Caracteristicile și îngrijirea calelor
 

Caracteristicile și îngrijirea calelor

Această specie originară din Africa de Sud are flori deosebite. Cum trebuie îngrijite calele pentru a le stimula înflorirea?
Caracteristicile și îngrijirea calelor

Ultima actualizare: 07 ianuarie, 2023

Zantedeschia aethiopica, cunoscută sub denumirea de cală, este o specie originară din Africa de Sud, cu un aspect unic. Florile sale în formă de cupă sunt foarte apreciate în întreaga lume. Descoperiți care sunt caracteristicile și în ce constă îngrijirea calelor!

Cala este o plantă care preferă climatele temperate, deși poate rezista la diferite temperaturi. Cu toate acestea, în locurile cu îngheț, cel mai bine este să fie dusă în interior.

Caracteristicile și originea calelor

Cala este o plantă perenă din familia Araceae. Este folosită ca plantă ornamentală. Înflorirea sa are loc primăvara, dar este necesar să se respecte recomandările de îngrijire, precum ținerea sa departe de îngheț și oferirea de umbră și apă din belșug.

Este o specie originară din Africa de Sud, unde crește în mod natural în locuri cu multă apă. Este cultivată în multe părți ale lumii cu climat temperat sau tropical. Cala este populară în Australia, America și Europa. În Etiopia, este floarea națională.

Îngrijirea calelor pentru a înflori
Calele sunt apreciate în gradină datorita frumuseții florilor acestora.

Ce simbolizează cala?

Cala este o specie cu o puternică încărcătură simbolică. Una dintre denumirile sale alternative — leagănul lui Moise — o leagă de poveștile biblice. Se crede că malurile râului Nil, unde a fost dus Moise pentru a fi protejat de persecuția egipteană, au fost împodobite cu această plantă. Prin urmare, ar fi funcționat ca un leagăn pentru copilul care a devenit eliberatorul poporului evreu.

Cala este asociată cu puritatea, norocul și spiritualitatea. În mod paradoxal, este foarte prezentă și în cimitire, deoarece este oferită ca ofrandă defunctului.

Îngrijirea calelor

Încurajarea dezvoltării optime a calelor vă permite să vă bucurați de sezonul de înflorire. Florile albe caracteristice rezistă aproximativ trei luni și pot apărea de mai multe ori pe an. Planta poate crește până la o jumătate de metru, în funcție de exemplar și de mărimea ghiveciului. Este potrivită atât pentru interior, cât și pentru exterior.

Lumină

Unul dintre cele mai importante aspecte în îngrijirea calei este faptul că nu tolerează lumina directă a soarelui. Prin urmare, este recomandat să o plasați într-o zonă iluminată indirect: de exemplu, lângă o fereastră sau la umbra unui copac.

Irigare

Planta are nevoie de multă apă, deși cantitatea depinde de perioada anului. Când se apropie înflorirea, primăvara, se recomandă udarea intensă, chiar și de două ori pe zi.

Toamna, frecvența udării trebuie redusă treptat. Este important să păstrați substratul umed, deoarece cala nu suportă seceta.

Fertilizare

Folosiți îngrășământ de câteva ori pe an. Este necesar în timpul lunilor de creștere, adică în ultimele săptămâni ale verii și la începutul primăverii. O opțiune bună este aplicarea îngrășământului organic.

Reproducere

Înmulțirea acestei plante este foarte simplă și există mai multe moduri de a o face: prin lăstari, bulbi sau semințe.

  • Lăstari. Se folosește un lăstar cu rădăcină din planta originală. Se crește într-un alt ghiveci, menținând solul umed.
  • Bulbi. Pot fi cumpărați din orice magazin specializat. Trebuie puși în ghiveci și udați des. După câteva zile, vor apărea lăstarii.
  • Semințe. Semințele de cală se obțin după etapa de înflorire. Când florile se ofilesc, se pot recolte semințele.

Temperatură și umiditate

Alt aspect cheie în îngrijirea calelor este nivelul de umiditate. Necesită umiditate constantă, atât vara, cât și iarna. Pulverizați apă pe frunze în fiecare zi sau folosiți un umidificator care îmbunătățește condițiile de mediu. Acest lucru este eficient mai ales iarna. În sezonul rece, în ciuda temperaturilor scăzute, aerul trebuie să rămână umed.

De asemenea, dacă vremea este foarte rece, sub 10 grade Celsius, planta trebuie mutată la interior. Cala preferă temperaturi între 18 și 25 de grade Celsius.

Îngrijirea calelor în grădină
Calele cresc cu ușurință în climatele temperate. Este recomandat să mențineți solul umed.

Boli și dăunători

Principalii dăunători care afectează cala sunt melcii, care se așază pe frunzele sale mari și groase. Cel mai bine este să preveniți apariția lor. Puteți folosi soluții naturale sau pesticide.

Dacă frunzele încep să devină gălbui, cel mai probabil planta are nevoie de mai multă apă și de un mediu mai cald.

Atenție la toxicitatea calelor

Spre deosebire de alte plante ornamentale, cala este toxică. Prin urmare, nu trebuie consumată, deoarece poate duce la gastroenterită. De asemenea, evitați contactul cu seva, care poate irita pielea și buzele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.