Câteva informații interesante despre cupa menstruală

29 ianuarie 2018
Ai auzit de cupa menstruală? În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest produs interesant!

Deși nu este foarte cunoscută în România, în alte țări cupa menstruală a câștigat multă popularitate. În articolul de azi îți propunem un mod inedit de a face față zilelor delicate ale lunii, care îți va permite și să ajuți planeta. Citește în continuare pentru a descoperi câteva informații interesante despre cupa menstruală, inclusiv care sunt avantajele și dezavantajele ei.

Informații interesante despre cupa menstruală

Cupa menstruală este un recipient în formă de cupă. Aceasta se introduce în vagin în timpul menstruației pentru a colecta secrețiile. Spre deosebire de absorbantele interne, cupa menstruală nu absoarbe sângele, ci îl ține în interiorul vaginului până când este scoasă.

Deși pare a fi o invenție recentă, primele cupe menstruale au apărut în anul 1876.

Acest obiect a început să fie produs la scară industrială încă din 1930, însă nu a fost disponibil în multe locuri din cauza unor probleme culturale. Secrețiile vaginale, fluxul menstrual și organele genitale feminine intrau în categoria de tabuuri.

Din 1987 cupele menstruale au început să fie fabricate și din latex. De asemenea, acestea au început să fie disponibile pe două mărimi, astfel încât să satisfacă nevoile cât mai multor femei.

Recent, producătorii au decis să fabrice cupe menstruale din silicon, ideale pentru femeile care sunt alergice la alte materiale. Cupele menstruale sunt disponibile în diverse culori, forme și modele, iar prețul lor variază.

 • Ca să folosești o cupă menstruală, pliaz-o și introdu-o în vagin.
 • Când o eliberezi, ea își recapătă forma inițială și captează secrețiile.
 • Cupa menstruală se inserează „mai jos” decât absorbantele interne, adică în partea inferioară a vaginului, nu aproape de cervix.
 • Curăță cupa menstruală la fiecare 8 ore și nu-ți modifica rutina zilnică din cauza acesteia.

Nu putem să vorbim despre principalele informații interesante despre cupa menstruală fără să menționăm avantajele sale. Reține că:

Este ieftină

Informații interesante despre cupa menstruală medie

Deși prețul inițial este mai mare decât cel al tampoanelor și al absorbantelor tradiționale, în 2-3 luni te vei convinge că această investiție a meritat. Dacă ai grijă de ea așa cum trebuie, o cupă menstruală poate rezista cel puțin 10 ani.

Este confortabilă

 • O poți folosi atât ziua, cât și noaptea. În plus, nu vei întâmpina probleme ca scurgerile sau disconfortul.
 • Nu are importanță cât de abundente sunt menstruațiile tale sau în ce activități trebuie să te implici. Cupa menstruală nu se va deplasa și nici nu se va murdări.
 • Poți să o porți chiar și atunci când te implici în activități fizice intense, precum diverse sporturi sau ciclismul.

Este benefică pentru mediul înconjurător

Cupele menstruale creează mai puține deșeuri decât tampoanele și absorbantele interne. Persoanele care vor să protejeze planeta la vor adora.

O singură cupă menstruală poate fi folosită timp de luni de zile. Astfel, vei evita poluarea cu plastic non-biodegradabil sau substanțe chimice, probleme inevitabile atunci când folosești alte opțiuni.

Este practică

Informații interesante despre cupa menstruală din silicon

Cupa menstruală este un produs foarte discret. Poți să o pui în geantă și să o iei cu tine oriunde mergi. În plus, deoarece nu trebuie să o golești decât după mai multe ore după ce ai inserat-o, o poți folosi la serviciu fără nicio problemă.

Este ideală pentru călătorii

O problemă frecventă în rândul femeilor care sunt nevoite să călătorească este faptul că deseori nu reușesc să găsească marca favorită de tampoane sau absorbante în locurile pe care le vizitează. Astfel, ele sunt deseori nevoite să își umple bagajele cu „rezerve”.

Deoarece poți să o inserezi direct în vagin, cupa menstruală nu va ocupa spațiu în valizele tale.

Combaterea microbilor și a infecțiilor, pe lista de informații interesante despre cupa menstruală

Informații interesante despre cupa menstruală și utilizarea sa

Multe femei sunt alergice la substanțele chimice conținute de tampoane și absorbante. Fiind fabricate din silicon, cupele menstruale previn infecțiile și nu permit microbilor să se acumuleze.

Alte informații interesante despre cupa menstruală pe care merită să le reții se referă la dezavantajele acestui produs:

 • Te-ai putea simți stânjenită dacă ești nevoită să o cureți într-un loc public.
 • Inițial, îți va fi greu să o inserezi corect.
 • Dacă nu o speli sau fierbi în apă după ce ai folosit-o, este posibil să capete un aspect murdar.
 • Dacă nu cumperi o mărime potrivită, este posibil să iasă din vagin.

Cupa menstruală – tabuuri, prejudecăți și cunoașterea de sine

Timp de mulți ani am folosit tampoane și absorbante. Așadar, un obiect revoluționar precum cupa menstruală poate părea ciudat sau chiar „nefiresc”.

Probabil acesta este motivul pentru care, în multe țări, cupa menstruală nu a avut succesul scontat. Aceasta a fost creată de femei pentru femei, dar numai un procentaj redus al populației de sex feminin o acceptă.

Conform inventatorilor cupei menstruale, popularitatea scăzută a produsului lor are la bază lipsa de cunoaștere cu privire la organele genitale. Soluția este ca aparatul feminin să fie studiat în detaliu.

Sângele menstrual le dezgustă pe multe persoane, iar majoritatea dintre noi am ezita să-l atingem. Asemenea tuturor celorlalte aspecte legate de menstruație, această tendință are avantaje și dezavantaje.

Să „uiți” că ai ciclu poate fi ceva benefic, dar și negativ

 • Dacă ești obișnuită să folosești tampoane, probabil ți se va părea mai ușor să treci la cupa menstruală. În fond, modul de utilizare este similar.
 • Singura diferență este contactul direct pe care cupa menstruală îl are cu sângele și faptul că aceasta trebuie spălată după fiecare utilizare.

Principala nemulțumire a femeilor care au optat pentru cupa menstruală este că pot avea loc scurgeri. Însă soluția pentru această problemă este simplă: cumpără o cupă de mărime potrivită. (Ai la dispoziție mai multe opțiuni în funcție de factori precum vârsta, dacă ai născut sau nu natural și abundența sângerărilor.)

Când folosești un tampon, ai impresia că elimini mult sânge la menstruație. Dar cupa menstruală îți permite să monitorizezi volumul de sânge eliminat cu exactitate. Totodată, aceasta nu produce iritații sau zgârieturi.

Este indicat să îndepărtezi cupa menstruală o dată la câteva ore, dar acest interval de timp nu este fix. Cel mai greu aspect este golirea și spălarea cupei. Dacă ești acasă, îți va fi mult mai ușor să faci asta, însă sarcina devine mai complicată în toaletele publice.

 • În afară de a goli cupa, trebuie să o speli și să o inserezi din nou în vagin.
 • Multe femei aleg să o fiarbă în apă, pe când altele apelează la produse speciale de curățare.
 • O idee bună este să o clătești cu ulei de arbore de ceai, un dezinfectant și antiseptic natural.

Sperăm că aceste informații interesante despre cupa menstruală îți vor fi de folos!

Te-ar mai putea interesa