Câștigă simpatia celorlalți cu 9 trucuri dovedite științific - Doza de Sănătate
 

Câștigă simpatia celorlalți cu 9 trucuri dovedite științific

Ca să îi faci pe cei din jurul tău să te placă, trebuie în primul rând să nu te prefaci că ești altcineva. Mai devreme sau mai târziu, adevărul va ieși la iveală.
Câștigă simpatia celorlalți cu 9 trucuri dovedite științific

Ultima actualizare: 11 februarie, 2019

Fiecare dintre noi este o ființă socială, care simte nevoia să fie plăcută de cei din jurul său. Citește articolul nostru și câștigă simpatia celorlalți cu câteva trucuri dovedite științific!

Creierul uman este programat să stabilească legături cu alte persoane din mai multe motive. Nevoia de a supraviețui nu este singurul factor important. Tânjim după emoții pozitive care să ne ajute să creștem, să ne alunge fricile și să ne permită să învățăm în fiecare zi.

Cu siguranță știi că nu este mereu ușor să câștigi simpatia celorlalți și să stabilești legături cu aceștia. Câteodată ne izolăm în singurătate și nu dezvoltăm abilitățile sociale necesare pentru a iniția noi relații romantice sau de prietenie.

Câștigă simpatia celorlalți cu 9 trucuri explicate în articolul nostru. Eficiența lor a fost dovedită științific. Optează pentru sfaturile care se pretează cel mai bine personalității tale și nu uita că trebuie mereu să fii tu însuți.

Câștigă simpatia celorlalți cu următoarele 9 trucuri

1. Nu apela în exces la complimente

Evită să comiți această greșeală. Încearcă să nu cazi în capcana de a lăuda pe cineva atât de mult încât să începi să îi atribui calități inventate doar ca să pari mai prietenos. Acest demers este sortit eșecului.

Când vine vorba de a oferi complimente, trebuie să fii subtil. Câteodată „mai puțin înseamnă mai mult”. Această idee este susținută de teoria profitului și a pierderilor în atracția interpersonală.

Complimentele sunt considerate a fi valoroase doar dacă sunt oferite din când în când și la momentul potrivit. Dacă le oferi în exces, credibilitatea ta va fi pusă la îndoială și nu vei câștiga simpatia celorlalți.

A câștiga simpatia celorlalți e necesară pentru noi prietenii

2. Arată-ți defectele, însă doar din când în când

Fără îndoială și tu ai observat acest comportament. Atunci când un anumit individ pune accentul pe cât de neglijent, neîndemânatic sau uituc este, acesta reușește să stabilească un anumit raport de intimitate cu oamenii care îl înconjoară.

Este foarte ușor să ne identificăm cu acest comportament. Persoanele „imperfecte” într-o anumită măsură par a fi „mai umane”. Reușim să empatizăm aproape instantaneu cu acestea.

Numeroase experimente au dovedit această realitate. Cineva care își scapă cana de cafea atunci când intră într-o încăpere, care se împiedică sau care spune ceva greșit în mod frecvent va fi mai plăcut decât un individ aparent infailibil.

3. Apropie-te, atinge din când în când, dar fii subtil pentru a câștiga simpatia celorlalți

Ca să câștigi simpatia celorlalți, ultimul lucru pe care ai vrea să-l faci este să invadezi spațiul personal al acestora. Nu te „lipi” de nimeni într-un mod excesiv. În caz contrar, riști să creezi disconfort și să fii respins.

 • Însă comportamentele subtile care demonstrează încredere sau apropiere pot lăsa o impresie bună.
 • O bătaie ușoară pe umăr sau o mângâiere aproape imperceptibilă pe braț pot stabili o legătură emoțională instantanee.

4. Încearcă să îi vezi pe ceilalți așa cum se văd pe sine

Trebuie să înveți să fii intuitiv. Cu toții avem o anumită imagine de sine. Dacă ceilalți te tratează de parcă ai fi o persoană diferită de cea pe care o consideri că ești, îi vei respinge, nu-i așa?

Dacă cel din fața ta este sigur pe sine, curajos și extrovertit, nu-l face să aibă impresia că îl vezi drept cineva timid și hipersensibil. Fii deștept, observă și aplică celebra teorie a autovalidării.

Reciprocitatea este esențială pentru a câștiga simpatia celorlalți

5. Lasă-i pe ceilalți să vorbească despre ei înșiși și ASCULTĂ-I

Creează un spațiu adecvat pentru comunicare. Lasă-i pe ceilalți să vorbească despre ei înșiși și fii receptiv. Arată că ești interesat de ce au să-ți spună.

 • Ca să câștigi simpatia celorlalți, trebuie să fii mai empatic și deschis din punct de vedere emoțional. Una dintre cele mai bune strategii pentru a stabili legături cu o altă persoană este să o faci să simtă că poate să vorbească cu tine despre viața sa.

Universitatea Harvard a publicat un studiu interesant cu privire la acest comportament. Regiunile creierului asociate cu motivația și sentimentul de recompensă sunt activate atunci când împărtășești informații despre tine. Din punct de vedere emoțional, este benefic să fii deschis și să asculți.

6. „Copiază” ceva de la persoana în cauză

Acest truc nu presupune să îți neglijezi personalitatea și să imiți pe altcineva. Nu trebuie să depui chiar atât de mult efort.

 • Creează legături și câștigă simpatia celorlalți urmând aceste trucuri. Stabilirea unor afinități și similarități cu persoanele vizate îți va fi de mare folos.
 • Universitatea din New York a definit acest comportament drept „efectul cameleon”. Dacă imiți anumite gesturi, cuvinte sau comportamente ale celui sau celei din fața ta, îți va fi mult mai ușor să stabilești o conexiune cu el sau ea.

7. Dezvăluie un secret și vei câștiga simpatia celorlalți

Există vreo modalitate mai bună de a stabili o legătură cu o altă persoană? Când ești deschis cu alții, construiești un fundament intim necesar pentru a avea legături emoționale cu ei. Acest fundament este esențial pentru a consolida orice relație.

 • Oamenii dezvăluie secrete despre ei înșiși prietenilor și partenerilor de viață.
 • Tehnica auto-revelației trebuie practicată cu grijă. Fii intuitiv și nu îți împărtăși secretele chiar oricui.
 • Fii precaut și, pe lângă a-ți urma inima, ascultă-ți și intuiția și mintea.
Deschiderea emoțională este necesară pentru a câștiga simpatia celorlalți

8. Împrietenește-te cu prietenii lor

Trebuie din nou să subliniem faptul că, pentru a câștiga simpatia celorlalți, nu este nevoie să te prefaci sau să îți ascunzi personalitatea. Ca să fii plăcut, este suficient să manifești interes pentru lucrurile care o definesc pe persoana din fața ta.

 • În aceste situații, vei avea mai mult succes dacă reușești să te împrietenești cu prietenii respectivului sau respectivei.
 • Gândește-te cât de minunat este când partenerul tău se înțelege cu prietenii tăi. Cu toții avem anumite persoane importante în viața noastră.
 • Dacă legăturile personale sunt în armonie una cu cealaltă, te vei bucura de o viață mai împlinită și fericită.

Vrei să afli mai multe? Citește:

Sexul și prietenia pot merge mână în mână

Cercetătorii au denumit acest aspect drept „axa triadică”. Cu cât ai mai mulți prieteni în comun cu un anumit individ, cu atât vă cresc șansele de a vă împrieteni. Urmează aceste trucuri și câștigă simpatia celorlalți în mod eficient.

9. Fii mereu binedispus ca să câștigi simpatia celorlalți

Emoțiile pozitive sunt foarte puternice. Un zâmbet sau un surâs ne poate ușura sufletul, generând emoții pozitive sau chiar iubire.

O atitudine pozitivă ajută la câștigarea simpatiei celorlalți

Nu uita, dacă vrei să câștigi simpatia celorlalți, nu vorbi doar despre problemele și fricile tale. Nu permite norilor tăi întunecați să îi deprime pe cei din jur. Practică arta emoțiilor contagioase, aceasta având mereu succes. Fă-l pe cel pe care vrei să îl impresionezi să râdă și să vadă că știi cum să profiți de fiecare moment la maxim.

Emoțiile sunt puternice când vine vorba de a forma legături. Generează energie pozitivă, transformă greutățile în lucruri ușoare. Urmează aceste trucuri, învață să comunici din suflet și câștigă astfel simpatia celorlalți!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • M. Reisman, John. Anatomy of friendship.
 • Aronson, E., Willerman, B., & Floyd, J. (1966). The effect of a pratfall on increasing interpersonal attractiveness. Psychonomic Science4(6), 227–228. https://doi.org/10.3758/BF03342263
 • Swann, W. B. (2012). Self-verification theory. In Handbook of Theories of Social Psychology (pp. 23–42). SAGE Publications Inc. https://doi.org/10.4135/9781446249222.n27
 • Tamir, D. I., & Mitchell, J. P. (2012). Disclosing information about the self is intrinsically rewarding. Proceedings of the National Academy of Sciences109(21), 8038–8043. https://doi.org/10.1073/pnas.1202129109
 • Chartrand, T. L., & Bargh, J. A. (1999). The chameleon effect: The perception-behavior link and social interaction. Journal of Personality and Social Psychology76(6), 893–910. https://doi.org/10.1037/0022-3514.76.6.893

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.