Prietenia dintre bărbați și dintre femei: care sunt diferențele?
 

Prietenia dintre bărbați și dintre femei: care sunt diferențele?

Prietenia dintre bărbați și dintre femei nu este aceeași. Poate este ceva cultural? Poate are de-a face cu personalitatea? Vom vedea ce ne spun profesioniștii!
Prietenia dintre bărbați și dintre femei: care sunt diferențele?
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De ce când întrebi un bărbat care sunt motivele pentru care unul dintre prietenii lui s-a despărțit de parteneră, el nu îți poate spune mai mult decât „Nu știu, doar a spus că s-au despărțit” ? În schimb, o femeie știe fiecare detaliu după o conversație lungă. Acesta este un exemplu care arată că prietenia dintre bărbați și dintre femei diferă.

Poate că există factori culturali care influențează încă de la o vârstă fragedă modul de a stabili prietenii, fie că suntem bărbați sau femei. Poate că sunt trăsături de personalitate sau chiar alte motive care pot fi explicate de psihologie. Întrucât diferențele sunt evidente, astăzi vom aborda acest subiect în profunzime.

Prietenia dintre bărbați și dintre femei: care sunt diferențele?

Prietenia dintre bărbați este mai practică

Această definiție a fost aplicată de psihologul și autorul Ronald E. Riggio. Prietenia dintre bărbați pare să se concentreze pe a te bucura de o activitate împreună, a face un proiect sau a lua o masă la comun, dar fără a intra prea adânc în detalii. Astfel, dacă explici că te-ai despărțit de partenerul tău, nimeni nu te va întreba ce s-a întâmplat.

Este un mod de a aborda prieteniile pe care femeile nu-l pot înțelege pe deplin. Femeile vor detalii, însă acest lucru nu se întâmplă și în rândul bărbaților. Prietenia bărbaților se concentrează pe împărtășirea experiențelor, fiind mai de suprafață.

Bărbați prieteni
Prietenia practică sau instrumentală dintre bărbați nu implică detalii personale.

Prietenia dintre femei influențează sănătatea

Prietenia dintre femei este atât de importantă și legăturile care se creează sunt atât de profunde, încât pot avea impact asupra sănătății. Acest lucru nu este declarat de noi, ci de studiul Stronger Social Support Shown to Improve Early Breast Cancer Outcomes. Au fost luate drept referință femeile diagnosticate cu cancer într-un stadiu incipient.

Aparent, a existat o rată a mortalității cu 38% mai mică la femeile cu prietenii satisfăcătoare. Situația era diferită la femeile care nu aveau prieteni.

Deși ar trebui făcute mai multe studii în acest sens, studiul de față pune în lumină importanța prieteniilor dintre femei.

Bărbații neglijează mai mult prieteniile

O altă informație oferită de Ronald E. Riggio este faptul că bărbații neglijează mai mult relațiile de prietenie. Ei pot petrece luni întregi fără să-și contacteze prietenii și fără să vorbească cu ei. Totuși, se pot reîntâlni de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat, fără ca prietenia să se fi diminuat. Poate că acest lucru se întâmplă din cauza caracterului practic.

În prietenia dintre femei, acest lucru este foarte diferit. Când contactul nu este suficient de des, prietenia va dispărea. Femeile acordă o mare importanță acestui tip de relație. După cum am văzut mai sus, poate afecta sănătatea.

Mai multe informații utile: Cum să termini o prietenie toxică

Femei prietene
Contactul frecvent este tipic pentru prieteniile dintre femei, care necesită întâlniri dese.

Femeile vorbesc mai mult despre emoțiile și relațiile lor

Unele sondaje realizate cu câțiva ani în urmă au scos la iveală un alt aspect. Femeile vorbesc cu prietenele lor despre familie, obiective sau probleme personale. Convorbirile telefonice sunt, de asemenea, mai numeroase. Prietenia dintre femei este o sursă de alinare, puncte de vedere și sfaturi.

Deși există întotdeauna excepții și acesta este un lucru pe care nu-l putem pierde din vedere, este adevărat că prietenia dintre bărbați și dintre femei diferă. Trebuie doar să aruncăm o privire în jurul nostru și la propriile noastre relații. Cât de diferiți sunt cei de sex opus?

Acest lucru nu este nici bun, nici rău; doar diferit.

Prietenia contează întotdeauna

Ceea ce este clar este că relațiile de prietenie sunt importante și necesare în viața tuturor. Pe măsură ce îmbătrânim, s-ar putea să pierdem prieteni sau să ne facem alții noi. Este normal, pentru că toți ne schimbăm. Până la urmă, ajungem să pariem pe relații de calitate și nu pe cantitate.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • DE NOVIAZGO, E. U. (2021). FACTORES ASOCIADOS A LA SATISFACCIÓN EN LAS RELACIONES. Revista de Estudios Clínicos e lnvestigación Psicológica11(21).
  • Rodríguez-Madrid, M. N., Río-Lozano, D., Fernández-Peña, R., Elizalde-Sagardia, B., & del Mar García-Calvente, M. (2022). Redes personales de apoyo y cuidado informal: ¿diferencias por sexo y territorio? (estudio CUIDAR-SE II). Gaceta Sanitaria35, 515-524.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.