Sfaturi pentru protejarea părului în sauna uscată
 

Sfaturi pentru protejarea părului în sauna uscată

Aburul excesiv deteriorează părul, până la deshidratare și rupere. Cum trebuie să vă protejați părul în sauna uscată?
Sfaturi pentru protejarea părului în sauna uscată

Ultima actualizare: 19 iulie, 2022

Menținerea unei podoabe capilare sănătoase nu este mereu simplă. Există momente și locuri specifice în care părul are nevoie de protecție suplimentară. De exemplu, în timpul uscării sau al întinderii. De asemenea, protejarea părului în sauna uscată împiedică despicarea firelor și pierderea nutrienților.

Aceste băi de aburi folosesc temperaturi ce pot afecta foliculii de păr până la despicarea și uscarea vârfurilor. Totuși, sesiunile de saună oferă multiple avantaje:

Luați anumite măsuri de precauție pentru ca vizitele la saună să nu vă deterioreze părul. Vă explicăm ce trebuie să faceți!

Tipuri de saună

În funcție de tipul de saună și de păr, consecințele sunt evidente într-o măsură mai mare sau mai mică. În prezent, există centre de înfrumusețare și cluburi de wellness care oferă băi de aburi de următoarele tipuri:

  • Sauna umedă: este populara baie turcească ce amestecă căldura umedă și căldura uscată. Printre avantajele utilizării sale se numără relaxarea mușchilor. Funcționează la temperaturi de 70°C și o umiditate de cel puțin 90%.
  • Saună cu infraroșu: căldura pe care o emană este produsă de razele infraroșii. Uneori este o completare a terapiilor pentru fracturi și dureri reumatice.
  • Saună cu gheată: încăperea este construită din gheață, păstrând temperatura scăzută constant.
  • Saună uscată: se numește și saună finlandeză. O vom prezenta mai jos.
Saună uscată
Există diferite tipuri de saună. În funcție de disponibilitate și de beneficiile urmărite, se poate alege un anumit tip.

Ce este o saună uscată?

Saunele finlandeze asigură umiditate și căldură prin intermediul unei lumini sau al unui radiator electric ce încălzește pietrele vulcanice. Spre deosebire de baia turcească, nu produc mult abur.

Datorită rezistențelor electrice, temperaturile oscilează între 80 °C și 90 °C, în timp ce umiditatea este sub 20%. Aceste valori variază în funcție de înălțimea băncilor, deoarece unele saune au scaune superioare și inferioare.

O altă particularitate a saunelor uscate este faptul că umiditatea crește doar prin adăugarea de apă pe pietre. Căldura umedă este cea care provoacă anumite efecte asupra părului, cum ar fi încrețirea sau ruperea.

Sfaturi pentru protejarea părului în sauna uscată

Sauna uscată are beneficiile sale. Un studiu medical revizuit de Asociația Americană a Persoanelor Pensionare (AARP) indică faptul că vizitele frecvente la saună pot reduce pericolul hipertensiunii arteriale. Cu toate acestea, persoanele cu afecțiuni precum insuficiența cardiacă și alte boli cronice nu ar trebui să intre în saună.

Saună ajută la curățarea și reînnoirea pielii, la redobândirea elasticității musculare și la relaxare. Neprotejarea părului într-o saună uscată are consecințe care depășesc aspectul estetic.

Folosiți ulei înainte de a intra în saună

Ca scut împotriva posibilei deshidratări, utilizați uleiuri sau seruri pentru păr. Și puțin balsam lubrifiază și înmoaie fibrele, susține un articol publicat de Farmacia Profesional.

Umeziți ușor părul și masați-l cu câteva picături de ser. Folosiți o perie pentru a-l descurca și distribuiți produsul uniform.

Acoperiți părul

Înfășurați părul într-un prosop, de preferință umezit cu apă caldă. Puteți folosi o căciulă. Pe măsură ce aburul încălzește corpul, produsul aplicat anterior îl va proteja. Chiar dacă nu folosiți uleiuri de păr, acoperiți-l cu un material textil pentru a-l proteja de căldura uscată.

Clătiți-l

Când părăsiți sauna uscată, așteptați cel puțin o jumătate de oră înainte de a vă clăti părul. Folosiți un șampon neutru și apă rece.

Academia Spaniolă de Dermatologie și Venerologie subliniază faptul că produsele neutre sunt potrivite pentru a menține sănătatea scalpului. Deoarece v-ați hidratat părul cu un ulei, nu mai aveți nevoie de balsam în timpul spălării.

Evitați uscătorul și placa

În zilele de după saună, stați departe de uscătoare și plăci, astfel încât părul să nu fie supus la și mai multă căldură. Dacă nu aveți de ales, nu uitați de protectorul termic. Dacă aveți părul rebel, încercați creme de coafat, seruri cu silicon sau balsamuri tip spray.

Femeie care se usucă folosind feonul

Nu depășiți timpul recomandat

Timpul recomandat în cazul saunei uscate variază între 15 și 20 de minute. Depășirea limitei provoacă deshidratare și dăunează și mai mult aspectului părului.

Cum nu vă protejează impactul părului într-o saună uscată?

După cum explică un articol din revista Ofarm, datorită funcționalității, fiziologiei și locației sale, părul este susceptibil la agresiunile mediului. Saunele sunt locuri în care expunerea la deteriorare este constantă.

După ce vizitați aceste zone de relaxare, concentrați-vă pe protecția suplimentară pentru a atenua problemele capilare cauzate de temperaturile ridicate. Mergeți la saună, dar luați măsuri de precauție!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.