Ce este ganglionul limfatic santinelă? - Doza de Sănătate
 

Ce este ganglionul limfatic santinelă?

Ganglionul santinelă este un ganglion limfatic foarte important în diagnosticul și tratamentul cancerelor, în special al cancerului de sân. Identificarea corectă a acestuia poate salva bolnavul de cancer de operații și alte intervenții.
Ce este ganglionul limfatic santinelă?

Ultima actualizare: 22 octombrie, 2020

Patologiile oncologice duc adesea la utilizarea excesivă a diferitelor proceduri atunci când pacienții sunt tratați. Tehnica ce abordează ganglionul limfatic santinelă salvează câțiva pași și evită intervențiile chirurgicale inutile.

Ganglionul limfatic santinelă este primul loc în care ajung celulele canceroase atunci când se separă de tumoarea primară. Nu este o metastază în sensul larg al cuvântului, dar mecanismul este similar. De la cancerul localizat într-un organ, celulele maligne migrează către alte zone. Unele ajung la un ganglion limfatic din apropiere.

În cazul cancerului de sân, analizarea ganglionului limfatic santinelă este esențială pentru stabilirea stadiului bolii, adică amploarea reală a tumorii din organism. Prin intermediul unei biopsii a ganglionului santinelă, medicii pot prezice evoluția stării la persoana în cauză.

În plus, datele oferite de ganglionul limfatic santinelă ajută la planificarea terapiei post-biopsie. Ținând cont de extinderea cancerului, medicii pot decide dacă vor folosi intervenții chirurgicale, chimioterapie plus radioterapie sau orice altă combinație de tratamente.

Evoluție datorată ganglionului limfatic santinelă

Biopsia ganglionului limfatic santinelă a fost un progres important în oncologie. Înainte de această tehnică, o femeie cu cancer de sân era supusă unei intervenții chirurgicale majore în care o parte a lanțului limfatic era îndepărtat din axila cea mai apropiată de tumora primară.

Aceasta nu este o intervenție minoră și unul dintre cele mai frecvente efecte adverse este limfedemul, care constă în obstrucția circulației limfatice. În acest caz, din cauza lipsei de circulație, lichidul se scurge în țesuturile moi, inflamând membrele superioare.

Îndepărtarea întregului lanț limfatic a avut două obiective: diagnosticarea stadiului cancerului și tratarea oricărei metastaze localizate în organism. Problema cu această tehnică era faptul că, dacă rezultatul biopsiei ulterioare era negativ, atunci întreaga intervenție ar fi fost în zadar și femeia ar fi trebuit să sufere efecte adverse inutil.

Ideea de a reduce amploarea operației este de a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Va fi nevoie în continuare de intervenție, dar incizia este mai mică, iar chirurgul va elimina ganglionul numai dacă biopsia raportează prezența celulelor maligne.

Femeie care are cancer de sân
În cancerul de sân, ganglionul santinelă este situat în axila cea mai apropiată de tumoare.

Ganglionul limfatic santinelă: biopsia

Procedura de biopsie a ganglionilor limfatici santinelă face parte din protocolul pentru anumite tipuri de cancer mamar. Au fost făcute experimente și în cazul melanoamelor, dar există încă discuții despre utilitatea intervenției.

Așa cum am menționat anterior, prin această biopsie se preia un eșantion de la primul ganglion la care ar ajunge celulele tumorii primare, pentru a localiza celulele maligne. Dacă rezultatul este negativ, atunci putem fi siguri că tumoarea este localizată doar în organ.

Biopsia implică o incizie mai mică decât cea necesară pentru operația majoră de îndepărtare a lanțului limfatic, dar poate avea efecte secundare. Cele mai frecvente sunt sângerările ulterioare cauzate de plagă și infecția la locul puncției. Cu toate acestea, riscul este foarte scăzut.

De unde știu medicii care este ganglionul santinelă?

Medic care examinează ganglionul limfatic santinelă
Alegerea celei mai bune metode de a găsi ganglionul santinelă depinde de echipa de profesioniști care se ocupă de tratarea pacientului.

Pentru a efectua biopsia, medicii trebuie să identifice mai întâi ganglionul santinelă. Pentru a face acest lucru, ei folosesc tehnici care fac ca acest ganglion să se evidențieze. În acest fel, chirurgul poate găsi locația corectă pentru procedură.

O modalitate de a marca ganglionul santinelă este prin radioactivitate. În primul rând, o soluție cu putere radioactivă este injectată în zonele din apropierea tumorii primare. Această soluție va migra către sistemul limfatic și va radioactiva primul ganglion din lanț.

O altă tehnică este cea a utilizării colorantului albastru. În locul unei substanțe radioactive, se injectează colorant albastru, care parcurge același drum, trecând din zona tumorii primare către primul ganglion din apropiere.

Alegerea celei mai bune metode depinde de echipa care tratează afecțiunea. Ambele sunt eficiente în localizarea ganglionului santinelă, iar efectele lor adverse sunt minime. Substanța radioactivă este slabă și nu provoacă probleme în celule. Vopseaua albastră poate genera o colorare albăstruie a urinei pentru un timp.

Ce înseamnă rezultatele biopsiei?

Există două modalități de abordare a situației după biopsia ganglionului santinelă. Dacă rezultatul este negativ, înseamnă că nu s-au detectat celulele maligne, așadar nu mai este nevoie de intervenții chirurgicale ulterioare. Medicii vor evalua situația pacientului și vor începe tratamentul corespunzător.

În cazul unui rezultat pozitiv, intervenția chirurgicală ar trebui extinsă. Aceasta înseamnă că celulele canceroase au fost detectate în ganglionii din apropiere și tumoarea s-a extins.

După cum am menționat întotdeauna, detectarea precoce este foarte importantă în oncologie. Cu cât se efectuează mai devreme procedura, cu atât mai repede vor fi disponibile rezultatele și cu atât mai bun este prognosticul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jaimovich, León. “Micrometástasis en el ganglio centinela en melanoma maligno.” Arch. Argent. Dermatol 60 (2010): 133-138.
  • Colmenares, Josepmilly Peña, et al. “Detección ganglio centinela con azul patente cáncer de mama localmente avanzado después de quimioterapia neoadyuvante.” Revista Venezolana de Oncología 24.3 (2012): 217-225.
  • Álvarez, Nadia Jesús López, et al. “Biopsia ganglio centinela en cáncer de mama.” RECIMUNDO 3.4 (2019): 279-295.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.