7 motive pentru care o femeie devine infidelă
 

7 motive pentru care o femeie devine infidelă

Cunoașterea motivelor care determină o femeie să fie infidelă ne poate ajuta să prevenim infidelitatea în cuplu.
7 motive pentru care o femeie devine infidelă
Elena Sanz

Scris și verificat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 23 noiembrie, 2022

Definiția infidelității nu este aceeași pentru toți oamenii și pentru toate cuplurile. Unii o limitează doar la întâlnirile sexuale cu terți, iar alții o extind chiar și la mesajele pe internet. În orice caz, această trădare a încrederii generează mari daune emoționale. Astăzi vom vorbi despre principalele motive pentru care o femeie devine infidelă.

Există o credință adânc înrădăcinată: infidelitatea masculină este mult mai frecventă decât cea feminină. Cu mult timp în urmă, acest lucru era adevărat, deoarece femeia se confrunta cu consecințe grave în caz de adulter (nu și bărbatul). Astăzi, în societățile occidentale, ambele genuri se angajează în infidelitate în proporție similară.

Se estimează că aproximativ 25-30% dintre persoanele aflate în relații serioase au fost infidele partenerului la un moment dat. În ciuda faptului că bărbații și femeile înșală la fel, motivele pot diferi. Ce le duce pe femei la infidelitate?

Motive pentru care o femeie devine infidelă

Nu se poate generaliza și, în fiecare caz, motivele care stau la baza infidelității pot fi diferite. Cu toate acestea, există multe cauze comune.

1. Lipsa conexiunii emoționale cu partenerul

Dacă infidelitățile masculine sunt produse, în general, de o motivație sexuală, la femei este vorba mai degrabă de lipsa conexiunii afective. Când conexiunea emoțională cu partenerul este slabă, când femeia se simte neglijată, singură și subevaluată în relația ei, poate căuta să umple acel gol cu altcineva.

Acest lucru se poate întâmpla după primii doi-trei ani de relație, când pasiunea și intensitatea emoțională a îndrăgostirii se dizolvă pentru a lăsa loc unor emoții mai mature și mai calme. Unele femei interpretează această transformare ca pe o problemă și caută să găsească din nou acea euforie cu o persoană nouă.

Motive pentru care o femeie devine infidelă

2. Stima de sine scăzută

În multe cazuri, infidelitatea are de-a face cu persoana infidelă, nu cu legătura în sine. Este cazul femeilor care suferă de nesiguranță și stimă de sine scăzută și care au un stil de atașament anxios.

Nevoia de aprobare externă este mare. Femeile pot recurge la infidelitate pentru a se simți valoroase, importante și dorite.

3. Nemulțumirea sexuală

Deși se crede că acesta este domeniul bărbaților, multe femei sunt infidele cauza nemulțumirii sexuale. Dacă întâlnirile sexuale sunt puține, de calitate scăzută sau de rutină, femeile pot căuta scânteia și plăcerea lângă alt bărbat.

4. Furia și dorința de răzbunare

Un alt motiv pentru care o femeie începe să fie infidelă este dorința de a se răzbuna pe partenerul ei sau de a-l pedepsi. Acest lucru se poate întâmpla pentru că partenerul însuși a fost infidel.

Poate că partenerul este rece și distant, pornește certuri în mod constant sau vrea să controleze totul. Poate judecă și critică și nu oferă timp de calitate relației de cuplu. Nemulțumirea și neputința pot duce la a vedea infidelitatea ca pe o modalitate de a riposta.

5. Plictiseala și rutina

Este posibil ca femeia să fie infidelă pentru viața de cuplu a devenit monotonă, plictisitoare și banală. Nu mai există iluzie, pasiune sau noutate.

Dacă emoția a dispărut, o nouă poveste de dragoste poate oferi acea doză suplimentară de emoție de care persoana în cauză simte că are nevoie.

6. Nevoia de autoafirmare

În anumite momente din viață, o femeie poate trece printr-o criză de identitate care o duce la nevoia de a se reafirma. Nu este un secret pentru nimeni faptul că societatea exercită o mare presiune estetică asupra femeilor; sentimentul de a fi dorit de alți oameni poate reafirma valoarea cuiva.

În perioada adolescenței, din cauza imaturității și complexelor tipice vârstei, femeia poate simți că un număr mai mare de pretendenți îi crește valoarea personală. Ceva asemănător se poate întâmpla atunci când se apropie criza vârstei a doua; în acest caz, femeia simte că trebuie să recupereze timpul pierdut sau să reafirme că este atractivă. Infidelitatea servește la satisfacerea acestei dorințe.

Femeie enervată de partener
A nu te simți apreciat sau a te apropia de o vârstă la care vrei să îți reafirmi stima de sine sunt cauze ale infidelității.

7. Probleme în cuplu

De obicei, problemele din relație sunt cele care duc la infidelitatea feminină. Dragostea este alcătuită din pasiune, intimitate și angajament; absența uneia dintre aceste componente (sau percepția subiectivă că ceva lipsește) poate trezi dorința de a o căuta în alt loc.

Dacă veriga principală nu oferă securitate, bunăstare și satisfacție ci, dimpotrivă, provoacă durere, incertitudine sau suferință, este mai probabil ca infidelitatea să apară.

Aceste motive pentru care o femeie devine infidelă nu sunt justificări

Aceste motive nu constituie o justificare.

În orice caz, este important să discuți în cuplu, să cauți soluții (chiar și cu ajutorul unui profesionist) și să decizi să închei relația dacă totul este distrus.

Trădarea încrederii lasă cicatrici emoționale profunde. Așadar, infidelitatea nu va fi niciodată soluția.

Toți suntem oameni și nimeni nu este perfect. Cunoașterea acestor motive ne poate ajuta să prevenim infidelitatea și să luăm măsuri la timp. Chiar dacă infidelitatea a apărut deja, a înțelege de ce s-a întâmplat ne va ajuta să facem schimbările necesare și să împiedicăm repetarea situației.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Fincham, F. D., & May, R. W. (2017). Infidelity in romantic relationships. Current opinion in psychology13, 70-74.
  • Martínez, A., del Carpio, P. S., & Quintero, Y. A. (2022). Estilos de apego e infidelidad. Una revisión de la literatura. El Psicólogo Anáhuac22, 7-16.
  • Riso, W. (2003). La fidelidad es mucho más que amor. Editorial Norma.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.