Caracteristicile și cauzele nodulilor la sâni - Doza de Sănătate
 

Caracteristicile și cauzele nodulilor la sâni

Crezi că ai putea avea noduli la sâni? Te-ai întrebat vreodată de ce apar? Nu te alarma! Cel mai probabil, este o afecțiune benignă.
Caracteristicile și cauzele nodulilor la sâni

Ultima actualizare: 06 decembrie, 2020

Cancerul de sân este una dintre cele mai grave boli la femeile de toate vârstele. Așadar, nu este de mirare faptul că acestea își fac griji atunci când descoperă că au noduli la sâni. Cele mai multe dintre aceste afecțiuni sunt benigne, dar care sunt cauzele nodulilor la sâni? Continuă să citești pentru a afla!

În primul rând, sânii sunt compuși din diferite tipuri de țesut: glandular, adipos și conjunctiv. Așadar, anumiți noduli și mase sunt normale la sâni.

Ce sunt mai exact nodulii la sâni?

Acesta este un motiv frecvent pentru vizitele ginecologice, deoarece simpla apariție a unui nodul generează anxietate și îngrijorare. Nodulii mamari sunt leziuni profunde cu o textură diferită de țesutul înconjurător și au un diametru variabil.

În plus, nodulii nu se modifică pe parcursul ciclului menstrual și creează asimetrie în comparație cu celălalt sân. Pot fi uneori dureroși și poate exista și o secreție din mamelon.

Mulți oameni asociază nodulii mamari cu cancerul de sân. Acest lucru este nefondat, deoarece studiile au arătat faptul că nodulii sunt benigni în peste 80% din cazuri. De fapt, mulți dintre ei pot apărea din cauza schimbărilor hormonale din timpul ciclului menstrual sau alăptării.

Femeie care are dureri de sâni
Durerile de sâni pot apărea din cauza unui nodul, dar nu este neapărat vorba despre cancer.

Tipuri de noduli la sâni

În prezent, multe afecțiuni pot avea ca simptom nodulii benigni sau maligni.

Noduli benigni

Aceștia nu indică prezența cancerului. Marginile nodulului sunt definite, moi, dureroase și există puține modificări ale pielii. Printre cele mai frecvente cauze, amintim:

  • Modificări hormonale în timpul menstruației
  • Abcese mamare
  • Fibroadenoame
  • Chisturi mamare
  • Lipoame și papiloame intraductale
  • Ectazie ductală

Noduli maligni

În cele mai multe dintre aceste cazuri, nodulii sânilor debutează ca benigni, apoi se transformă într-un carcinom. Sunt grei, au margini neregulate și sunt imobili. Nu dor și modifică pielea din jur sau mamelonul.

Aceste mase sunt mai frecvente la femeile cu vârsta peste 40 de ani. Medicul trebuie să efectueze mai multe teste complementare pentru a le diagnostica corect. Acestea pot include o ecografie mamară, o mamografie sau o biopsie.

Cauzele nodulilor la sâni

Am menționat câteva dintre patologiile care pot duce la acest tip de afecțiune. Este timpul să aprofundăm cele mai frecvente trei cauze ale nodulilor la sâni. Toate acestea necesită o abordare medicală rapidă.

1. Abcese mamare

Această patologie este frecventă la femeile tinere care sunt fie însărcinate, fie în perioada de alăptare. Abcesele mamare se manifestă prin mase inflamate și dureroase. Astfel, zona poate fi roșie, umflată și caldă la atingere.

Abcesele sunt rezultatul unei infecții bacteriene și debutează, de obicei, cu mastită. Poate apărea o superinfecție în care lichidul purulent se acumulează în lipsa unui tratament adecvat și dă naștere unui abces.

Tratamentul pentru această afecțiune nu diferă de cel al altor abcese apărute în alte părți ale corpului. Lichidul conținut de abces poate fi drenat – în funcție de mărimea acestuia. Abcesele sunt foarte dureroase, dar pot dispărea în câteva săptămâni cu tratamentul potrivit.

2. Chisturi mamare

Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale nodulilor la sân. De fapt, estimările indică faptul că 90% dintre femei au chisturi mamare la un moment dat. Acest tip de malformație este frecvent întâlnită la tinerele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Pot apărea din cauza unor modificări hormonale, deși cauza nu este deocamdată bine determinată.

Chistul mamar constă într-o capsulă de consistență moale cu dimensiuni variabile, care este mobilă. Poate fi bilateral. Spre deosebire de abcesele mamare, lichidul este rareori infectat; așadar nu există inflamație.

Cu toate acestea, unele chisturi mamare pot fi dureroase și pot provoca mastalgie în timpul menstruației. Nu există studii care să coreleze această modificare cu riscul de cancer mamar, dar controlul medical periodic este adesea recomandat.

În prezent, nu există un tratament specific pentru această afecțiune. Medicii pot recomanda golirea chisturilor dacă acestea generează disconfort sau au o dimensiune mare. Totuși, există riscul reapariției lor.

3. Fibroadenoame

Fibroadenomul este un nodul benign al sânului care se formează atunci când glanda mamară crește neregulat. Este adesea confundat cu unul malign, deoarece este greu, nedureros, mobil și poate continua să crească în timp. Există trei tipuri de fibroadenoame: simple, complexe și uriașe.

  • Fibroadenoamele simple sunt tumori mai mici de 5 cm, în care toate celulele au caracteristici similare. Prin urmare, nu există niciun risc de malignitate.
  • Fibroadenoamele complexe au un anumit grad de atipie celulară. Mai exact, celulele încep să varieze. Cu toate acestea, potrivit Societății Americane a Cancerului, riscul de a apariție a unui carcinom dintr-un fibroadenom complex nu este semnificativ.
  • Fibroadenoamele gigantice sunt cele care depășesc 5 cm în diametru. Ele dispar în timp în majoritatea cazurilor. Este necesară monitorizarea permanentă pentru a detecta orice modificare a dimensiunii sau formei acestora.

Cazurile extreme pot necesita extracție chirurgicală, mai ales atunci când nodulul este prea deranjant sau mare. Cu toate acestea, fibroadenoamele mamare pot reapărea – la fel ca și chisturile mamare.

Medic ce explică cauzele nodulilor la sâni
Metode complementare de imagistică

Recomandări în cazul prezenței unui nodul la sân

După cum poți vedea, cauzele nodulilor la sâni sunt variate, iar aceștia nu sunt sinonimi cu cancerul, ci cel mai probabil benigni. Cu toate acestea, trebuie să consulți întotdeauna medicul pentru a te supune anumitor teste și pentru a obține un diagnostic precis.

În plus, toate femeile ar trebui să se autoexamineze cel puțin o dată pe lună. Aceasta este singura modalitate de a se familiariza cu anatomia sânilor lor și, astfel, de a putea detecta eventualele anomalii.

Îți mulțumim pentru citirea acestui articol despre caracteristicile și cauzele nodulilor la sâni!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jiménez VX, Rivera HM, García RFM, et al. Nódulo mamario palpable. Abordaje diagnóstico. Revista del Hospital Juárez de México. 2011;78(1):35-40.
  • Gallego G. Nódulo palpable de mama. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-1.
  • Aznar F, Cortadellas T, Xercavins J. Patología benigna de la mama II: Tumores benignos de mama. Fundamentos de Ginecología. Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia SEGO. 2005:483-92.
  • Bajo Arenas J, Melchor Marcos J, Mercé Alberto L. Fundamentos de Ginecología (SEGO). Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia; 2009.
  • Gallego G. Nódulo Palpable de Mama. Revista de Colombiana de Obstetricia y Ginecología. 2005;56(1):82-91.
  • Kosir M. Tumoraciones mamarias (nódulos de mama) – Ginecología y obstetricia – Manual MSD versión para profesionales [Internet]. Manual MSD versión para profesionales. 2019.
  • Gallardo, María García, et al. “Lesiones papilares intraductales mamarias: nuestra experiencia 2007-2017.” Revista de Senología y Patología Mamaria 33.3 (2020): 88-93.
  • Mendoza Salazar, Jennifer Vanessa. Nivel de asociación entre nódulos mamarios en adolescentes y su menarquía. Diss. Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Carrera de Medicina, 2018.
  • Delgado, S., et al. “Mastitis infecciosas durante la lactancia: un problema infravalorado (I).” Acta Pediatr Esp 67.2 (2009): 77-84.
  • Loke, Benjamin Nathanael, et al. “Genetics and genomics of breast fibroadenomas.” Journal of Clinical Pathology 71.5 (2018): 381-387.
  • Rodríguez López, Pilar, et al. “Fibroadenoma gigante juvenil de mama: Presentación de un caso clínico.” Revista chilena de obstetricia y ginecología 85.4 (2020): 376-382.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.