5 sfaturi pentru relaxarea amigdalei cerebrale
 

5 sfaturi pentru relaxarea amigdalei cerebrale

Ce este amigdala? Chiar avem doar una? Pentru ce este? Vom răspunde la toate aceste întrebări, pentru că amigdala cerebrală este mult mai importantă decât credeți.
5 sfaturi pentru relaxarea amigdalei cerebrale

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Ce este amigdala cerebrală? Este un set de neuroni (cunoscut și sub denumirea de complex amigdaloid) localizat în lobul temporal al creierului. Funcția sa este foarte importantă, motiv pentru care se pune accent pe tehnicile pentru relaxarea amigdalei cerebrale pentru a regla emoțiile.

Deși vorbim doar despre una, de fapt avem două. Mai jos, vom vedea funcțiile complexului amigdaloid și relația acestuia cu emoțiile.

Funcțiile complexului amigdaloid

V-am dat deja câteva indicii despre funcțiile pe care le poate avea amigdala cerebrală. Veți descoperi că, deși despre complexul amigdalian nu se vorbește prea mult, prezența lui este vitală pentru ființa umană.

Este o piesă cheie pentru a supraviețui

Amigdala cerebrală este o piesă cheie pentru supraviețuire. Este ceea ce ne permite să gestionăm frica și să răspundem fugind sau luptând în fața anumitor stimuli.

Studii multiple evidențiază participarea amigdalei ca structură principală în managementul și reacția la frică. Această funcție este realizată împreună cu alte structuri ale creierului, cum ar fi cortexul prefrontal și talamusul.

În cazul în care amigdala este deteriorată, reacția agresivă sau a nu ne teme de nimic ne poate pune viața în pericol.

Influențează învățarea emoțională

O altă funcție a complexului amigdaloid este aceea de a realiza o legătură între percepția lumii și emoție. În acest fel, în fața anumitor stimuli, permite alegerea modalităților de a acționa. Amigdala poate declanșa și o serie de manifestări fizice, precum pielea de găină sau roșeața pielii.

Bărbat căruia îi este frig
Pielea de găină din cauza frigului sau fricii intense este o reacție a amigdalei cerebrale.

Afectează restructurarea amintirilor

Una dintre cele mai curioase funcții ale complexului amigdaloid este restructurarea amintirilor. Acest lucru se datorează faptului că amintirile sunt legate de emoții, ceea ce le ajută să fie mai bine fixate.

Uneori se păstrează emoția (de exemplu, frica de câini), dar se uită ce s-a întâmplat (mușcătura unui câine în copilărie). Această uitare apare din cauza stresului generat de situație.

Reglează comportamentul sexual, agresivitatea și sațietatea

Printre funcțiile amigdalei cerebrale se numără și reglarea comportamentului sexual, la care participă asocierea anumitor stimuli cu plăcerea sau legătura emoțională cu ceilalți.

În ceea ce privește agresivitatea, există adesea o defecțiune care provoacă reacții exagerate la anumite evenimente.

În plus, amigdala influențează senzația de sațietate, așa că este esențială pentru a controla aportul alimentar.

Amigdala cerebrală și emoțiile

Complexul amigdaloid inhibă sau nu cu precizie anumite răspunsuri. Datorită faptului că avem o amigdală (sau două, mai exact) putem gestiona emoțiile într-un mod mai mult sau mai puțin adecvat și putem relaționa cu ceilalți. Oamenii fără amigdală sunt prea încrezători, punându-și propria supraviețuire în pericol.

După cum vă puteți imagina, amigdala are un rol important în apariția anxietății. Dacă ați trecut printr-o experiență traumatizantă, creierul va stoca acea emoție și, în momentul în care vă confruntați cu un stimul similar, se va activa. Dar nu vă faceți griji, puteți să învățați să relaxați amigdala.

Relaxarea amigdalei cerebrale: este posibilă?

Deși pare greu de crezut, este posibil să reglăm funcționarea amigdalei cerebrale. În termeni generali, reglarea acestui grup de neuroni se referă la reglarea emoțiilor.

Cea mai eficientă modalitate de a atinge acest obiectiv este să vă distanțați de gânduri și să le împiedicați să influențeze deciziile pe care le luați zilnic. Gândurile sunt cauza emoțiilor și ceea ce vă afectează este interpretarea pe care o oferiți unei situații date.

Controlând gândurile, este posibil ca emoțiile să fie mai puțin intense și amigdala să se regleze. Cu alte cuvinte, este vorba de a vedea gândurile ca simple percepții și de a nu le lăsa să afecteze modul în care vedeți realitatea.

Sfaturi pentru relaxarea sau reglarea amigdalei cerebrale

Vreți să țineți anxietatea sub control? Vreți să vă gestionați mai bine emoțiile? Ei bine, atunci trebuie să relaxați amigdala cerebrală.

1. Practicați exerciții fizice

Exercițiile fizice eliberează endorfine. Prin urmare, sportul este benefic pentru reglarea emoțiilor și relaxare. Este important să vă antrenați câte puțin în fiecare zi, chiar dacă asta înseamnă doar o jumătate de oră.

2. Meditați

Meditația este un exercițiu excelent pentru a vă relaxa amigdala cerebrală. Alegeți momentul din zi în care vă simțiți cel mai confortabil. Nu trebuie să dureze o oră; câteva minute sunt suficiente pentru a observa diferența.

3. Faceți activități relaxante

Plimbați-vă prin natură, citiți, ascultați muzică, faceți plajă pe balcon ascultând păsările din parc. Sunt multe activități relaxante și cu siguranță aveți ce alege.

4. Practicați mindfulness

Mindfulness poate fi practicat oricând. Încercați-l zilnic, concentrându-vă pe momentul prezent: când spălați vasele, când mergeți, când faceți duș, etc.

Relaxarea amigdalei cerebrale prin yoga

5. Observați-vă gândurile

Dacă acest lucru este dificil la început, încercați să le scrieți pe hârtie și să nu le judecați. De fapt, dacă le analizați, vă puteți da seama că sunt relative.

Relaxarea amigdalei cerebrale pentru o calitate mai bună a vieții

Acum că știți toate acestea, nu ezitați să puneți în practică sfaturile de mai sus pentru relaxarea amigdalei cerebrale dacă suferiți în mod frecvent de anxietate.

Amigdala a fost utilă în trecut pentru supraviețuirea noastră ca specie. Totuși, continuă să fie esențială reglarea emoțiilor, a senzației de sațietate și a agresivității.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Butman, J. U. D. I. T. H. (2001). La cognición social y la corteza cerebral. Revista Neurológica Argentina26(3), 117-122.
  • Salovey, P., & Mayer, J. (1990). Inteligencia emocional. Imaginación, conocimiento y personalidad9(3), 185-211.
  • Sánchez-Navarro, J. P., & Román, F. (2004). Amígdala, corteza prefrontal y especialización hemisférica en la experiencia y expresión emocional. Anales de Psicología/Annals of Psychology20(2), 223-240.
  • VELAsco-SUÂRE, M. A. N. U. E. L. (1980). Neurobiología de la memoria. Neurocirugía116(9).
  • Barbabosa, Rafael & Gomez, Psicologa. (2020). EL MIEDO, LA AMÍGDALA CEREBRAL Y CORTEZA PREFRONTAL.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.