Memoria semantică: ce este și cum să o îmbunătățim
 

Memoria semantică: ce este și cum să o îmbunătățim

Memoria semantică este cea care ne ajută să înțelegem lumea. Aflați mai multe despre cum funcționează și cum să o consolidați!
Memoria semantică: ce este și cum să o îmbunătățim
Andrés Carrillo

Scris și verificat de psihologul Andrés Carrillo.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Memoria este o construcție psihologică unică. Spunem că avem o „memorie bună” atunci când ne amintim lucrurile cu ușurință. Cu toate acestea, există mai multe tipuri de memorie și fiecare are o anumită funcție. Ce este memoria semantică?

Memoria semantică ne permite să înțelegem lumea din jurul nostru. Mai mult, împreună cu memoria episodică formează așa-numita „memorie declarativă”. Pentru a afla mai multe despre aceasta, vă invităm să citiți mai departe!

Ce este memoria semantică?

Memoria semantică este cea care dă sens mediului. Este practic o piramidă de concepte care sunt la dispoziția noastră. De exemplu, atunci când răspundem la o întrebare, o facem folosind conceptele pe care le avem deja.

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, dobândesc noi cunoștințe. Aceste informații alcătuiesc piramida conceptelor semantice. Această memorie este responsabilă de amintirea denumirilor obiectelor pe care le folosim frecvent .

Cu toate acestea, nu este responsabilă de stocarea cunoștințelor profunde cu privire la concepte. Mai degrabă, ajută la identificarea și diferențierea unor lucruri de altele . Este răspunsurilor la examen; de multe ori, știm răspunsurile corecte, dar nu știm de ce sunt corecte.

Deoarece este o memorie dedicată conceptelor, nu are o ordine structurată. Aceasta înseamnă că amintirile apar prin asocieri. Acest lucru o diferențiază de memoria episodică, ce funcționează urmând firul narativ al vieții.

Bărbat care folosește memoria semantică
Împreună cu memoria episodică, memoria semantică formează așa-numita «memorie declarativă».

Caracteristicile memoriei semantice

Ceea ce caracterizează memoria semantică este ambiguitatea . Conceptele stocate se pot referi la mai multe aspecte ale vieții. Esența sau semnificația pe care o acordăm unui lucru poate trece dincolo de înțelegerea noastră.

O altă calitate este asociativitatea. Atunci când găsim relații cu concepte pe care le cunoaștem deja, stabilim o asociere. Un exemplu ar fi condusul unei ale mini decât cea proprie; folosim memoria semantică pentru a stabili relații între mașini.

E xperiența joacă un rol important . Când oamenii învață să desfășoare o activitate, dobândesc concepte semantice. Mai târziu, această învățare poate fi extrapolată la alte circumstanțe.

Sfaturi pentru a îmbunătăți memoria semantică

Acum vom vedea o listă cu câteva recomandări pentru a spori memoria semantică. Pentru a obține rezultate bune, trebuie să le puneți în practică în mod constant.

1. Clasificați conceptele

Deoarece este un tip de memorie piramidală, putem îmbunătăți clasificarea informațiilor. Cu alte cuvinte, vom atribui categorii diferite conceptelor pe care le învățăm. Prin implementarea acestei metode, va fi mai ușor să evocăm conceptele atunci când vom avea nevoie de ele.

2. Denumiți categoriile

Odată ce am clasificat conceptele pe care vrem să ni le amintim, este important să stabilim în ce categorie se încadrează. Cu alte cuvinte, este vorba despre specificarea categoriilor. În acest fel, vom reduce spectrul fiecărui concept. De exemplu, categoria condusului auto cuprinde mașini automate și manuale.

3. Faceți o listă de concepte

O modalitate de a facilita categorisirea este să enumerăm conceptele pe care le încorporăm. Scrisul ajută la ordonarea piramidei informaționale. Listele sunt utile pentru stabilirea modalităților de aplicare a cunoștințelor.

4. Jucați șah

Șahul este un sport considerat și o știință . Învățarea și practicarea acestuia ajută la stimularea tuturor proceselor cognitive. Pentru a juca, trebuie să învățați câteva concepte într-un mod structurat. Apoi, trebuie să le dezvoltați creativ în timpul jocurilor. Prin urmare, pentru a îmbunătăți înțelegerea jocului, conceptele trebuie studiate separat.

5. Învățați o limbă nouă

Limbajul este un proces care implică stăpânirea diferitelor concepte în mod structurat. Când învățăm semnificațiile și regulile unui nou limbaj, memoria semantică este stimulată.

Tulburări de memorie semantică

Afaziile sunt alterări care afectează memoria semantică. Există trei tipuri de afazii semantice. Există afazia semantică a lui Wernicke, afazia senzorială transcorticală și afazia dinamică Luria.

Aceste tulburări interferează cu sistemul semantic, provocând distorsiuni în faza de producție a cuvântului. Adică, pacienții nu sunt capabili să exprime conceptele pe care le cunosc prin limbaj.

Boala Alzheimer produce probleme la nivelul amintirilor semantice. Un pacient cu tulburări cognitive cronice nu poate face corect asocieri semantice.

Memoria semantică la bătrâni

Cum se previne deteriorarea memoriei?

Pentru a preveni deteriorarea memoriei semantice, este important să aveți obiceiuri corecte de viață . De exemplu, este benefic să-i  oferim creierului o odihnă bună noaptea. Rutinele sănătoase sunt factori de protecție împotriva bolilor cognitive.

Alte obiceiuri sănătoase pe care le putem adopta pentru a avea grijă de aceste procese sunt dieta echilibrată, exercițiile fizice și viața departe de stres.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Martínez, María Macarena, and I Jaichenco, Virginia. “Evaluación de La Memoria Semántica.” Revista de Psicología 8.16 (2012): 7–23. Print.
  • Peraita Adrados, Herminia, and Miguel Galeote Moreno. “Memoria Semántica y Fluidez Verbal En Demencias.” Revista española de neuropsicología 1.2 (1999): 3–18. Print.
  • Martínez Cuitiño, Macarena. “Teorías de Organización y Procesamiento de La Memoria Semántica.” Perspectivas en Psicología 12.2 (2015): 67–76. Print.
  • Lillo-Crespo M, Forner-Ruiz M, Riquelme-Galindo J, Ruiz-Fernández D, García-Sanjuan S. Chess Practice as a Protective Factor in Dementia. Int J Environ Res Public Health. 2019;16(12):2116. Published 2019 Jun 14. doi:10.3390/ijerph16122116
  • Vivas, Jorge. “Modelos de Memoria Semántica.” Evaluación de Redes Semánticas. Instrumentos y Aplicaciones January 2010 (2010): 20. Evaluación de Redes Semánticas. Instrumentos y Aplicaciones. Web.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.