Ce este stresul decizional și cum să-l eviți?
 

Ce este stresul decizional și cum să-l eviți?

Stresul decizional apare atunci când ne supraîncărcăm cu alternative și evităm să ne concentrăm pe ceea ce este necesar. Vă oferim câteva recomandări pentru a vă gestiona mai bine timpul.
Ce este stresul decizional și cum să-l eviți?
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Stresul este un sentiment de angoasă care poate fi cauzat de situații externe sau interne. Pentru a înțelege ce este stresul decizional, trebuie să-i cunoaștem originea. În acest caz, este vorba despre deciziile pe care le luăm în fiecare zi, chiar și cele mai mici .

A face alegeri în mod constant poate fi epuizant, chiar dacă s-ar putea să nu ne dăm seama. A alege hainele pe care le vom purta zilnic sau ceea ce mâncăm, de exemplu, produce stres. Pe de o parte, este important pentru că ne ține în alertă; pe de alta, ne poate paraliza. Trebuie să fim atenți.

Pentru a evita excesul de stres din deciziile de zi cu zi, ideal este să minimizăm numărul de alegeri pe care le facem. Desigur, trebuie să avem grijă să nu minimizăm punctele importante.

Ce este stresul decizional?

Stresul decizional este un tip de angoasă care apare atunci când trebuie să luăm constant decizii diferite despre același lucru. Așa este cazul persoanelor care decid zilnic că vor lua micul dejun. Deși poate părea inofensiv, afectează sănătatea mintală în timp.

Stresul deciziilor de zi cu zi vine ca o consecință a supraanalizei pe care o facem asupra lucrurilor fără importanță . Mâncatul este o nevoie de bază pe care o acoperim în fiecare zi. Totuși, nu este o idee bună să schimbăm întotdeauna opțiunile.

Oboseala decizionala vine in liniște. De obicei, ne dăm seama când deja ne afectează. Inerția cu care decidem lucruri mărunte ne face să petrecem prea mult timp analizând probleme minore . Când ne dăm seama, stresul a apărut deja.

Femeie afectată de stresul decizional

Cum apare stresul decizional?

Oboseala din cauza luării unor decizii fără importanță produce oboseală mintală . Unii oameni cred că este bine să ai multe alternative, ceea ce nu este în întregime adevărat. De fapt, cu cât suntem mai pragmatici, cu atât ar putea fi mai bine.

Stresul produs de excesul de alternative apare atunci când nu suntem capabili să creăm rutine. O biceiurile zilnice sunt un factor de protecție împotriva stresului. Oamenii care improviză în mod constant sunt mai predispuși la oboseală mintală.

Când nu planificăm din timp elementele de bază, ajungem la epuizare mintală . Oboseala nu vine imediat; este un proces silențios.

Ce zone sunt afectate?

Persoanele cu stres decizional sunt afectate în toate domeniile vieții. Este logic să credem că atunci când suntem epuizați, nu putem face față eficient niciunui conflict. Chiar și cele mai mici probleme devin dificil de gestionat.

Zona în care oboseala mintală este cea mai vizibilă este locul de muncă și mediul academic. Ne dam seama ca ne este greu sa facem activități care înainte păreau simple.

Semne de oboseală decizională

Cele mai comune expresii ale epuizării mintale includ simptome fizice și psihologice. L ipsa de concentrare este unul dintre primele semne care apar .

Cu toate acestea, alte consecințe pot fi următoarele:

  • Impulsivitate: Când luarea deciziilor din mers devine obișnuită, oamenii devin grăbiți. Capacitatea de a raționa are de suferit și alegerea celor mai bune alternative devine dificilă.
  • Amânare: Începem să amânăm activitățile importante. Amânarea este un mecanism de apărare, dar este stresantă.

Cum să evitați stresul decizional?

Planificarea strategică personală ajută la reducerea efectelor oboselii decizionale . Este vorba despre a învăța să gestionați timpul eficient. Mai jos, trecem în revistă o listă de sfaturi pentru a vă organiza mai bine rutina și a evita epuizarea.

1. Planificare în avans

Anticiparea este baza oricărei rutine. În mod ideal, trebuie să vă faceți timp pentru a programa activitățile zilnice. Când v-ați hotărât ce să consumați la micul dejun, nu trebuie să vă mai gândiți în fiecare dimineață la asta.

2. Stabilirea de priorități

Identificarea aspectelor importante ale vieții vă ajută să vă concentrați asupra lo r. Există decizii mai complexe decât altele, dar nu toate deciziile dificile sunt urgente. Dacă putem evita să luăm decizii dificile care nu ne aduc nimic pozitiv, avem resurse mintale mai bune pentru a face față lucrurilor vitale.

Tânără afectată de stresul decizional

3. Planificare la orele dimineții

În primele ore ale zilei, creierul este odihnit și este mai ușor să planificăm sau să facem ajustări la rutină. Atât timp cât am dormit bine, nu vom avea nicio problemă.

Ce decizii sunt importante?

Secretul pentru a evita stresul decizional este menținerea la minim a deciziilor fără consecințe. Acesta este un proces intim. Este vorba despre a face un exercițiu de introspecție .

Nu toți avem aceleași obiective în viață. Prin urmare, deciziile importante pentru unii oameni pot fi nesemnificative pentru alții. Înainte de a face orice planificare este esenţial să stabilim obiective specifice .

Știind clar ce dorim să obținem, este mai ușor să renunțăm la aspectele inutile. Greșelile nu pot fi evitate complet, dar putem renunța la unele obiceiuri negative.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Regueiro, R., & León, O. G. (2003). Estrés en decisiones cotidianas. Psicothema15(4), 533-538.
  • Valdés, M., & De Flores, T. (1985). Psicobiología del estrés. Barcelona: Martínez Roca2.
  • Orlandini, A. (2012). El estrés: qué es y cómo evitarlo. Fondo de cultura económica.
  • Klingsieck, K. B. (2013). Procrastination. European Psychologist.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.