Când se introduc leguminoasele în alimentația copiilor?
 

Când se introduc leguminoasele în alimentația copiilor?

Leguminoasele se remarcă prin conținutul de fibre și nutrienți esențiali, cum ar fi mineralele. Ele sunt capabile să ajute la completarea aportului de proteine.
Când se introduc leguminoasele în alimentația copiilor?
Saúl Sánchez Arias

Verificat și aprobat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Când se introduc leguminoasele în alimentația copiilor? Acest aliment se remarcă prin conținutul ridicat de fibre și nutrienți esențiali. În plus, este o sursă importantă de proteine. Problema este că digestia sa este dificilă, ceea ce poate duce la un anumit disconfort.

Drept urmare, introducerea leguminoaselor în alimentația copilului trebuie făcută cu atenție, doar atunci când sistemul digestiv al acestuia este pregătit. Acest lucru împiedică dezvoltarea alergiilor sau a altor probleme care reduc calitatea vieții.

Când se introduc leguminoasele în alimentația copiilor?

Începând cu luna a șasea, se poate începe hrănirea complementară. În acest moment, puteți începe să-i oferiți copilului leguminoase. Este important să începeți cu cele care se digeră mai ușor. În caz contrar, apar gazele și disconfortul intestinal.

Unii specialiști recomandă luna a zecea de viață. La început, este indicat să includeți în dietă leguminoase precum mazărea și lintea, care nu creează foarte mult disconfort. Acestea pot fi zdrobite pentru a evita problemele legate de un aport excesiv de fibre. Începând cu vârsta de 1 an, introduceți în dietă și alte soiuri, precum fasolea și năutul.

Tipuri de leguminoase
Adesea, leguminoasele sunt introduse în alimentația sugarului încă din luna a șasea de viață.

De ce sunt leguminoasele importante în alimentația bebelușului?

Rețineți că leguminoasele garantează un aport optim de fibre. Această substanță este esențială pentru îmbunătățirea sănătății florei intestinale. Fibrele fermentează în tractul digestiv, ceea ce generează înmulțirea bacteriilor intestinale benefice.

În plus, vorbim despre alimente cu o concentrație semnificativă de micronutrienți. Se remarcă fierul, un element fundamental pentru prevenirea dezvoltării anemiei, potrivit cercetărilor publicate în The Medical Clinics of North America.

Leguminoasele sunt optime pentru creșterea aportului de proteine. Datorită acestor nutrienți, creșterea și dezvoltarea țesuturilor au loc în mod corespunzător. În cazul în care nevoile zilnice nu sunt acoperite, apar probleme legate de pierderea masei musculare. Pentru ca bebelușul să evolueze corect, are nevoie de o anumită cantitate de proteine în fiecare zi.

Aspecte de luat în considerare

La introducerea leguminoaselor în alimentația copiilor, nu trebuie să ignorați anumite aspecte cheie. În primul rând, trebuie să alegeți întotdeauna soiurile proaspete, deoarece conservele au cantități excesive de sodiu din cauza saramurii.

Este important să lăsați leguminoasele la înmuiat cel puțin 24 de ore pentru a facilita digestia. Vor fi mai moi și mai ușor de consumat de către bebeluș.

Puteți să zdrobiți leguminoasele pentru a facilita consumul. Cu toate acestea, în ultimii ani s-a promovat înțărcarea baby led, protocol în baza căruia copilul primește hrană în stare naturală. În orice caz, aveți grijă la sufocare.

Verificați dacă bebelușul are alergie la leguminoase. În acest caz, va fi necesar să le eliminați din dietă.

Ce leguminoase sunt recomandate în alimentația bebelușului?

Copil care cere mâncare
Este important să căutați cele mai bune modalități de a asigura o dietă variată.

După cum am menționat, este indicat să prioritizați consumul de mazăre și linte. Puteți face piureuri, amestecându-le cu bucăți de carne. Acest lucru asigură un aport complet de nutrienți (în special proteine cu valoare biologică ridicată).

Alte soiuri pot fi introduse progresiv, deși ultimele care trebuie introduse în dietă sunt arahidele. Deși mulți oameni le consideră nuci, din punct de vedere botanic sunt leguminoase. Acestea sunt greu de mestecat, ceea ce poate crește riscul de sufocare a bebelușului.

Cum se prepară leguminoasele pentru bebeluși?

La început, cea mai bună modalitate de a introduce leguminoasele în alimentația copilului este prin piureuri. Faceți paste omogene pentru a facilita consumul.

Puțin câte puțin și pe măsură ce bebelușul își dezvoltă abilitățile motorii, le puteți oferi întregi. Luați măsuri de precauție pentru a evita sufocarea. Gătiți boabele până când devin foarte moi.

Leguminoasele, alimente importante în alimentația copiilor

După cum am menționat, leguminoasele sunt alimente importante în dieta copiilor. Prin urmare, este indicat să începeți să le folosiți de la 6 sau 10 luni, în funcție de toleranța intestinală.

De asemenea, este esențial să detectați alergiile la aceste produse. Orice disconfort digestiv trebuie examinat de medic. Acesta va decide dacă trebuie să le elimine din alimentație pentru a evita complicațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Holscher HD. Dietary fiber and prebiotics and the gastrointestinal microbiota. Gut Microbes. 2017 Mar 4;8(2):172-184. doi: 10.1080/19490976.2017.1290756. Epub 2017 Feb 6. PMID: 28165863; PMCID: PMC5390821.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, Elmadfa I, Heseker H, Leschik-Bonnet E, Stangl G, Volkert D, Stehle P; on behalf of the German Nutrition Society (DGE). Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi: 10.1159/000499374. Epub 2019 Mar 22. PMID: 30904906; PMCID: PMC6492513.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.