Ce sunt neuronii oglindă?
 

Ce sunt neuronii oglindă?

Neuronii oglindă reprezintă o descoperire științifică uimitoare. Cum funcționează?
Ce sunt neuronii oglindă?

Ultima actualizare: 01 martie, 2022

Descoperirea neuronilor oglindă și a funcției lor a fost o revelație în ceea ce privește înțelegerea învățării, a imitației și a rolului emoțiilor. Neuronii oglindă explică modul în care învățăm anumite acțiuni urmărind pe cineva.

Așa se activează anumite zone ale creierului, de parcă noi am fi cei care am efectuat acest act. În acest fel, înțelegem importanța de a fi un exemplu atunci când jucăm un rol de educator, fie ca profesori, fie ca părinți.

Ce sunt neuronii oglindă?

Descoperirea neuronilor oglindă se datorează lui G. Rizzolatti și echipei sale de cercetători de la Universitatea din Parma. Experimentul a fost realizat cu maimuțe, care au fost urmărite prin microelectrozi. Scopul a fost înregistrarea activității neuronilor atunci când au fost învățate să ridice un obiect.

Astfel, atunci când animalele au luat acest obiect, au fost activate anumite zone ale creierului legate de mișcare. Cu toate acestea, neuronii au fost activați și prin simpla observare a ceea ce fac celelalte maimuțe. Fără mișcare, doar observând.

Această descoperire a implicat înțelegerea activității neuronilor oglindă. Contribuția în neurofiziologie este echivalată cu ceea ce reprezintă descoperirea ADN-ului în biologie.

Acești neuroni sunt localizați în lobul parietal inferior și în motorul primar și premotorul dorsal al cortexului. Deci, de ce sunt o revoluție? Pentru că funcționarea lor ne permite să înțelegem ce este o acțiune și de ce are loc, concentrându-ne pe înțelegerea motivațiilor și emoțiilor.

Neuroni care comunică între ei

Ce caracteristici au neuronii oglindă?

Noutatea descoperirea neuronilor oglindă a fost aceea că simpla observare declanșează activarea acestora, ca și cum mișcarea urmărită ar fi deja efectuată. Mai exact, observația creează condiții pentru un alt tip de învățare.

Ceea ce cercetătorii au subliniat este faptul că există ceva dincolo de a vedea mișcarea. Este vorba despre mentalizarea sa, activarea rețelelor neuronale de percepție, interpretarea și anticiparea a ceea ce vor face alții.

Într-un mod sintetic, neuronii oglindă ne permit să explicăm triada acțiune-execuție-intenție. Vedem pe cineva efectuând o acțiune și putem să o imităm. Dar, în același timp, știm și ce poate simți pentru că avem o interpretare a acțiunii menționate.

Neuronii oglindă, printre alți factori implicați, explică de ce suntem entuziasmați când ne uităm la un film și când cineva ne povestește o anumită experiență.

Funcțiile neuronilor oglindă

Iată care sunt funcțiile neuronilor oglindă:

  • Creează legătura cu ceilalți, mai ales la nivel emoțional. Aceste tipuri de neuroni facilitează empatia, care este acea calitate care ne permite să înțelegem ce simt ceilalți oameni. În acest fel, având modelul mintal al anumitor evenimente, putem anticipa ceea ce simte persoana respectivă.
  • În raport cu punctul anterior, acest tip de neuroni este implicat și în posibilitatea de a relaționa mai bine cu ceilalți, de a ne conecta, de a stabili interacțiuni.
  • Ne permit să repetăm și să imităm acțiuni. Prin urmare, sunt esențiali în învățare. De multe ori, suntem capabili să învățăm ceva nou doar văzând acțiunea în sine.

Procesul de percepție și acțiune, așa cum subliniază Ceberio și Rodriguez (2019), se află la baza interacțiunilor umane. Acești neuroni și activitatea lor capătă o importanță fundamentală.

Neuronii oglindă la copii

Învățarea înseamnă mai mult decât cunoaștere

După descoperirea neuronilor oglindă, un lucru a devenit clar: cunoașterea nu este doar rațională, așa cum s-a susținut multă vreme. Putem profita de inteligența emoțională pentru a ne îmbunătăți cunoștințele, evidențiind felul în care ne simțim în timpul proceselor de predare și învățare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • García García, Emilio y González Marqués, Javier y Maestú Unturbe, Fernando (2011) Neuronas Espejo y Teoría de la Mente en la explicación de la empatía. Ansiedad y Estrés, 17 (2-3). pp. 265-279. ISSN 1134-7937
  • Naranjo, M. G. M. (2018). Escucha activa y empática. Editorial Elearning, SL.
  • La Touche, Roy. “Biografía del Prof. Dr. Giacomo Rizzolatti.” NeuroRehabNews Octubre (2016).
  • Ceberio Y Rodriguez (2019). Las Neuronas Espejo: Una Génesis Biológica De La Complementariedad Relacional. Papeles del Psicólogo / Psychologist Papers, 2019 Vol. 40(3), pp. 226-232 https://doi.org/10.23923/pap.psicol2019.2900

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.