Infidelitatea virtuală: ce este și cum să o depășiți cu succs
 

Infidelitatea virtuală: ce este și cum să o depășiți

Ce se întâmplă dacă aflați că partenerul are conversații cu o altă persoană pe internet de luni de zile? Aceasta poate fi considerată infidelitate virtuală.
Infidelitatea virtuală: ce este și cum să o depășiți
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cu toții avem un telefon mobil cu care putem accesa internetul și naviga pe diferite rețele de socializare. Dar multe cupluri cred că în intimitate totul este justificat. Așa apare infidelitatea virtuală.

Există multe aplicații care sunt deja promovate ca locuri pentru aventuri cibernetice. Aceasta înseamnă că există cupluri care folosesc acest tip de platformă pentru a întâlni alte persoane și a cocheta, a face sex virtual și poate pentru a avea o întâlnire față în față.

Deși mulți oameni minimizează această problemă și consideră că schimbul de mesaje pe telefonul mobil nu înseamnă infidelitate, pentru alții aceasta înseamnă distrugerea relației. Se poate depăși o infidelitate de acest tip?

Ce este infidelitatea virtuală?

Vorbim de infidelitate virtuală atunci când unul dintre membrii unei relații menține în secret un contact nepotrivit cu o persoană în mediul online. Dacă celălalt nu știe ce se întâmplă, este posibil să vorbim despre infidelitate.

În funcție de rețeaua socială în care are loc acest schimb de mesaje, este posibil ca aceste două persoane să nu se vadă niciodată. Dar există întotdeauna posibilitatea ca acestea să se placă din ce în ce mai mult.

Faptul că acest lucru este mai mult sau mai puțin grav va depinde de ceea ce consideră partenerul. Cu toate acestea, este clar că există o înșelăciune și o trădare, deoarece ceea ce se întâmplă nu este comunicat celuilalt.

Bărbat afectat de infidelitatea virtuală

Cum să descoperiți un partener infidel virtual?

Una dintre modalitățile prin care putem descoperi un infidel virtual este atunci când individul își ia întotdeauna telefonul la baie, chiar și atunci când merge să-și igienizeze mâinile.

Infidelul își pune parole pe mobil, tabletă sau computer. În cazul în care partenerul își șterge întotdeauna istoricul, acesta este un semnal de alarmă.

3 sfaturi pentru a depăși infidelitatea virtuală

Poate fi depășită o infidelitate virtuală? Credem că da, deși trebuie depus mult efort, astfel încât relația să fie consolidată. De aceea, am compilat aceste 3 sfaturi pe care le considerăm importante.

1. Comunicarea este esențială

Comunicarea suspiciunilor pe care le aveți nu este ceva plăcut. Cealaltă persoană se poate enerva, poate inventa scuze sau se poate apăra. Cu toate acestea, a nu vorbi despre ceea ce se întâmplă nu va îmbunătăți nimic. Va deteriora relația. Prin urmare, este important să vorbim despre ceea ce se întâmplă.

2. Încercați să găsiți soluții

Cauzele infidelității virtuale pot fi variate: de la plictiseala din cadrul relației, până la stima de sine scăzută, nevoia de emoții diferite, sentimentul de a fi dorit sau lipsa de atenție din partea celuilalt.

Este important să tratați totul cu calm. Cuplul afectat trebuie să încerce să găsească soluții.

Bărbat infidel soției

3. Căutați ajutor profesional

Va fi dificil să rezolvați problemele derivate dintr-o infidelitate virtuală fără contribuție profesională. Un psiholog poate fi de mare ajutor. În cazul în care cuplul are probleme cu relațiile sexuale, este o idee bună să meargă la un sexolog.

Riscul de a nu aborda infidelitatea virtuală

Infidelitatea virtuală are doar două rezolvări: partenerii ajung să facă același lucru sau rezolvă problema. În prima situația, relația se va destrăma mai devreme sau mai târziu și acest lucru va produce suferință.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Contreras, J. H., Trejo, M. D. L. Á. B., Reyna, K. G. G., & Martínez, E. E. H. (2018). Redes sociales, sexualidad 2.0 e infidelidad 2.0. Revista Cognosis. ISSN 2588-05783(3), 1-10.
  • Salazar, T. R. (2020). La infidelidad en internet: un panorama sobre el fenómeno y su investigación. Digithum, (25).
  • Valencia Ponce, M. S. (2015). Diferencias de género en la respuesta a la Infidelidad Cibernética versus a la Infidelidad de Facto (Bachelor’s thesis, Quito: USFQ, 2015.).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.