Icterul la nou-născuți: câteva informații esențiale - Doza de Sănătate
 

Icterul la nou-născuți: câteva informații esențiale

Icterul la nou-născuți nu semnalează neapărat prezența unei boli grave. Astăzi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Icterul la nou-născuți: câteva informații esențiale
María Cantos

Scris și verificat de moașa María Cantos.

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Fricile și îndoielile părinților cu privire la nou-născuții lor sunt atât de numeroase, încât cea mai mică iritație sau simptom creează panică. Însă icterul la nou-născuți nu constituie un motiv de îngrijorare.

Supraveghează atent bebelușul pentru a te asigura că starea sa nu se agravează. În articolul de azi, îți vom prezenta câteva informații de bază despre icterul la nou-născuți, inclusiv ce trebuie să faci pentru a ține problema sub control.

Cauzele icterului la nou-născuți

Icterul presupune îngălbenirea pielii și a membranelor mucoase. Principala cauză a acestui simptom este bilirubina, o substanță care apare atunci când numărul globulelor roșii scade. Analizele de sânge constituie cel mai bun mod de a afla care este nivelul exact al globulelor roșii și al bilirubinei.

Vestea bună este că icterul nu semnalează o problema gravă când survine la bebeluși, atât timp cât nivelul bilirubinei nu este foarte ridicat. Dacă acest nivel crește prea mult, bebelușul dezvoltă hiperbilirubinemie și trebuie internat. Această măsură este necesară pentru a monitoriza starea micuțului și a ține boala sub control.

Este normal ca tenul nou-născutului să fie ușor gălbui la 2-3 zile de la naștere, deoarece ficatul său este nevoit să elimine un exces de bilirubină. Acest organ are nevoie de puțin timp pentru a putea începe să funcționeze corect.

Tipuri de tratament pentru icterul la nou-născuți

Deși icterul la nou-născuți nu este, în mod obișnuit, o problemă de sănătate grave, este important să știi cum îl poți trata. Nu trebuie decât să urmezi câțiva pași de bază:

  • Monitorizează atent programul de hrănire al nou-născutului. În cazul în care alăptezi, asigurarea aportului alimentar ar putea fi dificilă. Icterul asociat alăptării este rar și tinde să survină la o săptămână de la naștere. Doar un medic pediatru poate stabili dacă este nevoie să nu-ți mai alăptezi copilul pentru câteva zile.
  • Încearcă fototerapia la domiciliu. Această metodă este folosită în unitățile de neonatologie pentru tratarea hiperbilirubinemiei. Dacă bebelușul tău nu trebuie internat, o poți încerca la tine acasă. Este suficient să-l expui la lumina solară pentru 10 minute în fiecare zi. Asigură-te că micuțul poartă un scutec și că ochii săi sunt protejați. Momentul ideal pentru fototerapia la domociliu este înainte de ora 9 dimineața.
Bebeluș tratat cu fototerapie

Identificarea situațiilor cu risc crescut

Așa cum am menționat anterior, icterul la nou-născuți este o problemă relativ frecventă, drept pentru care nu reprezintă un motiv să intrăm în panică. Trebuie însă să ținem cont de anumite semnale de alarmă care necesită intervenția unui specialist:

  • Icterul cu debut precoce: Dacă culoarea gălbuie este prezentă încă din prima zi de viață, medicul va solicita o analiză de sânge pentru a evalua situația.
  • Icterul care persistă mai mult de două săptămâni: Primele două săptămâni de viață ale bebelușului reprezintă perioada de care ficatul are nevoie pentru a se adapta și a putea începe să funcționeze adecvat.

Complicațiile asociate icterului la nou-născuți

Dacă nivelul bilirubinei crește exagerat de mult, această substanță invadează celulele creierului. Astfel, ea alterează metabolismul și funcția neurală. Medicii numesc această complicație icter nuclear. Pentru a îl preveni, consultă un pediatru la o săptămână după naștere, pentru ca acesta să poată analiza evoluția icterului.

Specialistul va supune bebelușul testelor necesare pentru a-i putea determina nivelul de bilirubină. Dacă valorile acesteia sunt extreme, micțul va fi internat și se va începe un tratament bazat pe fototerapie.

Fototerapia la spital

Mămică privind un aparat folosit pentru a trata icterul la nou-născuți

Nou-născuții care au nevoie de fototerapie vor fi internați în spital pentru câteva zile. Majoritatea spitalelor moderne le permit părinților să stea cu bebelușii lor pe toată perioada spitalizării. Însă este important și să faci o pauză din când în când, ca să te poți odihni acasă.

Asistenții medicali din unitățile de neurologie pot oferi îngrijire de bază nou-născuților cu hiperbilirubinemie. Urmează indicațiile cadrelor medicale și nu întrerupe alăptarea.

Concluzii

Modificările cutanate cauzate de icter în primele zile din viața nou-născutului sunt normale. Monitorizează starea bebelușului tău și consultă un medic dacă survin orice schimbări sau icterul nu trece de la sine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cifuentes Recondo, J. (2012). Ictericia en el recién nacido. Medwave. https://doi.org/10.5867/medwave.2006.05.1984
  • García-Alix, A., Martínez Biarge, M., Arnaez, J., Valverde, E., & Quero, J. (2008). Protocolos de Neonatología. In Nenonatología Protocolos AEP.
  • Neil, K., & Zieve, D. (2018). Ictericia del recién nacido. MedlinePlus.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.