Problemele de respirație la copii: 6 sfaturi - Doza de Sănătate
 

Problemele de respirație la copii: 6 sfaturi

Indiferent dacă starea copilului este acută sau nu, ar trebui să consulți un medic pediatru, astfel încât acesta să poată determina ce cauzează problema. În plus, dacă ții cont de câteva sfaturi, poți ameliora dificultățile de respirație ale copilului imediat ce observi o problemă.
Problemele de respirație la copii: 6 sfaturi
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Trebuie să fim conștienți de simptome și să știm să recunoaștem problemele de respirație la copii. Deși în majoritatea cazurilor poate exista o acumulare de mucus, dificultatea de respirație este un simptom care poate ascunde și alte afecțiuni. În acest articol, îți vom spune ce trebuie să faci.

Problemele de respirație la copii (dispnee)

Dificultatea de a respira sau dispneea este un simptom ce poate apărea cu intensitate variabilă. Copilul poate fi nevoit să nu mai vorbească pentru a respira.

Fiind un simptom, există multe afecțiuni care pot provoca problemele de respirație la copii. Poate fi vorba de o răceală, ca o consecință a mucusului care se acumulează și îl împiedică pe cel mic să respire bine. Dispneea poate fi cauzată și de alte afecțiuni, precum laringita, bronșita, astmul sau adenoizii, de exemplu.

Dispneea este și un simptom al alergiilor, al pneumoniei și, evident, al sufocării. Trebuie să menționăm și faptul că anxietatea și stresul pot duce la apariția episoadelor de dispnee.

Ce ar trebui să faci dacă micuțul tău are probleme cu respirația?

Mergi la doctor

Doctor ce tratează probleme de respirație la copii
Dacă cel mic are simptome persistente sau severe, trebuie să mergi la medic pentru a obține un diagnostic și un tratament adecvat.

În primul rând, în funcție de tipul de dificultate pe care îl are copilul, trebuie să decizi dacă este timpul să-l duci la spital. Dacă cel mic face zgomote sau auzi fluierături, are o respirație rapidă, culoare albăstruie a buzelor sau dacă golul sternului este pronunțat atunci când respiră, trebuie să mergi la camera de gardă pentru examinarea copilului.

În plus, indiferent dacă este o urgență sau nu, ar trebui să te adresezi medicului pediatru în legătură cu dificultățile respiratorii ale copilului, astfel încât acesta să-i poată pune un diagnostic și să determine cauza disconfortului.

Păstrează-ți calmul

Oricare ar fi sursa dispneei copilului, este important ca părinții sau îngrijitorii să rămână calmi. Dacă te stresezi, atunci îl poți face pe micuțul tău nervos și chiar îi poți agrava dificultatea de respirație.

Evită mediile „contaminate”

Persoană care fumează lângă un copil
Expunerea la fumul de tutun și alte medii contaminate poate compromite sănătatea respiratorie a copiilor mici.

Dacă cel mic are probleme cu respirația, atunci trebuie să eviți zonele pline de fum de tutun. Du copilul imediat într-un loc cu aer curat. Oxigenul îl va ajuta să se simtă mai bine și să se calmeze în cazul unui episod de dispnee acută.

În orice caz, indiferent de gravitatea problemelor de respirație, nu ar trebui să permiți ca minorii să fie expuși acestui tip de mediu.

Folosește irigarea nazală

Serul salin este cel mai bun remediu pentru dizolvarea mucusului acumulat. Acesta ajută copilul să respire mai bine. În cazul bebelușilor, îți recomandăm să efectuezi des curățarea nazală pentru a preveni această acumulare.

De fapt, irigarea nazală curăță pasajele nazale, împiedicându-le să se înfunde și să acumuleze mucus. Din acest motiv, ajută la ameliorarea și prevenirea apariției dispneei. Cu toate acestea, dacă micuțul încă are probleme cu respirația, ar trebui să mergeți la medic. Ar putea fi vorba despre o altă afecțiune mai gravă.

Așază copilul pe spate, ușor înclinat

Mamă care tratează problemele de respirație la copii
Poziția potrivită de dormit va ajuta copilul să aibă un flux de aer bun și să poată respira mai bine.

Poziția de somn este importantă pentru a preveni apariția dispneei pe timp de noapte. Prin urmare, ar trebui să împiedici copilul să doarmă pe burtă sau să stea complet întins. O poziție semi-verticală, cu fața în sus, va facilita fluxul de mucus și respirația.

Umiditatea casei

Nivelul de umiditate din interiorul casei poate ameliora sau agrava dispneea. Din acest motiv, dacă ai un umidificator, ar trebui să-l utilizezi pentru a menține umiditatea la un nivel adecvat.

În orice caz, după cum am explicat mai sus, problemele de respirație la copii pot avea cauze diferite. Prin urmare, dacă dificultatea este acută sau persistă, trebuie să consulți un medic. După testele necesare, medicul va putea diagnostica problema și începe tratamentul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


    • Hendriekje Eggink et al. “Clinical Scores for Dyspnoea Severity in Children: A Prospective Validation Study”, PLoS One. 2016; 11(7): e0157724.
    • Ana Alice Amaral Ibiapina Parente et al. “Perception of dyspnea in childhood asthma crisis by the patients and those in charge of them”, J. Pediatr. (Rio J.) vol.87 no.6 Porto Alegre Nov./Dec. 2011
    • Woodgate, Roberta, “The Experience of Dyspnea in School-Age Children with Asthma”, MCN, The American Journal of Maternal/Child Nursing,May/June 2009, Volume :34 Number 3 , page 154 – 161 [Buy]


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.