Hammam acasă: beneficii și considerații înainte de a-l instala
 

Hammam acasă: beneficii și considerații înainte de a-l instala

Hammamul acasă reprezintă mai mult decât un lux. Descoperiți câteva sfaturi pentru instalare și beneficiile acestuia!
Hammam acasă: beneficii și considerații înainte de a-l instala
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Un hammam acasă este o investiție care dă roade în favoarea igienei și sănătății, atât fizice, cât și emoționale. Aceste băi nu sunt destinate exclusiv spa-urilor, ci pot fi folosite și acasă pentru relaxare.

Spre deosebire de Orientul Mijlociu, locul în care au apărut aceste băi turcești, hammamurile de astăzi nu sunt destinate numai întâlnirilor sociale, ci sunt preferate și pentru momentele de singurătate, mai ales acasă.

Ce este un hammam și cum se folosește?

Hammam, hamam sau hamán înseamnă baie turcească. Include o saună cu temperaturi care nu depășesc 48 °C datorită sistemului de vaporizare și căldurii umede. Aceste camere oferă avantaje terapeutice; prin urmare, unii oameni decid să-și adapteze băile convenționale la stilul hammam.

Obiectivul este de a profita de sesiunile din cabina cu aburi. Apoi, se trece la faza de relaxare și la dușul rece. Fiind etanșe, hammamurile concentrează umiditatea, iar aerul se condensează pe pereți.

Este recomandat ca înainte de a intra în hammam să consumați apă rece. În hammam puteți sta între 15 și 30 de minute.

Hammam acasă montat în baie

Beneficiile unui hammam acasă

Apa este esențială pentru sănătate și bunăstare. Un articol publicat de Institutul Național de Sănătate Publică din Mexic subliniază faptul că în organism nu există nicio funcție care să poată fi îndeplinită fără apă. Apa reglează temperatura, lubrifiază articulațiile și are efect asupra funcționării creierului.

În interiorul unei băi turcești, datorită căldurii și umidității, puteți să profitați de toate aceste beneficii, plus cele pe care le amintim mai jos.

Ajută circulația sângelui

Băile fierbinți sunt considerate „termoterapeutice”, deoarece cresc atât temperatura, cât și fluxul de sânge prin țesuturi. Au acțiune antiinflamatoare și analgezică, așa cum se explică în analiza „Tehnici de hidroterapie”.

Contribuie la ameliorarea crampelor menstruale

În timpul menstruației, aburul contribuie la ameliorarea disconfortului. Clinica Mayo subliniază că aplicarea căldurii la duș, compresele și pungile termice, printre altele, ameliorează crampele menstruale.

Ajută la eliberarea stresului

Baia în hammam poate ajuta la ameliorarea tensiunii și stresului. Căldura, adăugată la umiditate, favorizează relaxarea mușchilor. În plus, provoacă un efect relaxant care se reflectă în bunăstarea emoțională.

Promovează calitatea somnului

Cercetările privind somnul odihnitor au arătat că oamenii care nu dorm bine par mai puțin sănătoși, mai puțin atractivi și mai obosiți în comparație cu cei care dorm bine.

Băile calde sunt recomandate pentru un somn bun. Potrivit cercetărilor publicate de Sleep Medicine Reviews, încălzirea pasivă a corpului prin duș sau baie caldă înainte de culcare îmbunătățește somnul.

Contribuie la sănătatea pielii

Vaporii din hammam sunt potriviți pentru îmbunătățirea aspectului pielii. În timpul băii, dilatarea porilor stimulează țesuturile și optimizează curățarea pielii. Printre altele, vaporii pregătesc pielea pentru a primi nutrienți care contribuie la hidratare.

Ajută tractul respirator

Vaporii au capacitate expectorantă, ceea ce este util în răceli și tuse. În plus, căldura băilor turcești favorizează decongestionarea nazală, ameliorează disconfortul în gât și este bună pentru plămâni.

Aspecte de luat în considerare înainte de a instala un hammam acasă

Există factori de care trebuie să țineți cont pentru a instala un hammam acasă; cel mai important este spațiul potrivit. Deși mărimea mare nu este esențială, trebuie să aveți suficient spațiu pentru accesorii, cum ar fi un scaun și un suport pentru prosoape.

Solicitați sfatul experților în proiectarea acestor cabine, astfel încât să fie funcționale și plăcute. Profesionistul va indica următoarele aspecte:

  • Înălțime: pentru a nu pierde energie, se sugerează ca înălțimea unei băi turcești să nu depășească 2,30 metri.
  • Aburi: verificați care este generatorul care se adaptează la cerințele cabinei. Există multe mărci și modele.
  • Temperatură: reglați temperatura astfel încât să nu depășească 45 °C.
  • Pereți: trebuie să se îmbine perfect pentru a nu pierde căldura. Materialul potrivit este sticla.
  • Acces la energie electrică și apă: baia turcească necesită electricitate, apă și scurgere. Hammamul are nevoie de echipamente speciale, cum ar fi generatoarele de aburi și panourile de difuzie.
  • Mobilier: se folosește adesea mobilierul din lemn. Acest element transmite senzația de liniște și confort.
Baie cu mult lemn
Pentru a instala un hammam la domiciliu, este recomandat să consultați un profesionist în domeniu.

Accesoriile unui hammam pentru acasă

Contextul este important pentru a obține o relaxare maximă. Puteți adăuga lumini slabe sau LED-uri, deoarece unele studii accentuează efectele relaxante ale luminii, mai ales în caz de stres.

Este benefică și folosirea plantelor parfumate, precum eucalipt sau rozmarin. Dacă preferați, folosiți uleiuri esențiale. Muzica este o altă completare în băile turcești. Creați playlisturi cu melodii liniștitoare. Nu mai rămâne decât să vă bucurați de baie!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.