Aromatizoarele pentru casă: ce sunt și cum funcționează
 

Aromatizoarele pentru casă: ce sunt și cum funcționează

Aceste dispozitive difuzoare de parfum au o gamă largă de acoperire și beneficii multiple pentru purificarea aerului.
Aromatizoarele pentru casă: ce sunt și cum funcționează
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Exista diferite modalități de a oferi casei un parfum plăcut. Bețișoarele de tămâie și umidificatoarele sunt unele dintre cele mai folosite produse. Cu toate acestea, o nouă tendință începe să câștige popularitate în cadrul aromoterapiei. Este vorba despre aromatizoarele pentru casă.

Difuzorul de parfum funcționează cu un motor electric. Datorită acestui lucru, spațiul de acțiune este mărit și este posibilă aromatizarea încăperilor mult mai mari.

Aromatizoarele pentru casă au o serie de avantaje față de alte dispozitive de parfumare.

Ce sunt aromatizoarele pentru casă?

Acest dispozitiv funcționează ca difuzor de parfum, dar are o putere mai extinsă decât alte dispozitive similare. Acest lucru se datorează faptului că, datorită motorului său electric, împrăștie parfumurile pe o suprafață mai mare, care poate ajunge până la 100 mp.

Aromatizatorul generează o ceață microfină răcoritoare, în timp ce vaporizează arome. Prin urmare, creează atmosferă plăcută cu parfumurile alese.

Mirosul plăcut adaugă personalitate, bunăstare și confort spațiului. Aromatizatoarele au devenit una dintre tendințele aromoterapiei (medicina alternativă care se bazează pe compuși aromatici și uleiuri esențiale pentru a crește bunăstarea fizică și psihologică).

Eficacitatea și puterea de acoperire sunt câteva dintre avantajele pe care aromatizatoarele pentru casă le au în comparație cu odorizantele.

Femeie care folosește aromatizoarele pentru casă

Cum funcționează?

Dispozitivele de aromatizare au o funcționare simplă, bazată pe utilizarea parfumului și a apei, împreună cu acțiunea microvibrațiilor. Fiecare dispozitiv vine cu un marcaj care indică cantitatea de apă ce poate fi adăugată. Apoi, se adaugă picăturile de parfum preferate.

Aromatizatorul folosește tehnologia ultrasonică pentru a genera secvențe microvibratorii care amestecă particulele de apă cu parfumul. Rezultatul este ceața care se răspândește în mediul înconjurător, generând o aromă plăcută și răcoritoare. În plus, dispozitivul funcționează prin micronizare la rece, care previne arderea esențelor.

Avantajele aromatizatorelor pentru casă

Pe lângă faptul că dispersează parfumurile într-un spațiu mai mare, aceste dispozitive contribuie la umidificarea și purificarea aerului:

  • Automatizare: Pot fi lăsate pornite și pot funcționa autonom. Pot fi active peste noapte. Când nivelul apei scade, aparatele se opresc.
  • Silențiozitate: Întrucât nu emit niciun tip de sunet, pot fi folosite mai multe aparate în orice spațiu din locuință.
  • Rol decorativ: Există dimensiuni, forme și culori adaptabile oricărui stil decorativ.
  • Aer curat: Ceața microfină pe care o produc acţionează pentru a împrospăta spaţiul şi difuzează parfumuri. Generează o atmosferă plăcută, perfectă în aromaterapie.
  • Simplitate: Au nevoie doar de apă, parfumul preferat și o sursă de energie electrică pentru a funcționa. În timpul instalării, urmați instrucțiunile producătorului.

Diferențele dintre umidificatoare și aromatizatoare

Importanța de a ne asigura că aerul din interiorul casei este purificat este clară. Un studiu realizat de Institutul Național de Igienă, Epidemiologie și Microbiologie din Havana indică faptul că contaminarea chimică și biologică din locuință este o cauză importantă a alergiilor și a altor afecțiuni.

Deși este adevărat că ambele dispozitive funcționează pentru a îmbunătăți condițiile mediului interior, există diferențe clare între umidificatoare și aromatizatoare. În principiu, funcția principală a primului este de a îmbunătăți nivelul de apă prezent în mediu. Pe de altă parte, cele din urmă sunt responsabile de vaporizarea aromelor, deși unele modele includ și o funcție de umidificare.

Nivelul de umiditate va fi diferit. Aromatizatoarele îndeplinesc și funcții de purificare. Pe de o parte, neutralizează mirosurile neplăcute datorită uleiurilor lor esențiale. Pe de altă parte, reduc prezența ciupercilor și bacteriilor în aer.

Persoană care simte un miros urât în casă

O alternativă completă

Aromatizatoarele pentru casă sunt o opțiune ideală pentru persoanele care nu vor sa neglijeze aspectul decorativ în timpul difuzării aromelor. Datorită designurilor multiple, acestea pot fi combinate cu orice decor, purificând în același timp aerul și reducând prezența microorganismelor infecțioase.

Dacă intenția este de a îmbunătăți condițiile de umiditate din mediu, acest dispozitiv îndeplinește ambele funcții. În acest fel, veți obține beneficiile aromoterapiei, bazate pe difuzia uleiurilor esențiale și a compușilor aromatici, umidificând și purificând în același timp aerul.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Pastene, Edgar, Fernández, Pola, Vargas, Pedro, Rioseco, Mery, Libante, Paulette, Inzunza, Paulina, Castillo, Claudia, Guíñez, Bárbara, Avello, Marcia, Monsalve, Carolina,  Efectos de la Aromaterapia en el Servicio Medicina del Hospital las Higueras, Talcahuano Chile. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas [Internet]. 2006;5(4):84-91. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85650406
  •  Molina Esquivel, Enrique. “Contaminantes biológicos del aire interior de la vivienda: factores contribuyentes, afecciones relacionadas y medidas correctivas.” Revista Cubana de Higiene y Epidemiología [En línea], 53.1 (2015). Disponible en: http://www.revepidemiologia.sld.cu/index.php/hie/article/view/8/8
  • BAREN, Catalina M. van, Di LEO LIRA, Paola M., BANDONI, Arnaldo L., RETTA, Diana,  ¿Son realmente útiles los aceites esenciales?. Boletín Latinoamericano y del Caribe de Plantas Medicinales y Aromáticas [Internet]. 2009;8(5):317-322. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85611977001
  • Rosa, M. C. de la, M. A. Mosso, y C. Ullán. «El aire: hábitat y medio de transmisión de microorganismos». Observatorio Medioambiental, vol. 5, 2002, pp. 375 -02. Disponible en: https://revistas.ucm.es/index.php/OBMD/article/view/OBMD0202110375A

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.