11 exerciții pentru a stimula abilitățile motorii grosiere la copii
 

11 exerciții pentru a stimula abilitățile motorii grosiere la copii

Bebelușii sunt unici și fiecare are propriul său ritm. Însă exercițiile de stimulare a motricității grosiere sunt un moment special de joacă și interacțiune care îți va permite să evaluezi dezvoltarea musculară, cognitivă și afectivă.
11 exerciții pentru a stimula abilitățile motorii grosiere la copii
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 26 septembrie, 2022

Exercițiile pentru a stimula abilitățile motorii grosiere la copii fac parte din grija și atenția pe care părinții le au pentru bebeluși. Prin joc, are loc stimularea mușchilor implicați în dezvoltarea psihomotorie și neurologică.

Prin rutine care includ activități cu mingi, jucării și mișcări specifice, sunt stimulate dexteritatea brațelor, a palmelor și a picioarelor, precum și coordonarea mână-ochi.

Bebelușii se nasc pregătiți să învețe în ritmul lor. Cu toate acestea, stimularea timpurie aduce beneficii dezvoltării corporale și afective și se va reflecta ulterior în performanța școlară.

Abilitățile motorii brute, spre deosebire de cele fine, întăresc picioarele, trunchiul și brațele, facilitând echilibrul, ridicarea și târâtul.

Ce sunt abilitățile motorii grosiere?

Abilitățile motorii grosiere sunt capacitatea pe care o dezvoltă copiii de a face mișcări cu mai multe grupe musculare. Indică faptul că organismul se coordonează, stăpânind din ce în ce mai bine echilibrul și schimbările de poziție.

Deși abilitățile motorii grosiere sunt mai vizibile datorită volumului corporal și spațial implicat, ele sunt completate de abilitățile motorii fine.

Mișcarea capului

Fiind nou-născut, bebelușul își poate mișca capul în lateral, dar nu are control asupra gâtului și are nevoie de ajutor. Ochii sunt una dintre primele părți ale corpului pe care bebelușul le mișcă.

De fapt, atunci când este stimulat de voci sau zgomote, își mișcă capul și își îndreaptă privirea către punctul sau sursa sunetului. În a doua lună de viață, cu fața în jos, va putea ridica și mai mult capul dacă are un stimul adecvat.

Mamă care verfică părul bebelușului
Capul bebelușului se mișcă în funcție de stimulii pe care îi primește din exterior.

Folosirea brațelor

În a doua lună de viață, bebelușul își scutură brațele dacă este entuziasmat. Acest lucru corespunde abilităților motorii grosiere.

După ce încearcă în mod repetat, va putea în sfârșit să ducă mâinile la gură pentru a le suge. Deocamdată va încerca cu pumnul, dar curând va folosi fiecare deget.

În a treia lună, își întinde brațele pentru a prinde obiecte, indiferent dacă sunt sau nu la îndemâna lui. Acestea sunt mișcări în sincronizare perfectă.

Întoarcerea corpului

În a treia lună, bebelușul se întoarce de pe burtă pe spate. A sta singur pe masa de înfășat sau în pat este riscant.

Are loc integrarea senzo-motorie a părților corpului. De exemplu, se pregătește să se îndrepte spre un obiect, urmărește raze de lumină sau cere să fie luat în brațele mamei. Abilitățile motorii grosiere creează impulsul completat de simțul vestibular.

Aruncarea unui obiect

Această mișcare integrează tot ce am văzut deja: controlul gâtului, folosirea brațelor și întoarcerea corpului pentru a merge în patru labe către un element atractiv.

Dacă îi oferi ajutor, din luna a opta va fi tot mai interesat să exploreze. Se activează ochii, gura, limba, gingiile și dinții, care se vor ocupa de evaluarea și recunoașterea lumii.

Prinderea unei mingi

Tot ceea ce este complex se întâmplă atunci când prindem o minge. Această capacitate va începe să apară la copil la 24 de luni. Prinderea necesită planificare motorie, coordonare ochi-mână, secvențiere și gândire bilaterală.

11 exerciții pentru a stimula abilitățile motorii grosiere la copii

Pentru a face exercițiile, copilul trebuie să fie calm, într-un mediu muzical plin de joc și bucurie. Fiecare realizare trebuie sărbătorită și aplaudată:

De la 0 la 3 luni

1. Cu fața în sus, lasă-l să se atașeze de degetele tale și ridică-l ușor în șezut pentru câteva secunde. Fă-l să se întoarcă. Nu trebuie să rămână așezat. La două luni, prin acest exercițiu va încerca să-și controleze capul.

2. În aceeași poziție pe spate, du-i brațele la piept pentru câteva secunde și apoi în exterior. Această mișcare favorizează respirația, iar membrele superioare câștigă putere.

3. Ține-l cu fața în jos, cu bărbia sprijinită pe brațul tău sau doar pune-l jos în această poziție. Ambele poziții ajută la tonifierea mușchilor gâtului și ai umerilor.

4. La trei luni, pune-l pe spate și mișcă un clopoțel pe partea opusă celei la care se uită. Își va întoarce capul în căutarea sunetului.

De la 4 la 7 luni

5. Pune copilul pe burtă și prezintă-i un stimul care îl face să ridice capul. Va căuta să o facă ajutat de brațe și sprijinindu-se pe palme.

6. Am văzut deja că unul dintre exercițiile de stimulare a motricității grosiere constă în a-l așeza pe spate și a-l lăsa să se prindă cu degetele de tine. Ridică-l. În acest stadiu, își va ține singur capul.

După cinci luni, va rămâne în șezut cu puțin sprijin. La șase luni, va sta singur câteva secunde. Când va putea sta în șezut neasistat, va începe mișcarea autonomă. Pentru a-l motiva, trebuie să-l încurajezi să ajungă la obiectele de interes. La șase luni, dacă scapă un obiect metalic, se uită la tine.

7. Pune copilul în pătuț și arată-i o jucărie sau orice alt obiect care îi atrage atenția. Ținându-se de pătuț, se va ridica pentru a ajunge la obiect.

O variantă este să-i pui o jucărie pe podeaua pătuțului sau a camerei, pentru a-l face să se aplece și să o ridice.

De la 8 luni la 1 an

8. A sosit momentul primilor pași. Stai în spatele lui, i-ai mâinile și ridică-l în picioare. Apoi, mișcă-i un braț înainte și apoi pe celălalt.

Stimularea târârii este esențială pentru dezvoltarea neurologică și psihomotorie:

Târâtul dezvoltă vederea, tactilitatea, echilibrul, propriocepția, motricitatea grosieră și motricitatea fină, orientarea și deosebirea surselor acustice și capacitatea de scriere viitoare”.

Saúl López M.Psihomotrician și psiholog educațional

9. În această perioadă, va încerca să se ridice cu sprijin. Coloana vertebrală trebuie să capete fermitate, astfel încât să-l poți prinde de picioare și să-l ridici până la capăt timp de două sau trei secunde. Pentru picioare, pune-l pe spate și ține-l de glezne pentru a-l face să se miște de parcă ar pedala.

Procesul necesar pentru a stimula abilitățile motorii grosiere la bebeluș
Momentul primilor pași este o realizare de care se bucură întreaga familie.

După 1 an

10. Esențial în această etapă intensă este echilibrul. Fă-l să ridice jucăriile de pe podea, aplecându-se și ridicându-se cu obiectele în mână.

11. Un alt exercițiu și joc interesant este aruncarea unei mingi. O vede rostogolindu-se, o împinge și o urmează cu trupul și ochii. Ciclul interactiv va fi complet când o va ridica și arunca. Aruncarea unei mingi ușoare va întări coordonarea ochi-mână.

Aceste exerciții pentru a stimula abilitățile motorii grosiere întăresc etapele de dezvoltare

Esențial este să nu forțezi dezvoltarea musculo-scheletică a bebelușului. Toți copiii sunt unici și fiecare are stilul lui de învățare. Nu-l grăbi să meargă folosind dispozitive precum premergătorul; mai degrabă fă-l să se târască. Întinde-l pe podea cât mai mult timp posibil și ajută-l să exploreze teritoriul familiei. Va dezvolta fundația necesară și suficientă pentru dobândirea echilibrului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.