Care este diferența dintre loialitate și fidelitate?
Ce prețuim cel mai mult la alții? Faptul că sunt loiali sau faptul că sunt fideli? Cunoașterea diferenței dintre loialitate și fidelitate este importantă, astfel încât să putem construi relații mai sănătoase și mai clare. Acești termeni nu sunt identici.
Ceea ce vrem să lămurim este că nici loialitatea, nici fidelitatea nu este mai presus. Sunt valori diferite pe care fiecare persoană le poate avea și care nu trebuie etichetate drept bune sau rele. Prin urmare, vom analiza fiecare concept separat.
Ce este loialitatea?
Pentru a defini clar ce este loialitatea, o putem explica astfel: este sprijinul pe care o persoană îl acordă alteia în situații dificile, menținând acordurile care au fost încheiate. O persoană loială nu vorbește niciodată pe la spatele alteia, nu o înșală și nu o trădează.
Câinii sunt animale de companie considerate a fi loiale. Motivul este faptul că sunt mereu acolo. Chiar dacă apare o altă persoană care oferă mai multă afecțiune, la cine se întorc? La adevărata lor familie.
Nu este necesar să apelăm la extreme pentru a vorbi despre loialitate, dar poate fi un bun exemplu pentru a ști la ce ne referim. Oamenilor le este mai dificil să fie loiali pentru că „eu” este mai presus decât „celălalt”. A fi egoist este opusul loialității.
Descoperiți: 4 semne că partenerul este infidel emoțional
Caracteristicile unei persoane loiale
- Tendința de a păstra legăturile de afiliere (prietenie, familii, organizații, profesii, țări și religii)
- Sentimente puternice de angajament față de obiectul loialității, chiar și atunci când este nefavorabil sau costisitor
- Încărcătură emoțională (mulți consideră loialitatea mai mult un sentiment decât un lucru practic)
- Fermitate și sprijin acordat celorlalți
- Consecvență în comportament
După cum subliniază Stanford Encyclopedia of Philosophy, loialitatea nu este undirecțională. Dimpotrivă, se manifestă într-un context de reciprocitate. Cel care oferă loialitate cuiva sau primește loialitate la schimb. Dincolo de a fi un fenomen individual, loialitatea este un fenomen social.
Ce este fidelitatea?
Fidelitatea diferă de loialitate prin faptul că este un angajament moral. Este vorba despre o opțiune, pentru că implică acceptarea unui angajament care se dobândește cu conștiință și adevăr.
În cazul loialității, nu există niciun angajament moral, ci mai degrabă dorința de a fi acolo chiar și atunci când cealaltă persoană nu merită acest lucru. O persoană poate fi loială, dar nu și fidelă.
Relațiile de cuplu sunt un exemplu în acest sens. Se presupune că există exclusivitate sexuală, dar nu toți oamenii fac asta. Prin urmare, poate exista o falsă fidelitate.
Caracteristicile unei persoane fidele
- Simț puternic al datoriei față de o persoană sau lucru
- Sprijin onest și de durată în relațiile interpersonale (în special față de parteneri)
- Angajament puternic față de instituții (în special față de instituția familiei)
- Prioritizarea angajamentului față de o persoană în detrimentul oricărui alt lucru (timp, circumstanțe și altele)
- Tendința de a respecta toate promisiunile făcute
Loialitatea este adesea înțeleasă luând ca punct de plecare infidelitatea. După cum am văzut, loialitatea înseamnă mult mai mult decât a nu fi infidel. Este un concept care nu se aplică doar în relații.
Care sunt diferențele dintre loialitate și fidelitate?
Deși am tratat loialitatea și fidelitatea separat, pot apărea câteva îndoieli cu privire la aceste două concepte. Din acest motiv, le vom clarifica vorbind despre diferențele dintre ele.
1. Fidelitatea implică promisiuni, acorduri de loialitate
Fidelitatea se bazează pe promisiuni care pot fi respectate sau nu. Oamenii se răzgândesc, iar felul lor de a vedea viața poate fi diferit după 10 ani.
Prin urmare, nu este ceva la fel de solid precum loialitatea, care se bazează pe acorduri. Acestea trebuie să fie cu sine și cu ceilalți. Promisiunile sunt vorbe în vânt, dar acordurile nu.
2. Loialitatea este consimțământ, fidelitate este supunere
Acest lucru trebuie reținut atunci când vorbim despre loialitate și fidelitate. Nimeni nu obligă pe nimeni să fie loial. De fapt, mulți oameni sunt loiali propriilor principii, care le permit să ierte acte dureroase sau să rămână acolo când cineva i-a rănit.
Fidelitatea înseamnă a te supune unei promisiuni pentru a-i face pe plac celuilalt.
3. Fidelitatea se bazează pe încredere, loialitatea pe respect
Aceasta este o altă diferență cheie între loialitate și fidelitate. În timp ce fidelitatea se bazează pe încredere, loialitatea se concentrează mai mult pe sprijin, respect și comunicare. Aceasta este baza oricărei relații. Este o modalitate de a construi relații sănătoase.
Descoperiți: 7 motive pentru care o femeie devine infidelă
4. Loialitatea se bazează pe o cauză, fidelitate pe o persoană
Când vorbim despre fidelitate, ne vine imediat în minte un cuplu. Unui prieten îi suntem loiali, nu fideli.
Loialitatea se bazează pe o cauză. De exemplu, ne certam cu un prieten, dar fiind loiali nu dezvăluim secretele pe care ni le-a încredințat, oricât de suparăți am fi.
Cunoașterea de sine: loialitate și fidelitate
Este clar că există diferențe între loialitate și fidelitate. Cu ce concept vă identificați? Sunteți loiali sau fideli? Știind acest lucru, puteți reflecta asupra relațiilor voastre. Poate fi foarte interesant să vă cunoașteți mai bine.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Blandón-Hincapié, A. I., & López-Serna, L. M. (2016). Comprensiones sobre pareja en la actualidad: jóvenes en busca de estabilidad. Revista Latinoamericana de Ciencias Sociales, Niñez y Juventud, 14(1), 505-517.
- Cid, F. M. (2011). Los cuatro componentes de la relación de pareja. Revista electrónica de psicología Iztacala, 14(1), 321-332.
- Ruiz, C. S. (2011). Fidelidad y compromiso en la relación de pareja: El trinomio fidelidad, compromiso y monogamia. Norte de salud mental, 9(40), 57-71.