Cum să detectezi problemele de vedere la copii mici - Doza de Sănătate
 

Cum să detectezi problemele de vedere la copii mici

Este important ca cel mic să fie supus unei examinări complete a ochilor de la vârsta de patru ani, mai ales dacă există un istoric familial de afecțiuni oculare. În acest articol, află cum să detectezi problemele de vedere la copii.
Cum să detectezi problemele de vedere la copii mici

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2022

Anumite probleme de vedere sunt ușor de remarcat la copii de către părinți, cum ar fi strabismul sau miopia. Cu toate acestea, alte probleme pot trece cu ușurință neobservate. Așadar, este important să fim atenți la mai multe simptome care pot semnala problemele de vedere la copii mici.

Cum să detectezi problemele de vedere la copii mici

Problemele de vedere la copii mici
Primele semne ale problemelor de vedere la copii pot trece neobservate. Cu toate acestea, ele se pot manifesta prin dureri de cap și vedere încețoșată.

Copilul tău poate prezenta semne de avertizare timpurii, cum ar fi incapacitatea de a identifica în mod corespunzător rudele îndepărtate și obiectele care se află foarte aproape în fața sa. De asemenea, copilul își poate freca sau încrucișa ochii, mai ales atunci când este obosit. În alte cazuri, el poate înclina capul înainte pentru a vedea mai bine și se plânge de dureri de cap sau de vedere încețoșată.

Comportamentul vizual al copilului în primele luni de viață

În primul an de viață, evoluția normală a vederii copilului este următoarea:

  • 6 săptămâni. Reacționează la expresiile faciale.
  • 2-3 luni. Percepe mișcarea și poate urmări obiecte luminoase cu ochii.
  • 3-6 luni. Se uită la mâinile lui și poate urmări activitățile din mediu.
  • 4 luni. Zâmbește la reflexia sa în oglindă.
  • 6 luni. Urmărește obiecte în mișcare cu ochii și încearcă să ajungă la ele.
  • 7 luni. Își atinge imaginea în oglindă.
  • 9 luni. Înaintează pentru a privi un obiect.
  • 1 an. Caută jucării și obiecte care dispar din fața sa.

Pentru a te asigura că problemele oculare nu devin ireversibile, este important să mergi periodic la medicul oftalmolog pentru o examinare completă de la vârsta de patru ani, mai ales dacă există un istoric familial de afecțiuni oculare.

Tipuri de probleme oculare

Cele mai frecvente probleme de vedere la copii sunt erorile de refracție, cum ar fi miopia, hipermetropia și astigmatismul. Ambliopia (ochiul leneș), strabismul și daltonismul (modificarea percepției culorilor) sunt, de asemenea, frecvent întâlnite.

Ochiul leneș

Ambliopia sau ochiul leneș afectează aproximativ 2-5% din populație și este una dintre cele mai frecvente cauze ale pierderii vederii în țările dezvoltate. În cazul ochiului leneș, diagnosticul și tratamentul precoce sunt esențiale pentru prevenirea evoluției bolii la vârsta adultă.

Trebuie să acorzi o atenție specială copilului dacă acesta s-a născut prematur și dacă există un istoric familial de ochi leneși, probleme de refracție sau probleme de retină. Deși această afecțiune este adesea asimptomatică, simptomele sale pot include dureri de cap sau dureri de gât. De asemenea, dacă copilul știe deja să citească, poate sări peste cuvinte sau să confunde literele.

Strabismul

Strabismul afectează între 3% și 6% din populație. Diagnosticul precoce al acestei afecțiuni este important, deoarece strabismul poate fi corectat la copii prin tratament. La vârsta adultă, acesta nu mai poate fi tratat.

Iată câteva simptome ale strabismului:

  • Lipsa de aliniere a ochilor.
  • Ochii nu se mișcă împreună în aceeași direcție.
  • Copilul își înclină capul în lateral pentru a privi anumite puncte.
  • Copilul clipește des sau își freacă insistent ochii.
  • Copilul strânge sau închide un ochi pentru a se concentra.

Erorile de refracție

Medic care îi pune ochelari unei fetițe
Erorile de refracție sunt frecvente în copilărie. Se estimează că 20% dintre copii suferă de această problemă.

Erorile de refracție, cum ar fi astigmatismul, miopia și hipermetropia, afectează aproximativ 20% dintre copii.

Miopia

Miopia se manifestă la vârsta de aproximativ șase ani și, de obicei, provoacă simptome, cum ar fi strânsul din ochi pentru focalizarea obiectelor aflate la depărtate și confundarea rudelor relativ îndepărtate. Unii copii se pot apropia, de asemenea, de obiecte pentru a le vedea mai bine sau pentru a citi și a încerca să se concentreze mai bine.

Hipermetropia

Această afecțiune este de obicei fiziologică, ceea ce înseamnă că este prezentă la majoritatea bebelușilor încă de la naștere. Cu toate acestea, hipermetropia dispare treptat pe măsură ce ochiul crește. În unele cazuri însă, poate persista pe viață. O hipermetropie avansată necorectată la copii poate provoca ambliopie sau strabism la vârsta adultă. Această afecțiune poate provoca dureri de cap atunci când copilul privește obiecte apropiate și tensiune oculară după efectuarea unor astfel de activități.

Astigmatismul

Această afecțiune face ca lumina de la obiecte care intră în ochi să se concentreze asupra a mai multor puncte de pe retină. Aceasta duce la o vedere încețoșată și distorsionată. Principalul simptom este percepția estompată sau modificată, atât în cazul obiectelor din apropiere, cât și în cazul celor îndepărtate.

Pentru problemele de vedere la copii mici, mergi la medic

Cunoșteai semnele problemelor de vedere la copii? Dacă observi aceste simptome la copilul tău, consultă imediat un medic specialist de încredere. Acesta va determina tipul problemei și tratamentul acesteia.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Alvarez-Peregrina C, Martinez-Perez C, Sánchez-Tena MÁ. Myopia and Other Visual Disorders in Children. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jul 22;19(15):8912.
  • Bates A. Common eye problems among children. London J Prim Care (Abingdon). 2010 Jul;3(1):27-30.
  • Castanes MS. Major review: The underutilization of vision screening (for amblyopia, optical anomalies and strabismus) among preschool age children. Binocul Vis Strabismus Q. 2003;18(4):217-32.
  • Decarlo DK, McGwin G Jr, Bixler ML, Wallander J, Owsley C. Impact of pediatric vision impairment on daily life: results of focus groups. Optom Vis Sci. 2012 Sep;89(9):1409-16.
  • Park SH. Current Management of Childhood Amblyopia. Korean J Ophthalmol. 2019 Dec;33(6):557-568.
  • Recko M, Stahl ED. Childhood myopia: epidemiology, risk factors, and prevention. Mo Med. 2015 Mar-Apr;112(2):116-21.
  • Sawers N, Jewsbury H, Ali N. Diagnosis and management of childhood squints: investigation and examination with reference to red flags and referral letters. Br J Gen Pract. 2017 Jan;67(654):42-43.
  • West S, Williams C. Amblyopia in children (aged 7 years or less). BMJ Clin Evid. 2016 Jan 5;2016:0709.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.