Contraceptivele în puerperiu: ce ar trebui să știți
 

Contraceptivele în puerperiu: ce ar trebui să știți

Alăptarea este factorul fundamental în alegerea unei metode contraceptive în perioada puerperiului. Orice lucru care ar putea dăuna nou-născutului trebuie evitat.
Contraceptivele în puerperiu: ce ar trebui să știți

Ultima actualizare: 21 septembrie, 2022

Puerperiul este etapa de după naștere și este foarte frecvent ca în această fază să apară multe îndoieli și întrebări legate de contraceptive. Sunt femei care se întreabă când pot relua actul sexual și dacă există posibilitatea unei noi sarcini. Ce trebuie să știți despre contraceptivele în puerperiu?

Nu se poate determina când apare prima ovulație după naștere. Acest lucru variază foarte mult de la o femeie la alta și depinde, de asemenea, de diverse circumstanțe.

Contraceptivele în puerperiu

Puerperiul este etapa de 40 de zile după naștere. În această perioadă, corpul femeii suferă mari schimbări pentru a reveni la starea în care se afla înainte de sarcină. Există și transformări psihologice și sociale.

Etapa de infertilitate de după naștere este scurtă, mai ales la femeile care nu hrănesc copilul cu lapte matern. În acest caz, fertilitatea este reactivată în 3 săptămâni. La femeile care alăptează, revine după 6 luni.

Femeile care nu alăptează ovulează pentru prima dată la 45 – 94 de zile după naștere. Totuși, au fost înregistrate și cazuri în care a existat ovulație la 25 de zile.

Utilizarea unor contraceptive eficiente în perioada puerperiului poate afecta lactația. Din acest motiv, este foarte important să alegeți o metodă sigură, cu puține efecte adverse pentru bebeluș.

Care sunt contraceptivele hormonale indicate în puerperiu?

Contraceptivele hormonale sunt una dintre cele mai utilizate opțiuni. Aceste contraceptive prezintă anumite riscuri în timpul puerperiului, deoarece trec în laptele matern. Există două tipuri:

  • Contraceptivele necombinate: sunt cele care au doar gestageni. Nu se utilizează decât după 6 săptămâni de la naștere la mamele care alăptează. Femeile care nu alăptează trebuie să aștepte 21 de zile înainte de a le lua.
  • Contraceptive combinate: conțin estrogeni și gestageni. Mamele care alăptează ar trebui să le ia doar după 6 luni după naștere, niciodată în puerperiu. Femeile care nu alăptează trebuie să aștepte 3 săptămâni înainte de a le lua.

Pilula de a doua zi sau de urgență poate fi utilizată în timpul puerperiului. Trebuie să treacă 21 de zile de la naștere.

Mamă care alăptează copilul
Mamele care alăptează trebuie să aleagă un contraceptiv necombinat. În acest fel, producția de lapte nu este afectată.

Alte contraceptive în puerperiu

În perioada puerperiului pot fi folosite și alte metode contraceptive. Fiecare dintre ele are beneficiile și dezavantajele sale. Femeia ar trebui să aleagă ceea ce i se potrivește cel mai bine .

Dispozitiv intrauterin (DIU)

Dispozitivul intrauterin este poate cea mai folosită metodă contraceptivă din lume. Are o rată de eșec de mai puțin de 1% pe an și de 2% până la 6% la 10 ani. Poate fi folosit între 5 și 10 ani.

DIU poate fi introdus după naștere, la cel puțin 4 săptămâni postpartum. Este posibil și în maxim 48 de ore după naștere, dar nu între aceste 2 zile și 4 săptămâni.

În acest caz, nu contează dacă mama alăptează sau nu, nici dacă nașterea a fost vaginală sau prin operație cezariană.

Metode de barieră

Prezervativele masculine sau feminine pot fi folosite oricând după ce scurgerile dispar. Scurgerea de sânge care apare după naștere durează între 2 săptămâni și 1 lună.

Metoda LAM

Metoda LAM este utilizată pe scară largă în timpul puerperiului. Începe după naștere și constă în folosirea alăptării ca protecție împotriva sarcinii.

Este utilă doar pentru următoarele 6 luni și necesită îndeplinirea a două condiții:

  1. Nu există menstruație.
  2. Bebelușul este alăptat exclusiv la sân.

Dacă apare menstruația, eficacitatea metodei scade. Același lucru se întâmplă atunci când bebeluș suge mai puțin. Dacă acesta este cazul, trebuie adăugată o altă metodă.

Eficiența metodei LAM este estimată la 98%.

Sterilizare voluntară

Sterilizarea voluntară este o metodă contraceptivă definitivă. Femeie nu va mai putea avea niciodată copii.

Cele mai utilizate tehnici pentru a realiza acest lucru sunt ligatura trompelor uterine și metoda obstrucției tubare. În cazul bărbaților, se folosește vasectomia.

Trompă uterină și ovar
Unele femei programează o cezariană cu legarea trompelor uterine dacă decid să nu mai aibă nicio sarcină în viitor.

Alegeți metoda cu ajutorul medicului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a stabilit parametri care ajută la alegerea celei mai bune metode contraceptive pentru fiecare femeie. Acești parametri sunt cunoscuți drept criterii de eligibilitate medicală pentru utilizarea contraceptivelor. Metoda utilizată trebuie să se încadreze în categoria 1 și 2; altfel, nu ar trebui folosită.

Categoriile sunt următoarele:

  • Categoria 1: metoda nu are restricții de utilizare.
  • Categoria 2: avantajele metodei depășesc riscurile.
  • Categoria 3: riscurile depășesc avantajele metodei.
  • Categoria 4: există un risc mare care este inacceptabil.

Contraceptivele nu trebuie să interfereze cu alăptarea sau cu sănătatea nou-născutului. În general, metodele non-hormonale sunt opțiunea preferată. Dacă există vreo îndoială sau îngrijorare, consultați medicul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Rodríguez-Rodríguez, R., Polentinos-Castro, E., Azcoaga-Lorenzo, A., González-Fernández, C., GESTAGAP, G., Rodríguez, R. R., … & Castro, E. P. (2019). Uso de la anticoncepción con solo gestágenos en atención primaria: estudio GESTAGAP. Atención Primaria, 51(8), 479-485.
  • Vásquez-Awad, D. (2020). Beneficios de los anticonceptivos orales combinados. Ginecología y Obstetricia de México, 88(S1), 47-55.
  • Fernández, M. D. L. D. V., González, R. G., Lázaro, G. A., & Bautista, B. E. (2015). Uso de anticonceptivos durante el puerperio y la lactancia materna. Metas de enfermería, 18(4), 4.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.