spune nu lintei, năutului și fasolei)
- Legumele care determină acumularea de gaze intestinale (varza, castravetele, salata verde și broccoli)
- Făina și cerealele
- Lactatele, în special laptele dulce
- Napii, cartofii și ceapa crudă
- Băuturile carbogazoase
- Vinul roșu
Tratamente pentru flatulență
Acum că știi când devin gazele intestinale îngrijorătoare, probabil vrei să afli și ce remedii ai la dispoziție.
Mișcarea este esențială pentru a îmbunătăți funcționarea tractului digestiv. Pe lângă faptul că reduce prezența gazelor intestinale, activitatea fizică ameliorează balonarea abdominală și durerea.
Este însă posibil ca medicul să-ți prescrie suplimente bogate în probiotice, care oferă bacterii benefice ce facilitează digestia.
Dacă pacientul experimentează dureri intense de mai multe ori pe zi, cea mai bună soluție este reprezentată de medicamentele împotriva colicilor. Acestea acționează direct asupra intestinelor, relaxând mușchii abdominali.
Nu te trata pe cont propriu. În caz contrar, riști să maschezi cauza reală a problemei, ceea ce va îngreuna găsirea unui tratament adecvat. Când iei medicamente fără prescripția medicului, este posibil să combați o boală de care, de fapt, nici măcar nu suferi.
Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Pellissier, S., & Bonaz, B. (2017). The Place of Stress and Emotions in the Irritable Bowel Syndrome. In Vitamins and Hormones. https://doi.org/10.1016/bs.vh.2016.09.005
- Hasler WL. Gas and Bloating. Gastroenterol Hepatol (N Y). 2006;2(9):654–662.
- Azpiroz F. Intestinal gas dynamics: mechanisms and clinical relevance. Gut. 2005;54(7):893–895. doi:10.1136/gut.2004.048868