4 semne că partenerul este infidel emoțional
 

4 semne că partenerul este infidel emoțional

La ce ne gândim când auzim de infidelitate emoțională? Acest tip de infidelitate nu are nicio legătură cu contactul intim.
4 semne că partenerul este infidel emoțional
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

De cele mai multe ori, când te gândești la infidelitate, te gândești la sex cu o altă persoană pe la spatele partenerului tău. Cu toate acestea, problema nu se limitează doar la sex. Știai că partenerul este infidel și din punct de vedere emoțional?

Infidelitatea emoțională este un concept care poate fi greu de înțeles, deoarece este subiectiv. În acest sens, așteptările pe care le avem cu privire la modul în care ar trebui să se comporte o persoană influențează în mare măsură percepția.

Acest tip de infidelitate nu este mai puțin important decât altele. Cu alte cuvinte, infidelitatea emoțională poate fi o problemă serioasă într-o relație. Infidelul emoțional este convins de contrariu, făcând apel la lipsa contactului intim altă persoană.

De ce este atât de gravă faptul că partenerul este infidel emoțional?

Lumea emoțională este extrem de importantă pentru ființe umane. Include experiențele, emoțiile, sentimentele, senzațiile și ideile pe care le avem în fiecare moment, modul în care trăim lucrurile și modul în care decidem să le facem față.

Când un partener nu ne împărtășește emoțiile, poate exista o carență. Poate fi o barieră de comunicare sau altceva. Ar putea fi o lipsă de încredere sau o lipsă de chimie.

În timp, dacă infidelitatea emoțională nu este abordată, pot fi afectate și alte aspecte ale relației. Riscul este ca persoana înșelată să nu mai aibă încredere și să-i fie afectată stima de sine. De aceea, este important să evaluăm legătura pe care o avem cu partenerul nostru și să îmbunătățim tot ceea ce este necesar.

Semnele că partenerul tău este infidel emoțional

Unele dintre posibilele semne care ne pot avertiza asupra unei probleme de infidelitate emoțională sunt:

1. Lipsa comunicării adecvate

Cuplu care are probleme de infidelitate

Primul semn este reprezentat de schimbarea modului în care tu și partenerul comunicați. Dacă înainte comunicarea dintre voi era plăcută și constantă, iar acum rareori vorbiți sau doar vă certați, trebuie să descoperi sursa problemei. Fii atent la tot ce se întâmplă. Majoritatea persoanelor au impresia că infidelitatea presupune încetarea comunicării. Acest lucru nu este însă adevărat.

Dacă partenerul este infidel emoțional, problemele de comunicare vor apărea treptat. Partenerul înșelat va realiza că există o neregulă abia când situația a evoluat suficient de mult încât să devină evidentă. Pune-ți următoarele întrebări: Petreceți mai puțin timp împreună? Partenerul nu-ți mai vorbește despre toate lucrurile importante pe care înainte ți le împărtășea?

O soluție posibilă este să încercați să vorbiți despre lucruri intime. Uneori, lipsa de comunicare începe la noi și realizăm acest lucru abia atunci când vrem să vorbim, dar nu primim răspuns. Există posibilitatea ca partenerul să-ți acorde timp și spațiu deoarece nu vrea să agraveze problema sau să te streseze.

2. Viața sexuală s-a îmbunătățit drastic sau este inexistentă

Două lucruri se pot întâmpla atunci când partenerul este infidel emoțional:

  • Partenerul încearcă să mențină relația cu tine, dar apar unele schimbări ciudate.
  • Partenerul nu mai vede un viitor în relația voastră. Dacă acesta este cazul, este posibil ca partenerul tău să fi trecut deja de la relația emoțională la cea fizică. Din acest motiv, nu mai vrea să fie alături de tine și evită orice contact sexual.

Înainte de a intra în defensivă, vorbește cu partenerul tău. Evită să-ți acuzi partenerul fără a avea dovezi. Există probleme fizice sau emoționale care pot scădea dorința sexuală și pot duce la o ceartă fără sens.

Dacă partenerul tău este infidel din punct de vedere emoțional, vei observa mai multe simptome, nu doar scăderea sau creșterea dorinței sexuale.

3. Și-a schimbat atitudinea față de tine

Partenerul este infidel

Atitudinile partenerului față de tine sunt diferite. Când o persoană are o nouă relație, inconștient se va distanța. În cele mai bune cazuri, pur și simplu nu va mai comunica.

În cazurile grave, va petrece ore în șir certându-se cu tine la cea mai mică greșeală. Prin urmare, înainte de a crede că este o problemă minoră, evaluează dacă aceste schimbări apar și în cazul relației cu alte persoane sau doar în cazul relației de cuplu. Oricare ar fi cazul, este important să vorbești calm cu partenerul tău.

4. Ai pierdut accesul la conturile sale de pe rețelele de socializare sau are nevoie de mai mult spațiu

Femeie care are dubii cu privire la relația de cuplu

Un cuplu normal împarte totul. Partenerii infideli din punct de vedere emoțional limitează adesea conversația și se limitează la subiecte comune. Deși este normal ca fiecare să aibă și activități separat și să decidă să nu împărtășească unele lucruri, ceea ce nu este normal este existența secretelor.

Crezi că partenerul tău este infidel emoțional?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Buss, David. (2018). Sexual and Emotional Infidelity: Evolved Gender Differences in Jealousy Prove Robust and Replicable. Perspectives on Psychological Science. 13. 155-160. 10.1177/1745691617698225.
  • Shackelford, Todd & J. LeBlanc, Gregory & Drass, Elizabeth. (2000). Emotional Reaction to Infidelity. Cognition & Emotion – Cognition Emotion. 14. 643-659. 10.1080/02699930050117657.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.