Descrierea și cauzele mastalgiei - Doza de Sănătate
 

Descrierea și cauzele mastalgiei

Cea mai frecventă cauză a mastalgiei este schimbarea hormonală care precede menstruația. Cu toate acestea, este important să excludem alte boli.
Descrierea și cauzele mastalgiei

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Mastalgia este un termen medical care se referă la durerile de sân. Este foarte frecventă la femei, în special la cele de vârstă reproductivă care nu au ajuns încă la menopauză. Descoperă în cele ce urmează caracteristicile și cauzele mastalgiei!

Pot exista mai multe tipuri de durere, apărute din diferite motive. Aproximativ 70% dintre femei spun că au experimentat mastalgia la un moment dat de-a lungul vieții. Da, poate fi destul de deranjantă, dar adevărul este că marea majoritate a cazurilor au legătură cu menstruația. Astfel, mastalgia indică rareori existența unei boli grave.

Cu toate acestea, există momente în care mastalgia este un simptom al anumitor boli. De fapt, cancerul de sân ar putea fi un motiv al apariției mastalgiei, chiar dacă aceasta este o situație rară. Datorită eterogenității sale, în acest articol, îți vom explica cele mai frecvente cauze ale mastalgiei. Este important să știi care sunt acestea pentru a hotărî dacă trebuie să consulți un medic.

Care sunt cauzele cele mai probabile ale mastalgiei?

În primul rând, este important să reții faptul că mastalgia este cauzată, de obicei, de activitatea hormonală. În timpul ciclului menstrual, nivelurile hormonale de estrogen și progesteron variază în anumite faze.

După ovulație, nivelurile hormonale rămân ridicate până în zilele de dinaintea menstruației. Funcția lor este de a stimula canalele glandei mamare pentru a le mări. În mod similar, sânii încep să rețină lichid. Astfel, rezultatul este o creștere a dimensiunii, care poate duce la apariția durerilor de sâni.

Mastalgia este ciclică în astfel de cazuri. Durerile de sâni urmează un tipar care corespunde ciclului menstrual. Mastalgia se intensifică chiar înainte de menstruație. Unele femei pot experimenta dureri chiar din momentul în care încep să ovuleze.

Termometru pentru măsurarea temperaturii corpului

De asemenea, acest tip de durere are anumite caracteristici. De obicei, afectează întregul piept și sensibilitatea în această zonă crește semnificativ. Unele femei se confruntă cu probleme când își pun sutienul sau pot simți durerea întinzându-se până la axile.

Contraceptivele hormonale sunt cele mai frecvente tratamente pentru mastalgia ce apare ca urmare a modificărilor hormonale ciclice. Conform anumitor studii, aceste medicamente contribuie la ameliorarea durerii de sâni, deși disconfortul poate persista sau poate apărea ca un efect secundar în anumite cazuri.

Cauzele mastalgiei non-ciclice

Accidentări

Atunci când mastalgia nu respectă tiparele și nu poate fi asociată cu modificările hormonale, este important să explorăm alte cauze posibile. Pentru început, trebuie să excluzi faptul că durerea de sâni experimentată ar putea fi rezultatul unui tip de lovitură.

Medicamente

În mod similar, discută cu medicul specialist despre orice medicamente pe care le ai putea lua. Multe medicamente pot produce durere în această zonă ca efect secundar, în special anumite antidepresive și terapii hormonale.

Intervenții chirurgicale

O intervenție anterioară la sân, chiar dacă a fost cu mult timp în urmă, poate duce și la mastalgie. Este un caz relativ frecvent, deoarece unii nervi sunt răniți în timpul intervenției chirurgicale. Cicatricile pot provoca, de asemenea, această problemă.

Chisturi mamare

Acestea sunt pungi mici umplute cu lichid care se formează în interiorul sânilor. Cu toate acestea, este o situație benignă și destul de comună, care nu necesită tratament decât dacă provoacă disconfort. Acestea pot apărea la orice vârstă, deși sunt mai frecvente după menopauză.

Cancer mamar

Cancerul de sân este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer la femei. Cu toate acestea, este foarte rar ca boala să se manifeste prin mastalgie. În orice caz, este important să excluzi această cauză. Medicul va utiliza tehnici de diagnostic, cum ar fi mamografia.

Medic care identifică cauzele mastalgiei

Cum diagnostichează medicii cauzele mastalgiei?

Pentru a-i diagnostica corect cauzele, pacienta trebuie să ofere cât mai multe informații medicului cu privire la simptomele sale. Trebuie să cunoști bine zona afectată (de exemplu, dacă te doare întregul piept sau doar o parte din el). În mod similar, trebuie să știi când apare durerea și când dispare.

De asemenea, medicul specialist te poate ajuta cu anumite teste complementare de diagnostic. Cele mai frecvent utilizate teste sunt mamografia și ultrasunetele. În unele cazuri, medicul poate colecta o biopsie pentru a determina natura patologiei.

Concluzie

Mastalgia este un disconfort comun pe care aproape toate femeile îl experimentează la un moment dat în viață. În general, apare ca urmare a schimbărilor hormonale. Cu toate acestea, este important să consulți medicul dacă ai îndoieli. Acesta va exclude anumite boli și îți va oferi un diagnostic corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.