Vaporizator și umidificator: care sunt diferențele?
 

Vaporizator și umidificator: care sunt diferențele?

Dispozitivele care emit vapori de apă ajută la reducerea disconfortului respirator. Ce ar trebui să alegeți?
Vaporizator și umidificator: care sunt diferențele?

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2022

Cunoașterea diferențelor dintre un vaporizator și un umidificator este esențială pentru a-l alege pe cel care asigură umiditatea potrivită mediului. Medicii recomandă ambele dispozitive, deoarece ajută la ameliorarea simptomelor răcelii comune și gripei.

Umiditatea sub 30% este legată de simptome precum pielea uscată, sângerările nazale, electricitatea statică și disconfortul respirator. Prin urmare, este important să știți cum vă ajută aceste dispozitive și ce opțiune să alegeți în funcție de nevoi.

Vaporizator și umidificator: pentru ce sunt folosite?

Universitatea din Colima explică faptul că umiditatea din atmosferă reprezintă vaporii de apă dizolvați în aer. Nu este ceva ce putem vedea, dar putem simți. Reglarea nivelului de umiditate este necesară mai ales pentru copii, vârstnici și pacienți imunocompromiși, deoarece aceștia sunt mai vulnerabili la infecții și tulburări respiratorii.

Umidificatoarele și vaporizatoarele adaugă suficientă umiditate aerului. În cazul primelor, acestea sunt indicate ca parte a terapiilor pentru umezirea canalului respirator. Evaluările medicale le asociază cu dizolvarea mucusului.

Vaporizatoarele emană vapori reci. Sunt utile în caz de astm, gripă, alergii și gât uscat. Unele dintre aceste dispozitive purifică mediul înconjurător.

Vaporizator de arome
Atât vaporizatoarele, cât și umidificatoarele ajută la reducerea uscăciunii mediului. Cu toate acestea, au mecanisme diferite de funcționare.

Diferențele dintre un vaporizator și un umidificator

Nu pare să existe nicio diferență între un vaporizator și un umidificator, dar nu este așa!

Funcționare

Umidificatoarele funcționează la rece, adică folosesc un filtru care absoarbe apa și apoi elimină abur rece sau ușor călduț. Unele au mecanisme automate care sunt activate de umiditatea scăzută din mediu. În funcție de model, pot emite vibrații ultrasonice pentru a dispersa particulele microscopice de apă.

În schimb, vaporizatoarele fierb apa. Aburul se răcește chiar înainte să părăsească dispozitivul.

Risc de poluare

Mucegaiul și depozitele de minerale sunt un punct slab al umidificatoarelor. Medicina Intensiva evidențiază faptul că manipularea acestor elemente fără respectarea măsurilor aseptice corecte crește riscul de contaminare.

Având în vedere că posibila inhalare a particulelor contaminate dăunează căilor respiratorii, se recomandă utilizarea apei distilate sau purificate și curățarea riguroasă a umidificatorului.

Vaporizatoarele nu elimină atât de multe elemente poluante deoarece apa este fiartă.

Siguranță

În cazul copiilor, medicii consideră că umidificatoarele sunt mai sigure deoarece nu există pericolul de arsură. Vaporizatoarele sunt mai periculoase, deoarece apa fierbinte poate duce la accidente.

Cifrele publicate de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) subliniază faptul că 90% din arsurile la copii sunt cauzate de accidente domestice; 60% dintre acestea corespund lichidelor încălzite.

Acestea fiind spuse, dacă aveți copii acasă, fiți vigilenți pentru ca aceștia să nu atingă și să nu răstoarne dispozitivul. Nu lăsați aparatul în funcțiune când copiii dorm; de preferință, puneți-l pe podea.

Apa folosită

Umidificatoarele funcționează cu apă distilată; deoarece nu se încălzesc, trebuie curățate atent pentru a evita proliferarea ciupercilor și a bacteriilor.

Vaporizatoarele funcționează cu orice apă, deoarece fierb lichidul și elimină microbii. Puteți adăuga uleiuri esențiale și medicamente (în nebulizatoare).

Curățenie

Depunerea de minerale și proliferarea microorganismelor este o problemă comună. Pentru a curăța dispozitivele, urmați instrucțiunile producătorului.

În fiecare zi, goliți rezervorul umidificatorului și spălați-l înainte de a-l umple din nou. Curățarea în profunzime este ideală o dată pe săptămână; folosiți 3 cm de oțet alb, lăsați-l să acționeze 15 minute și clătiți cu detergent neutru.

Dezinfectarea vaporizatoarelor este mai ușoară. Goliți-l, demontați-l și spălați-l cu apă și săpun lichid.

Un truc alternativ propune spălarea rezervoarelor cu un amestec de înălbitor și apă: 9 părți de apă la 1 parte înălbitor.

Influență asupra alergiilor

Umiditatea excesivă din interior tinde să intensifice simptomele celor alergici. În afară de acarieni, în medii în care nivelul de umiditate depășește 50%, apare mucegaiul. Folosiți un higrometru pentru măsurare.

Potrivit Academiei Americane de Alergie, Astm și Imunologie, cu toții respirăm spori de mucegai, dar unele persoane dezvoltă reacții sau simptome astmatice.

Spre deosebire de umidificatoare, vaporizatoarele reduc simptomele alergiilor. Cereți medicului alergolog sau imunologului instrucțiuni privind utilizarea aparatelor acasă.

Umidificator de aer
Există mai multe diferențe între un vaporizator și un umidificator. De exemplu, modul lor de curățare, nivelul de umiditate pe care îl oferă mediului și lichidul pe care îl folosesc.

Cum să faceți alegerea potrivită?

Luați în considerare dacă dispozitivul va fi utilizat de un copil. Verificați dacă are un manual de instrucțiuni clar, astfel încât să știți cum să reglați umiditatea și să preveniți alergiile.

Un alt aspect ține de buget, care depinde de marcă și funcții. Un sfat în plus este să verificați dacă dispozitivul are capacitatea ideală pentru spațiul în care va fi amplasat. Determinați acest lucru citind specificațiile.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.